Географски език

Какво е географски език?
Географският език е от една страна възпалително, но от друга безвредно състояние, засягащо повърхността на езика. Езикът обичайно е покрит с малки розово-бели неравности-наричани папили, които всъщност са къси и фини като микроскопични косъмчета. При географския език, петна по повърхността на езика показват липса на папили и се появяват като гладки и червени „островчета“, често с леко повдигнати граници.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Тези пластири или лезии придават на езика подобен на географски външен вид. Лезиите често се излекуват в една област и след това мигрират към различна друга част на езика ви. Географският език е известен също като доброкачествен миграционен глосит. Въпреки че географският език е безвредно състояние, понякога поражда тревожност у хората. Географският език в редки случай може да причини дискомфорт на езика и повишена чувствителност към определени храни като например подправки, сол и дори сладкиши.

географски език

Симптоми на географски език
Признаците и симптомите на географския език могат да включват:
– Гладки лезии, който са с червен цвят и с неправилна форма от горната или другата страна на езика
– Чести промени в местоположението по езика, големината и формата на лезиите
– Дискомфорт, болка или усещане за парене, най-често свързани с яденето на пикантни или кисели храни

Много хора които имат географски език нямат симптоми, от друга стана това състояние при различните хора продължава различно: дни, месеци или години. Проблемът често се отстранява сам, но може да се появи отново по-късно.

Кога да посетите лекар?
Географският език не е признак за тревога – въпреки че понякога е доста неудобно състояние. Въпреки това лезиите на езика могат да показват други по-сериозни състояния на езика или заболявания, засягащи тялото като цяло. Ако имате лезии на езика, които не са решени в рамките на 10 дни, вижте вашия доктор или зъболекар.

Какви са най-честите причини за географски език?
Причината за географския език е неизвестна на научните среди и няма начин да се предотврати състоянието. Намират се някакви връзки между географския език и псориазиса и между географския език и лихиат планус, но са нужни още повече научни изследвания, за да се разберат по-добре възможните връзки.

Какви са рискови фактори за географски език?
Проучванията на факторите, които могат да бъдат свързани с повишен риск от географски език, са произвели смесени резултати. Факторите, които вероятно са свързани с повишен риск включват:
– Семейна история. Някои хора с географски език имат семейна анамнеза за някои разстройство, така че наследствените генетични фактори може да увеличи риска.
– Напукан език. Хората с географски език често имат друго разстройство, наречено напукана език, при което има проявата на дълбоки вдлъбнатини (пукнатини) по повърхността на езика.

Възможни усложненията от географски език?
Както вече казахме по-горе географският език е доброкачествено състояние. То не представлява заплаха за вашето здраве, не причиняват дългосрочни усложнения или увеличаване на риска от големи здравословни проблеми.
Въпреки това, тревожност за състоянието е доста често срещано, защото:
– Появата на промени по езика може да е доста неуместно, в зависимост от това колко видими са лезиите
– Може да е трудно да повярвате, че всъщност в това състояние няма нищо сериозно и грешно

Как се диагностицира географски език?
Вашият лекар или зъболекар обикновено може да направи диагноза за географския език въз основа на изследване на езика ви и вашите признаци и симптоми. По време на медицинския прегледа доктора може да:
– Използвайте осветен инструмент, за да проверите езика и устата си
– Да ви помоли да преместите езика си на различни позиции
– Внимателно да докоснете езика си, за да проверите за чувствителност или необичайни промени в текстурата или консистенцията на езика
– Да провери за признаци на инфекция като треска или подути лимфни възли в шията

Какво е лечението за географски език?
Географският език обикновено не изисква някакво медицинско лечение. Въпреки че понякога може да причини дискомфорт на езика, това е обичайно е безвредно състояние. За да се управлява дискомфорт или чувствителност, вашият лекар може да препоръча лекарства като:
– Болкоуспокояващи през устата
– Изплакване на устата с анестетик
– Кортикостероидни мехлеми или изплакване на езика
– Добавки с Витамини Б в някои случаи

Тъй като тези лечения не са били проучени стриктно, тяхната полза е несигурна. Тъй като състоянието се оправя от само себе си и има непредсказуемо курс на развитие, може да не успеете да кажете дали симптоматичните лечения действително работят.

Начин на живот и домашни средства за облекчение на георгафски език:
Можете да ограничите дискомфорта, свързан с географскияя език, като избягвате или ограничавате вещества, които често влошават чувствителните устни тъкани, като пикантни или кисели храни или напитки, както и алкохол и тютюн.

Източници:
1. aaom.com/geographic-tongue
2. accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=685&sectionid=45361078
3. mayoclinic.org/diseases-conditions/geographic-tongue/symptoms-causes/syc-20354396

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).