Рахит

Какво е Рахит?
Рахитът е заболяване на костите, което води до омекотяване и отслабване на костите при деца, обикновено се получава поради екстремен и продължителен дефицит на витамин D – вижте Липса на Витамин Д. Понякога има доказани случай поради редки наследствени проблеми които причиняват рахит. Всеки е чувал за Витамин D, но знаете ли, че той помага на организма на детето да абсорбира калция и фосфора от храната – може да прочетете също Количество Витамин Д в храната на детето. Недостатъчното количество на витамин D следователно затруднява поддържането на здравословните нива на калций и фосфор в костите, което може да доведе до рахит при бебетата.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

рахит на костите

Добавянето на добавки под формата на капки витамин D или калций към диетата на детето обикновено коригира проблемите с костите – рахита. Когато състоянието се дължи на друг медицински проблем, то тогава вашето дете може да се нуждае от други лекарства или комбинация от други лечение на рахит. Някои скелетни деформации, причинени от рахит, може да изискват корекция чрез хирургическа интервенция. Редки наследствени заболявания, свързани с ниски нива на фосфор и други минерални компоненти в костите, може да изискват други лекарства.

Какви са видовете симптоми на рахит при бебетата?
Признаците и симптомите на рахит могат да включват:
– Забавен растеж
– Забавени двигателни умения
– Болка в гръбначния стълб, таза и краката
– Мускулна слабост

Тъй като рахитът омекотява областите на растящата тъкан в краищата на костите на детето – т.нар растежни плочи, той може да причини деформации на скелета като:
– Изкривени крака или колене
– Удебелени китки и глезени
– Проекция на гръдната кост

По време на прегледа, лекарят внимателно ще натисне костите на детето ви, за да провери за аномалии. Той ще обърне специално внимание на вашето дете по отношение на:
Черепа. Бебетата, които имат рахит често имат по-меки черепни кости и може да имат забавяне в затварянето на меките зони или т,нар фонтанела.
Краката. Изкривяването на краката е много често срещано при рахит.
Гърдите. Някои деца с рахит развиват аномалии в техните ребрени клетки, които могат да изравнят и да причинят изпъкване на гръдните им кости.
Китки и глезени. Бебетата с рахит често имат китки и глезени, които са по-големи или по-дебели от нормалното.

Рентгеновите снимки на засегнатите кости могат да покажат костни деформации. Изследванията на кръвта и урината могат да потвърдят диагнозата рахит и да следят развитието на лечението.

Лечение на Рахит
Повечето случаи на рахит при бебетата могат да бъдат лекувани с витамин D и калциеви добавки. Следвайте указанията на лекаря на детето ви по отношение на дозировката. Твърде много витамин Д може да бъде вреден. Лекарят на вашето дете ще следи напредъка на малчугана с помощта на рентгенови снимки и кръвни изследвания.
Ако детето ви има рядко наследствено заболяване, което причинява ниски количества фосфор, могат да бъдат предписани съответните добавки. За някои случаи на увредени крака или гръбначни деформации, вашият лекар може да предложи специални пояси да позициониране на тялото на детето в подходящо положение, тъй като костите растат. По-тежките скелетни деформации може да изискват операция.
Най-вероятно първо ще започнете с преглед при вашия семеен лекар или педиатър. В зависимост от причината за симптомите на детето ви, може да бъдете изпратени при специалист.

Ето информация, която ще ви помогне да се подготвите за срещата. Какво можете да направите:
– Преди да запишете час, направете списък на: Симптомите на вашето дете, включително всички признаци, които може да не изглеждат свързани с причината за прегледа и отбележете кога е започнал проблемът. Ключова лична информация, включително лекарства и добавки, които детето ви приема и дали някой от вашето семейство е имал подобни симптоми
Информация за диетата на детето ви, включително храни и напитки, които обикновено консумира то.

Вашият лекар може да зададе някои от следните въпроси за да определи заболяването рахит поради липса на витамин Д:
– Колко често детето ви играе на открито?
– Вашето дете винаги ли носи слънцезащитен крем?
– На каква възраст детето ви е започнало да ходи?
– Детето ви има ли много зъбен кариес?

Най-важното е да посетите лекар, за да се вземат нужните мерки, ако смятате, че детето ви има рахит. Информирайте се и запазете спокойствие, така че да можете да сте максимално адекватни в ситуацията и да можете да помогнете на вашето мъниче да се излекува и да расте пълноценно и щастливо дете без придружаващо заболяване като рахит.

Източници:
1. mayoclinic.org/diseases-conditions/rickets/symptoms-causes/syc-20351943
2. ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация