Колко Струва Раждането

В България да се отговори на въпроса колко струва раждането, често не е еднозначно. Много често, макар и здравно осигурени – на жените се налага да платят ,,на ръка” не малки суми пари, за да получат адекватно отношение и грижи за нея по време на самото раждане и за нея и бебето след това. Всяка бременна се пита колко струва раждането, като често то не излиза никак евтино.

По принцип, ако сте осигурявана редовно – раждането в държавните болници би следвало да ви излезе напълно безплатно. Това се регламентира от предписанията на Здравната каса, която е сформирала съответните клинични пакети, но реално болниците изваждат собствен ценоразпис, в който раждането присъства като платена услуга. Много често, ако не си платите, бивате пренебрегнати и не получавате нормално отношение в този толкова важен и хубав миг. За това болшинството от бременните и техните семейства предпочитат да заделят пари, макар и да не са с големи възможности, за да си подсигурят нормални грижи и отношение. Като пример в Майчин дом изборът на екип за раждането ще ви струва 870 лева, ако таткото присъства на раждането – ще платите 250 лева, ако искате епидурална упойка, макар без избран екип – ще трябва да дадете 200 лв, има и цени за настаняване в определени ВИП стаи – които реално не са нищо особено, но ако не си платите рискувате да лежите върху изтърбушени легла, протрити чаршафи и понякога в присъствието на някоя и друга хлебарка. В Шейново изборът на екип ще ви излезе 800 лева, в Окръжна  – 800, в Тина Киркова – 900 лева. Обикновено таксуването на цезароовото сечение по желание без лекарско предписание може да достигне и до 1300 лева. За провинцията изборът на екип е в рамките на посочените цени за София. Частните болници като Надежда, Токуда, Щерев и т.н тарифират пакета на раждането средно за около 2000лева, в които включват и самото раждане и престоя след това и постнаталните грижи. Има частни клиники, които предлагат супер луксозно раждане и персонални вип услуги, в тях раждането може да достигне и до сумата от 5000 лева. Ако не сте здравно осигурени – верояно ще се наложи, ако не минете през Спешно отделение като неотложен случай, да заплатите около 2000лева за раждането в държавната болница. Ако влезете в сайтовете на конкретните болници, на които сте се спрели, ще можете подробно да разгледате цените на отделните услуги, а защо не да се обадите по телефонна или отидете на място за да ви обяснят подробно колко струва раждането.

Случва се понякога раждането да бъде минато по клинична пътека, но вие да трябва да заплатите ,,под масата” на определен гинеколог, за да ви изроди, цените са от около 500 до 800 лева.

За съжаление системата принуждава жените да влизат много често в един порочен кръг и биват поставени пред проблемът – или да дадат пари, или да бъдете пренебрегвани и подложени на незаинтересовано отношение. В такъв хубав момент никой не мисли за пари и такси, а логично желае най–доброто за бебето си, което е безценно, така че плащането за ,,услугата” раждане процъфтява все повече. Ако не се направят законови промени, това няма да спре в близко бъдеще за голямо съжаление.

Надяваме се да сме ви ориентирали и да сме ви отговорили на въпроса колко струва раждането. Бъдете позитивно настроени и всичко ще мине леко и безпроблемно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация