Как да се Справя с Дете с Труден Характер

Отговорността да бъдеш родител често се оказва голяма и в повечето случаи не сме очаквали какво всъщност ни очаква и каква голяма отговорност носим ние за нашите деца и това какви хора ще бъдат те, когато пораснат. Често децата имат труден характер с който родителите трябва да се справят. Точно затова сме написали и статията „Как да се справя с дете с труден характер“, точно за семейства в който има деца с труден характер.

Кога започва да се възпитава едно дете?
Това е сложен въпрос, но с много лесен отговор, въпреки, че по–възрастните винаги казват, че детето е малко и не разбира това не е така. Истината, е че възпитанието на едно дете започва още от самото му раждане, колкото и странно да звучи това да възпитавате едно бебе, това всъщност е точно така в действителност. Нали всички сме чували приказката, че ако на детето му липсват първите 7 години всичко друго е изпуснато. И това е вярно, а като прибавим и това, че в най–крепка възраст децата попиват, като гъби спокойно може да затвърдим тезата, че възпитанието на малкото човече започва още, когато е едно малко и невинно същество.

как да се справя с дете с труден характер

Кога се изгражда характера на детето?
Погрешна е мисълта, че едно дете има изграден характер едва, когато стане на възраст, в която е напълно самостоятелно и няма нужда от родителите си за ежедневните си нужди, като хранене, разходка, сън или игра. В повечето случаи родителите считат, че детето им има изграден характер около и над 6 годишна възраст, а това не е вярно. В повечето случи именно това е и причината детето да бъде изпуснато и с труден характер. Светът е така изграден, че има тясна линия, която свързва характера на човек и неговото възпитание. Интересното, е че и за двете по–голямата част от отговорността попада върху родителите и близките на едно дете. Ако се замислим наистина е факт, че изграждането на характера започва още след самото раждане, един малък пример е изразяването на недоволство от страна на детето, когато примерно не иска да се храни или да спи. Помислете колко пъти е започвало да плаче вашето дете, когато сте го оставяли да си лежи в леглото и щом го вземете на ръце то спира да реве. Да това са първите стъпки към изграждането на характера.

Каква е връзката между характера и възпитанието на едно дете?
Води се и винаги се е водел спор дали детето се ражда с наследствен характер от своите родители. Сигурно сте чували изречението:“ Инат, като майка си!“ , „ Инат, като баща си“, това всъщност няма как да стане или поне не напълно. Казват, че трудният характер на детето, може да е предаден от части чрез ДНК–то, но не е точно така. Това което ще определи с какъв характер ще бъде вашето дете, зависи от това как ще бъде оформен самия характер от родителите на детето. Ползвайки метафора, може да кажем, че „желязото се кове от майстора най–добре, докато е топло“. Това се отнася и за нашите задължения към децата ни. Ако се питате има ли нещо общо между характера и възпитанието, веднага отговарям ДА.

Какво да правя при дете с труден характер?
Преди всичко се въоръжаваме с голямо търпени, което се комбинира с любов и така ще успеете да научите своето дете на всичко, което знаете и всичко, което е нужно, за да има един наистина достоен живот. При децата с труден характер, който се проявява още в началото е трудно. В повечето случаи може да бъде разпознат с лесна раздразнителност, отказ без причина, постигане на желанията на всяка цена (било то с рев или тръшкане), нежелание да се учи на нови неща. Тези явления ако се появят не се притеснявайте може да се справите с проблемния характер на вашето дете, но само ако наистина се отдадете на детето изцяло и се опитате да го разберете. Един малък пример и често срещан тръшкането или плача, когато искат нещо, често родителя просто наплясква детето о до там. Това не е правилно първо му обяснете какво е правилно, след това му покажете колко го обичате чрез прегръдка или целувка, ако и това не помогне го оставете само в стаята, като му обясните, защо е само в стаята и какво трябва да направи (да си помисли какво е направило и защо така е постъпило). Всеки път, когато усетите, че прекалява му обяснявайте всичко това и следвайте тези стъпки. Една забрана на нещо не се изразява в това да кажеш НЕ, а да бъде обяснено, защо дадено действие е забранено. Не забравяйте да показвате на детето си колко го обичате, но същевременно не му позволявайте да ви се качва на главата всичко си има граници. Лошият характер е последица от нехайството на родителите, които са го карали през просото и си мислят, че възпитанието е детска игра, това не винаги е така, но в 90% от случите става въпрос именно за това.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):