Как Протича Раждането

Как протича раждането?
Нормалното раждане протича в три преминаващи една в друга фази съобразно принципа на най–малкото съпротивление. При навлизането на главата във входа на таза, при преминаването и излизането от родовия канал детето се нагажда оптимално към костния родов канал чрез завъртане около оста на тялото и чрез сгъване и изправяне на главата.фази на раждането и как протича нормалното раждане


Трите преминаващи един в друг периоди или фази на раждането са:
– Период на разкритие
– Период на изгонване
– Плацентарен период

Период на Разкритие – Фаза на раждане 1–ва  от „Как протича раждането?“
Периодът на разкритие зависи от контракциите. При първескини той продължава около 8 до 12 часа, а при многораждали, при които матката вече е била разтягана, той трае около 5 — 8 часа. С усилването на родовата дейност се стига до изтичане на кървава слуз. Шийката на матката се скъсява. Отворът на маточната шийка се разширява от около 1 до 2 см, като достига при пълно разкритие до около 10 см. Обикновено в периода на разкритие настъпва пукване на околоплодния мехур. След пукването на мехура бременната трябва да престане да се движи. Ако пукването на мехура е станало в домашна обстановка, жената трябва да се откара в легнало положение в болницата. Временното спиране на контракциите след спукването на околоплодния мехур е нормално явление. То е резултат от промяната във вътрешното налягане в майката.
Наред с „навременното“ пукване на околоплодния мехур може да се наблюдава и „преждевременно“ пукване преди появата на родова дейност.

Период на Изгонване – Фаза на раждане 2–ра от „Как протича раждането?“
За детето периодът на изгонването е критичната фаза на раждането. Той започва след пълното разкритие на маточната шийка, като завършва с раждането на детето. При първораждащи продължава средно около 50—70 минути, а при многораждали — 10—20 минути. При нормално задно–тилно положение в резултат на силата на контракциите и напъните детето се обръща с винтово движение и се избутва през таза към изхода на влагалището, като там се появява тилната му част. В тази фаза е особено важно да се спазват точно указанията на акушерката. Тя съобщава на раждащата кога и как да се напъва. Често се допуска грешка вдишаният въздух да не се задържа по време на напън. Позивът за напън, както вече бе посочено, често се усеща по–рано от необходимия момент. Ранното неконтролируемо напъване изчерпва силите на раждащата. Освен това при непълно разкритие на отвора на маточната шийка преждевременното напъване може да доведе до вклиняване на предната част на маточния отвор, а с това — до удължаване на нормалното раждане.
Не по–малко важно от правилното напъване е и съответната техника на дишането, която се изучава по време на подготовката за нормално раждане.
Със следващите напъни главата на детето разтяга още повече дъното на таза и мускулатурата на перинеума. През време на насочени напъни на раждащата акушерката оставя черепа на детето бавно да излезе навън, като предпазва перинеума. После следва по – следното външно завъртане на детето. Първо се ражда предното, след това задното рамо и накрая тялото на детето. След раждането с помощта на катетър се почистват устата, носът, фаринксът, както и стомахът на детето от слуз и околоплодна вода. След прекъсване на пъпната връв новороденото се показва за кратко време на майката, след което обслужването му продължава. Следва хигиенна баня, стерилна обработка на пъпа и измерването на теглото и височината. С оглед избягване заболявания на очите вследствие проникнали микроорганизми в очите на всяко новородено се накапва профилактично унищожаващ бактериите разтвор.
При протичане на самото раждане, предпазването на перинеума има за цел запазването му от разкъсване. Напрягането на перинеума и заплахата от разкъсване могат да се познаят по измененията на кожата. За да предотврати разкъсването, акушерката внимава главата на детето да има достатъчно време за равномерно разтегляне на перинеума. Разкъсвания могат да се получат както при неконтролируемо напъване на родилката, така и при много голяма глава или нееластична тъкан. Много бързото прорязване на главата на детето води до друга засягаща го опасност. Върху детската глава се упражнява определено налягане по протежение на целия родов канал. Внезапното спадане на налягането може да увеличи риска от нараняване на мозъчните съдове. По тези причини е особено важно раждащата да спазва указанията на акушерката по време на раждането.
Тези усложнения могат да се избягнат чрез профилактичен разрез (епизиотомия).

Плацентарен Период – Фаза на раждане 3–та от „Как протича раждането?“
Плацентарният период е критична фаза за майката поради опасността от кръвоизлив. Той завършва с изтласкването на плацентата и продължава около 5—20 минути.
Матката се свива вследствие на послеродови контракции. Тъй като плацентата не може да се намали, тя се отделя от вътрешната стена на матката. При това се отварят съдовете, настъпва т. нар. кръвоизлив при отделяне на плацентата.
В резултат на активното напъване на майката или на теглене на отлепената плацента матката се изпразва. След това тя се контрахира напълно, кървенето спира вследствие притискането на съдовете. Кръвозагубата у майката обикновено е около 400 мл.
След нормално раждането и премахване на плацентата се изследват перинеумът и влагалището с оглед на възможни разкъсвания. Освен това се оглеждат плацентата и околоплодните обвивки по отношение тяхната цялост. При съмнение под наркоза се контролира вътрешната стена на матката и се освобождава от налични остатъци.
След раждането майката остава заедно с детето си в родилната зала. Наред с пулса и температурата се контролират послеродовото кървене и контракцията на матката. Отпускането (атония) на матката може да доведе до значителни кръвоизливи. След протичане на нормалното раждане и известно време майката и детето се преместват в отделението.
Надяваме се де сме описали в подробности това как протича раждането на бебе. Очаквайте и други интересни статии за Бременността и Раждането.
Статията е написана и изпратена за Bremennost.bg – от Sisitoo

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии