Парализа на Бел

Какво е парализа на Бел?

Парализата на Бел причинява внезапна, временна слабост в лицевите мускули. Усмивката ви е едностранна, а окото ви от тази страна се противопоставя на затварянето. Парализата на Бел, известна още като лицева парализа, може да се случи на всяка възраст. Точната причина не е известна. Смята се, че е резултат от подуване и възпаление на нервите, което контролира мускулите от едната страна на лицето. Или може да е реакция, която настъпва след вирусна инфекция. За повечето хора, състоянието е временно. Симптомите обикновено започват да се подобряват в рамките на няколко седмици, с пълно възстановяване след около шест месеца. Малък брой хора продължават да имат някои симптоми на парализа на Бел за цял живот. Рядко заболяването може да се повтори.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

парализа на Бел

Какви са симптомите?

Признаците на парализа на Бел се появят внезапно и могат да включват:
– Бързо начало на лека слабост до пълна парализа от едната страна на лицето – настъпваща в рамките на часове до дни
– Лицева увисване и трудност при изразяване на лицето, като затваряне на окото или усмихване
– Болка около челюстта или в или зад ухото на засегнатата страна
– Повишена чувствителност към звука на засегнатата страна
– Главоболие

– Промени в количеството на сълзите и слюнката, които произвеждате
В редки случаи парализа на Бел може да повлияе на нервите от двете страни на лицето.

Кога да отидете на лекар?

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате някакъв вид парализа, защото може да имате инсулт. Парализа на Бел не е причинена от инсулт, но това може да причини подобни симптоми. Отидете при вашия лекар, ако усетите слабост в лицето, за да определите основната причина и тежестта на заболяването.

Какви са причините за Парализа на Бел?

Въпреки че точната причина за парализата на Бел не е ясна, тя често е свързана с излагане на вирусна инфекция. Вирусите, които са свързани с парализа на Бел, включват вируса, който причинява:

– Язви и генитален херпес (херпес симплекс)
– Варицела и херпес зостер
– Инфекциозна мононуклеоза (Епщайн-Бар)
– Цитомегаловирусни инфекции
– Респираторни заболявания (аденовирус)
– Морбили (рубеола)
– Заушка
– Грип
– Коксакивирус

Нервите, които контролират лицевите ви мускули, преминават през тесен коридор нА костта по пътя към лицето ви. При парализа на Бел, този нерв се възпалява и набъбва – обикновено е свързан с вирусна инфекция. Освен лицевите мускули, нервът влияе на сълзите, слюнката, вкуса и малката кост в средата на ухото ви.

Какви са рисковите фактори за парализата на Бел?

Парализа на Бел се случва по-често при хора, които:
– Са бременни, особено през третото тримесечие, или които са през първата седмица след раждането
– Имат инфекция на горните дихателни пътища като грип или настинка
– Имат диабет
Повтарящите се атаки от парализа на Бел са рядкост. Но в някои от тези случаи има семейна анамнеза за повтарящи се атаки – което предполага възможна генетична предразположеност към парализа на Бел.

Какви може да са усложненията?

Леките случаи на парализа на Бел обикновено изчезват в рамките на един месец. Възстановяването от по-тежък случай, включващ пълна парализа, варира. Усложненията могат да включват:
– Необратимо увреждане на лицевите нерви
– Анормален регрес на нервните влакна, което води до принудително свиване на определени мускули, когато се опитвате да преместите други – например, когато се усмихвате, окото на засегнатата страна може да се затвори
– Частична или пълна слепота на окото, което не се затваря – поради прекомерна сухота и надраскване на роговицата

Как се дава диагноза парализа на Бел?

Няма специфично изследване за парализата на Бел. Вашият лекар ще погледне лицето ви и ще ви помоли да преместите лицевите си мускули като затворите очите си, повдигнете веждите си, показвате зъбите си и се мръщите, наред с други движения.
Други състояния – като инсулт, инфекции, лаймска болест и тумори – също могат да причинят слабост на лицевите мускули, имитирайки парализа на Бел. Ако причината за симптомите не е ясна, вашият лекар може да препоръча други тестове, включително:
– Електромиография. Този тест може да потвърди наличието на увреждане на нервите и да определи неговата тежест като измерва електрическата активност на мускула в отговор на стимулацията и характера и скоростта на проводимост на електрическите импулси по нервите.
– Сканиране на изображения. За да се изключат други възможни източници на натиск върху лицевите нерви, може да е необходим магнитен резонанс или компютърна томография като например тумор или фрактура на черепа.

Лечение на парализа на Бел

Повечето хора с парализа на Бел се възстановяват напълно – със или без лечение. Няма едностепенна терапия за състоянието, но вашият лекар може да предложи лекарства или физиотерапия, за да ви помогне да ускорите възстановяването си. Хирургията рядко е възможност за парализа на Бел.
Често използваните лекарства за лечение на парализа на Бел включват:
– Кортикостероидите, като преднизон. Те са мощни противовъзпалителни средства. Ако могат да намалят отока на лицевите нерви, те ще се поберат по-удобно в костния коридор, който го заобикаля. Кортикостероидите могат да работят най-добре, ако са започнали в рамките на няколко дни от момента на започване на симптомите.
– Антивирусни лекарства. Антивирусните добавени към стероидите са евентуално полезни за някои хора с парализа на Бел, но това все още е недоказано.
Физиотерапия: Парализираните мускули могат да се свиват и съкратят, причинявайки трайни контракции. Физиотерапевтът може да ви научи как да масажирате и упражнявате лицевите си мускули, за да предотвратите това.
В миналото, декомпресивната хирургия се е използвала за облекчаване на натиска върху лицевите нерви. Днес този метод не се препоръчва. Нараняване на лицевия нерв и постоянната загуба на слуха са възможни рискове, свързани с тази операция.

Рядко може да се наложи пластична хирургия за коригиране на трайни проблеми на лицевия нерв.
Начин на живот и домашни средства за справяне с проблема:
Лечението у дома може да включва:
– Защитавайте окото, което не може да затворите. Използването на смазочни капки за очи през деня и крем за очи през нощта ще ви помогнат да запазите очната влага. Носенето на очила през деня и превръзка на очите през нощта може да предпази окото ви от боцкане или надраскване.
– Болкоуспокояващи като. Аспирин и ибупрофен или ацетаминофен може да помогне за облекчаване на болката.
– Правете физиотерапията. Масажирането и упражняването на лицето ви според съветите на вашия физиотерапевт може да помогне за отпускането на лицевите мускули.
Въпреки че има малко научни доказателства в подкрепа на използването на алтернативна медицина за хора с парализа на Бел, някои хора могат да се възползват от следното:
– Акупунктура. Поставянето на тънки игли в конкретна точка в кожата ви помага да стимулирате нервите и мускулите, което може да предложи облекчение.
– Обучение за биообратна връзка. Което ви учи да използвате мислите си, за да контролирате тялото си и може да помогне да придобиете по-добър контрол върху лицевите си мускули.

Цитирани източници към публикацията Парализа на Бел:
1. ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Bells-Palsy-Fact-Sheet
2. uptodate.com/contents/bells-palsy-treatment-and-prognosis-in-adults
3. merckmanuals.com/professional/neurologic-disorders/neuro-ophthalmologic-and-cranial-nerve-disorders/facial-nerve-palsy
4. mayoclinic.org/diseases-conditions/bells-palsy/symptoms-causes/syc-20370028

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).