Болка в Тестиса

Какво е болка в тестиса?
Болка в тестиса представлява лека, дразнеща или дори силна болка в скротума на мъжа. Болката в тестисите е болка, която се проявява в или около един или двата тестиса. Понякога болката, която се усеща в тестиса – всъщност произхожда от някъде другаде в областта на слабините или корема и само се чувства в левия, десния или и в двата тестиса. Идентифицирането на причината и точното място може да е трудно, но един добър специалист ще успее да ви помогне и да излекува неприятното състояние, което на моменти може да е доста тягостно и притеснително.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

болки в тестиса

Какви може да са причините за болка в тестиса?
Болката в тестиса или тестисите има няколко възможни причини. Тестисите са много чувствителни, и дори и незначително нараняване може да предизвика болка или дискомфорт в скротума на мъжа. Болката в тестисите може да възникне или в самия тестис или в тръбата и поддържащите тъкани зад тестиса – наречена епидидима. Понякога това, което изглежда, че е болка в тестиса, е причинена от проблем, който започва в слабините, корема или някъде другаде — като например камъни в бъбреците и някои видове хернии. Не може винаги да се открие точната причина за болка в тестиса.

Причините за болка в левия, десния или и в двата тестиса може да включват:
– Диабетна невропатия – увреждане на нервите вследствие на диабет
– Страничен ефект от употребата на някои медикаменти и наркотици като някои антибиотици и лекарства за химиотерапия
– Епидидимит – възпаление на тестисите
– Гангрена
– Възпаление на кръвоносните съдове
– Натрупване на течност, която причинява подуване на скротума
– Идиопатична болка в тестисите – неизвестна причина
– Ингвинална херния
– Камъни в бъбреците
– Паротит
Орхит – възпаление на тестиса
– Простатит – инфекция или възпаление на простатата
– Нараняване или удар в тестисите
– Рак на тестисите
– Усукване на тестис
Крипторхизъм – тестис, които не е слязъл в торбичката си
– Инфекция на пикочните пътища
– Варикоцеле – уголемени вени в скротума
– Вазектомия

Причините за болки в тестиса, които сме изброили тук са най–честите, които се свързват с този медицински проблем. Работа на вашия лекар или друг медицински специалист обаче е да ви даде точна и категорична диагноза.

Кога се налага да отидете на лекар?
Внезапна остра и тежка болка в левия, десния или и в двата тестиса може да е знак за усукване на тестисите, заради което много бързо може да изгубите неговото кръвоснабдяване. Това състояние изисква непременно медицинско лечение за предотвратяване на загуба на тестис. Усукването на тестисите може да възникне при мъже на всяка една възраст, въпреки че по–често се срещано при подрастващите младежи. Много е важно да се  потърси веднага медицинска помощ, ако имате:
– Внезапна остра и тежка болка в тестиса
– Болка в тестиса, която е придружена от гадене, треска, втрисане или кръв в урината

Планирайте своевременно посещение при лекар, ако имате:
– Лека болка в тестиса, която продължава по–дълго от няколко дни
– Еднократно или неколкократно подуване в или около един от тестисите

Какво можете да предприемете за облекчаване на болките в тестисите в домашни условия?
Лечение за облекчаване на леката болка в тестиса:
– Вземете болкоуспокояващо средство като аспирин, ибупрофен или ацетаминофен, освен ако вашият лекар ви е дал някакви други указания. Никога не давайте аспирин на вашето дете без да говорите с лекар първо, тъй като аспиринът е свързан със синдром на Рейе – много рядко, но потенциално животозастрашаващо състояние при деца и тийнейджъри.
– Без значение дали имате болки в левия, десния или и в двата тестиса поставяйте специално средство за поддръжка на скротума – основно, когато сте в легнало положение.

Запомнете обаче, че самолечението не решава проблема, а е много важно да потърсите специалист, който да установи каква е точната причина за болка в тестиса. Ако откриете проблема своевременно, можете да предотвратите някакъв по–сериозен и дори застрашаващ живота ви проблем. Всичко, което е открито навреме, може да бъде излекувано напълно или поне контролирано чрез правилното лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация