Нервно дете

Како е нервно дете?

Точно както възрастните, децата и младите хора се чувстват притеснени и тревожни понякога. Но ако тревогата на детето ви започне да се отразява на неговото благосъстояние, то може да се нуждае от помощ, за да преодолее проблема.

Какво прави децата нервни?

Децата са склонни да се чувстват загрижени за различни неща на различни възрасти. Много от тези тревоги са нормална част от развитието им. От около осем месеца до три години например при малките деца е обичайно да има нещо, наречено безпокойство за отделянето. Те могат да станат като ,,лепки” и да плачат, когато са отделени от родителите си. Това е нормален етап в развитието на децата и има тенденция да се облекчи на около възраст от 2 до 3.
Също така е обичайно за децата в предучилищна възраст да развият специфични страхове или фобии. Честите страхове в ранна детска възраст включват животни, насекоми, бури, височини, вода, кръв и тъмнина. Тези страхове обикновено отшумяват постепенно.
Много деца се чувстват притеснени, когато отиват в ново училище например или преди тестове и изпити. Някои деца се срамуват в социални ситуации и може да се нуждаят от подкрепа.

Кога нервността е проблем за децата?

Нервността става проблем за децата, когато започне да пречи на ежедневния им живот. Утежнено състояние на изнервеност и тревожност може да навредят на психичното и емоционалното благосъстояние на децата, засягащи тяхното самочувствие и увереност.

нервно дете

Какви са признаците на нервност при децата?

Когато малките деца се чувстват притеснени, те невинаги могат да разберат или изразят какво усещат. Можете да забележите, че те:
– стават раздразнителен, плачливо или прекалено привързани
– имат проблеми със съня
– будят се през нощта
– започват да се подмокрят в леглото
– сънуват кошмари
– ревът без основателна причина

При по-големи деца може да забележите, че те:
– показват липса на увереност да изпробват нови неща или изглеждат неспособни да се изправят пред прости, ежедневни предизвикателства
– трудно се концентрират
– имат проблеми със съня или храненето
– са склонни към ядосани изблици
– имат негативни мисли
– започват да избягват ежедневните дейности като например да се срещат с приятели и т.н

Защо детето ви е нервно?

Някои деца са по-склонни към притеснения и тревожност, отколкото други. Децата често намират промените за трудно и могат да станат изнервени вследствие на това. Децата, които са имали обезпокоителен или травматичен опит като автомобилна катастрофа или пожар в къщата, могат да страдат от тревожност след това. Семейните аргументи и конфликти също могат да оставят у децата чувство на несигурност и тревожност. Тийнейджърите са по-склонни да страдат от социална тревожност от другите възрастови групи.

Как да помогнете на вашето нервно дете?

Никой родител не иска да види детето си разстроено, а понякога е трудно да се прецени как да реагира, когато детето ви е нервно или уплашено. Да го прегръщате ли ? Да го оставите ли да плаче? Има толкова много противоречиви съвети! Следващия път, когато сте изправени пред реакцията на вашето нервно или страхливо дете, изпробвайте тези изпитани и верни съвети.
Детето изглежда отегчено и тъжно: Бъдете до него. За повечето деца присъствието на родителите му ще му помогне да се успокоят. Прегърнете детето си или го дръжте в скута си. Дори държейки само ръката му – това може да помогне да му се внуши чувство за сигурност и комфорт.
Не се намесвайте веднага, оставете го да се опита да се справи: Като кажете на детето си точно какво да прави или как да реагира в стресови и предизвикателни ситуации, то не винаги е в състояние да решава проблемите само. Това не означава, че то никога няма да се нуждае от помощ, но трябва да го оставите да се опита да разреши проблема първо самостоятелно, преди да предложите подкрепа.
Физическата активност може да бъде успокояваща в моменти на висок стрес. Тичане или игра, включваща по-груби и резки двигателни движения, може да помогне да разсеете малчугана от тяхното притеснение или страх.
Не избягвайте определени дейности: Когато децата постоянно избягват ситуации, които ги карат да се чувстват уплашени, страховете им никога няма да си отидат. Опитайте се да ги облекчите в дейности, които ги правят нервни. Не трябва да очаквате твърде много наведнъж, защото може да им отнеме време да победят страха.
Говорете с детето: Да имате възможност да изразявате това, което изпитвате, е важно, особено за децата. Слушайте ги без да ги съдите или да подценявате тревогата си. Най-доброто време да обсъдите проблемите е, когато детето ви се чувства спокойно, защото то ще е в състояние да ви изслуша по-лесно.
Не го уверявайте прекалено: Да казвате на детето си, че „всичко ще е наред“, всъщност може да затвърди у него усещането, че има нещо, от което то да се страхуваш.
Позволете на детето ви да се изразява, дори ако то не може точно да обясни тревогите си: Ако детето ви има проблеми с говоренето за това защо то е напрегнато и нервно, има и други начини за започване на разговора. Помолете го да направи снимка или да разиграе ситуации чрез които да изрази от какво се страхува посредством кукли например.
Не бъдете нетърпеливи: Да не знаеш как да помогнете може да е трудно и разочароващо за родителите, но не позволявайте на тези емоции да се показват. Детето ви може да усети как се чувствате. Разкриването на емоциите може да накара детето да се почувства разстроено, да увеличи нервността му и да направи общуването по-трудно. Опитайте се да зададете пример за това как да реагирате спокойно, за да помогнете на детето ви да се почувства по-уверено.
Бъдете съпричастни: Дори ако това, от което детето ви се страхува да изглежда глупаво за вас, е важно да покажете на детето си, че го разбирате. Насърчавайте и възхвалявайте малките постижения.

Кога да потърсите лекарска помощ, ако вашето дете е нервно?

Ако нервността на детето ви е тежка и продължава да взаимодейства с всекидневния му живот прекалено негативно, е добра идея е да получите професионална помощ. Посещение при вашия лекар е добро място за начало. Ако безпокойството на детето ви засяга училищния му живот, е добре да говорите и с представители на училището като директор, класен или психолог. Взетите на време мерки, ще помогнат на едно нервно дете да се успокои и да стане уверена и пълноценна личност.

Източници към публикацията – Нервно дете:
1. nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/anxiety-in-children/
2.