Конюнктивит

Какво е конюнктивит?
Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка прозрачна тъкан, намираща се над бялата част на окото, разположена от вътрешната страна на клепача.

конюнктивит

Какви са причините за конюнктивит?
Няколко неща могат да бъдат виновни за появата на конюнктивит включително:
– Вируси, включително видове, които причиняват обикновена настинка
– Бактерии
– Дразнители като шампоани, мръсотия, дим и хлор в басейните
– Реакция към капки за очи
– Алергична реакция към неща като цветен прашец, прах или дим.
– Гъбички, амеби и паразити
– Конюнктивитът понякога е резултат от полово предавани болести. Гонореята може да донесе рядка, но същевременно опасна форма на бактериален конюнктивит. Тя може да доведе след себе си дори до загуба на зрението, ако не се лекува. Хламидията също може да причини конюнктивит при възрастните. Ако имате хламидия, гонорея или други бактерии в тялото си, когато раждате, може да прехвърлите конюнктивит на вашето бебе чрез вашия родилния канал. Конюнктивитът, които е причинен бактерии и вируси, може да се разпространяват лесно от човек на човек, но това не представлява сериозен риск за здравето, ако се диагностицира своевременно. Ако това се случи при новородено бебе, все пак кажете на лекар веднага, тъй като може да е следствие от инфекция, която да застраши зрението на детето.

Какви са видовете конюнктивит?
Вирусните щамове са най-разпространените причинители на заболяването и могат да бъдат най-заразните форми. Те са започват в едното око, където причиняват много сълзене и секретиране. В рамките на няколко дни, другото око се заразява. Може да усетите подуване на лимфните възли пред ухото или под челюстта.
Бактериални щамове обикновено заразяват едното око, но може да се появят и в двете. Очите ти ще произвеждат много гной и слуз.
Алергичните видове произвеждат сърбеж и зачервяване и в двете очи. Може също да имате сърбящ и течащ нос.
Папиларният конюнктивит е свързан с дългосрочната употреба на контактни лещи или очна протеза. Лекарите считат, че това е алергична реакция към хроничното засичане на чуждо тяло в окото.

Какви са различните симптоми на конюнктивит?
– Зачервяване на бялото на окото или вътрешния клепач
– Подуване на конюнктивата
– Повече сълзи от обикновено
– Гъста жълта секреция под формата на корички върху миглите, особено след сън.
– Зелен или бял секрет от окото
– Сърбеж в очите
– Парене в очите
– Замъглено зрение
– Повишена чувствителност към светлината
– Подути лимфни възли  – често от вирусна инфекция

Кога да се свържете с вашия лекар?
Обадете се на личния си лекар, ако:
– Имате голямо количество жълта или зелена секреция от окото, особено сутрин
– Имате силна болка в окото, когато сте изложени на ярка светлина
– Вашето виждане е очевидно засегнато от конюнктивит
– Имате висока температура, втрисане, болка в лицето или загуба на зрението, но това са много редки симптоми.

Свържете се с лекар веднага, ако вашето новородено има конюнктивит, тъй като той може трайно да увреди зрението му. Вашият лекар може да ви каже да посетите незабавно очен специалист. Ако симптомите останат леки, но зачервяването не се подобри в рамките на 2 седмици, трябва да се консултирате с очен лекар.

Как лекарите диагностицират конюнктивит?
Не приемайте че всички червени, раздразнени или подути очи са с конюнктивит. Вашите симптоми могат да бъдат причинени от сезонни алергии и други заболявания. Тези условия може да не са заразни. Всеки очен лекар обичайно ще ви попита за вашите симптоми, да направи адекватен очен преглед и може да използва стерилен памучен тампон, за да вземе един вид проба от течността от клепача, които да се тестват в лаборатория. Това ще помогне за откриване на бактерии или вируси, които могат да са причина за конюнктивита, включително и тези видове които могат да причинят и полово предавани болести. След това лекарят трябва да изпише рецепта с подходящо лечение и съответните лекарства.

Какво е лечението за конюнктивит?
Всяко лечение на конюнктовид зависи от причината. Конюнктивит причинен от:
Вируси. Този вид конюнктивит обикновено трае от 1 седмица.Той е доста заразен, затова се придържайте стриктно към правилата за лична хигиена. Антибиотици тук не помагат.
Бактерии. Ако бактериите, включително тези, свързани с полово предавани болести, са причина за вашия конюнктивит, ще вземете антибиотици под формата на капки, мазила или хапчета. Приемете или използвайте лекарствата според указанията на вашия лекар, дори ако симптомите си отидат, за да имате трайно лечение.
Дразнители. За конюнктивит, причинен от някакви външни дразнители в окото, може да използвайте вода за измиване на окото в продължение на 5 минути. Очите ви трябва да започнат да се успокояват в рамките на 4 часа. Ако конюнктивитът е причинено от киселина или алкални химически материали като белина, трябва незабавно да изплакнете очите с много вода и да се обадите незабавно на лекар.
Алергии. Конюнктивит свързан с алергии трябва да се подобри, след като основния проблем започне да бъде третиран. Антихистамини – устно или под форма на капки, може да дадат трайно облекчение.

Какво трябва да направя, за да облекча симптомите на конюнктивит?
Много от мерките се свеждат до поддържане на високо ниво на чистота.
– Измивайте ръцете си често със сапун и топла вода, особено преди хранене.
– Поддържайте очите си чисти. Измийте очите си по няколко пъти на ден с помощта на памучно тампонче или хартиена кърпа. След това изхвърляйте тампона или хартиената кърпа и измивайте ръцете си със сапун и топла вода.
– Сменявайте калъфката на възглавницата си всеки ден, докато инфекцията си отиде.
– Когато перете спалното бельо, калъфките на възглавница и кърпите в много гореща вода и перилен препарат. Съхранявайте вашите собствени кърпи и възглавници отделно от другите.
– Не докосвайте и не търкайте заразените очи с пръсти. Използвайте тъкани, за да изтриете секрета.
– Не носете и никога не споделяйте гримове на очите, капки за очи или контактни лещи. Носете очила.
– Ограничете капките. Не ги използвайте за повече от няколко дни, освен ако вашият очен не ви каже. Може да направите зачервяването по-лошо.
– Не слагайте лепенка на окото си. Може да влошите инфекцията.
– Купете си без рецепта  „изкуствени сълзи “ –  вид капки, които може да помогнат за облекчаване на сърбежа и паренето от дразнещи неща, които причиняват вашия конюнктивит.
– Но каквото и да предприемете, преди това е най-добре да се свържете с вашия доктор.

Какви може да са усложненията на конюнктивит?
Обикновено конюнктивитът се изчиства самостоятелно или след като сте приели лекарствата, които вашият лекар предписва, без трайни проблеми. Лекият конюнктивит е почти винаги безвреден и ще се подобри без лечение. Но някои форми на конюнктивит могат да станат сериозни, защото те могат да увредят роговицата. Тези форми включват конюнктивит, причинен от гонорея, хламидия или някои щамове на аденовирус. Ако е причинен от вирус, конюнктивитът получава подобрение за 2 до 3 седмици. Ако са причинени от бактерии, антибиотиците могат да ускорят процеса.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии