Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди да преминете към заключението, че вашето дете е „типичното злоядо дете“, уверете се, че то е в настроение точно в този момент и няма нищо дразнещо и безвкусно в храната. В настоящата статия ще се опитаме да ви посочим някои начини, чрез които може да опитате да се справите с претенциите на малчуганите ви относно яденето. Успех!

Защо детето отказва да яде?

Една от най-сериозните причини вашето дете да не иска да яде – може да е състояние, наречено киселинен рефлукс. То е много често срещано при кърмачета, но  има случаи то да влияние и върху по-големи деца. Забележете как детето ви се държи след ядене. Трябва ли да използва банята веднага? Да не би малчуганът да хленчи от стомашна болка? Промяната на диетата може да бъде огромна помощ за промяна на отношението на детето към храненето.

злоядо дете

Някои деца са придирчиви по отношение на храната, защото не харесват текстурата, аромата или вида на определено ястие. Ако храната изглежда неприятно на вашето дете, то няма да я допусне в устата си или ще я изплюе при хранене и веднага може би ще го определите, че е злоядо дете, но не прибързвайте. Също така може да се случи детето ви да повръща от погнуса. Не забравяйте, че ако вашето мъниче няма достатъчно добри развити устно-двигателни умения като отхапване, дъвчене и преглъщане – то ще действа инстинктивно и ще плюе храната. Регулирайте текстурата на хранителните вещества и температурите на ястията, така че времето прекарано в ядене да не е твърде стресиращо и за двама ви.

Нередовните часове на хранене водят до отказ от хранене, защото детето ви може да не е гладно в момента. Опитайте се да нагласите хранителните навици към нуждите и възможностите на детето. Превърнете времето за вечеря в специален момент за цялото си семейство, без да пускате  телевизия за фонов режим или без да проверявате смартфона си. Това ще бъде ясен знак, че е време за хранене и всички трябва да се съсредоточат върху това.

Какво да предприема ако имам злоядо дете?

Ще ви предложим да опитате много приятен начин да откриете нови вкусове и да ги споделяте с детето си. Предложете на малчугана едно компонентни храни, поднесени под интересна форма, чиито цветове да привличат интереса на малкото и то да посяга и да опитва самичко различни и нови вкусове. Правилото е да подготвите много лакомства за детето си в естествена форма, която може да изпробвате, вместо да ги смесите заедно и ги сложите на куп в бебешката супа. Ние сме големи фенове на здравословните и питателни бебешка супи, но поднасянето на отделни храни помага толкова много, за да открие то разнообразието от вкусове, цветове и форми. В началото е много объркано, но радостта на детето ви е безценна. Чрез този метод децата контролират това, което ядат и са насърчавани да изпробват нови неща. Децата напускат масата, когато не само се чувстват сити, но и учат нов вкус или вид храна.

Децата ядат по-малко

Може би нямате злоядо дете, а искате то да изяде твърде много храна! Децата имат много малки стомаси и не могат да ядат твърде много неща наведнъж. Ето защо, те огладняват по-бързо от възрастните, което е напълно нормално и не трябва да им се сърдите за това и да им отправяте реплики като – „току що яде!!!“, “ сега станахме от масата“, „пак ли си гладен/а“, защото това може наистина да ги превърне в злояди деца и да отключи психологически проблеми с храната. Опитайте се да давате на детето си по 5 малки хранения на ден, в редовни часове, преди то да ви помоли за нещо за ядене. Малките деца не са в състояние да свързват къркоренето в стомаха с усещането за глад. Понякога децата дори казват, че коремът ги боли. Освен това друга, когато храните детето, поставете по-малко количество храна върху лъжицата от обичайното и вижте дали има разлика. Децата са склонни да изплюят храната, когато слагат твърде много в устата си наведнъж.

По време на хранене атмосферата трябва да бъде спокойна, положителна и в близост до семейството. Моментът не е добър за кавги, подигравки, оплаквания за работа и т.н. Стресът на масата за вечеря има влияние върху детето и го обезсърчава да яде. Това може да повлияе на здравето на детето ви и да му докара стомашно разстройство. Изключете телевизора и не използвайте анимации да го разсейват. Вместо това, съсредоточете вниманието на детето върху това, което се случва на масата. Говорете с дете за това, което сте сготвили, какво има вътре или къде – зеленчуците, които сте използвали, растат. Децата просто обичат да бъдат част от някакъв „проект“, така че може да ги ангажирате и те да подготвят храната.

Не сравнявайте децата!

Сравнението с брат или сестра има отрицателно въздействие върху детето. Вместо да казвате: „погледни по-големия си брат, той е такъв добър син и яде всичко“, просто насърчете детето: „мама е много щастлива, когато ядете всичко, което тя е подготвила за вас“. Има огромен шанс, след като го чуе, вашият злояд малчуган да се опита да ви накара да се усмихнете и да изяде всичко от чинията си.

Децата са склонни да отказват да ядат, дори ако това е любимото им ястие, ако го ядат прекалено често. Проявете креативност. Дори отегчителната овесена каша може да се трансформира в впечатляваща привлекателна храна като от приказка или най-обичан домашен любимец, причиняващ положителни емоции. Грах-жаба, интересна форма на  сандвича, палмово дърво, изработено от киви и банани и т.н. със сигурност ще изненада вашето дете толкова много, че то няма да бъде в състояние да изчака следващото хранене от нетърпение. С този невероятен метод ще привлечете вниманието на злоядото дете със сигурност. Ако се страхувате, че е прекалено трудоемко, помислете колко време, енергия и негативни емоции търпите, когато любимото ви дете отказва да яде.

Меню за цялото семейство

Учете бебето си от самото начало, че има едно меню за цялото семейство. Ако му давате само любимите му храни и го научите така – ще бъдете принудени да готвите отделно ястие само за вашето дете, само за да го накарате да яде, защото отказва всичко останало. От другата страна едно умно хлапе бързо открива, че то е единственото, което има зеленчуци в чинията. Ако не ги сложите и на другите членове на семейството, няма да има нищо, което да убеждава детето ви, че трябва да ги изяде. Не давайте на детето безкраен брой опции, две е достатъчно: бихте ли искали сандвич с шунка или сирене? Какво искате: ябълка или круша? По този начин вие позволите на детето да реши, но вие научавате неговите вкусове и реално контролирате какво яде.

Много ефективен начин да накарате детето да изяде цялата храна, без да протестира, е дейност извън дома. Футболът, бягането, дългата разходка или плуването изгарят много калории и правят  много свободно място за новата храна. Малкит