Много майки се питат, какъв е състава на кърмата? По долу сме представили един обобщен преглед на компонентите и хранителните вещества които се съдържат в кърмата.
Много от състава на кърмата имат двойна роля, първо като източник на храна и за по–лесно улесняване на хранителните вещества, а другият като подобрител на защитата на организма или стомашно–чревната дейност. Съставът на кърмата е забележителен със своята променливост, като съдържание на определени хранителни вещества. През целия ден състава на кърмата може да се смени няколко пъти. Тази променливост в компонент състав вероятно адаптира хранителния състав за специално посрещане на нуждите на
детето, а липсата на хомогенност евентуално позволява по–добро приемане на нови вкусове и храни.
Състав на Кърмата | |
Съдържание на 1 литър | |
Енергия | 680 калории |
Протеин | 10 грама |
Казеин | 0,4% от литъра |
Мазнини | 39 грама |
Въглехидрати | 72 грама |
Лактоза | 100% |
Калций | 280 милиграма |
Фосфор | 140 милиграма |
Магнезий | 35 милиграма |
Натрий | 180 милиграма |
Цинк | 1200 микрограма |
Мед | 250 микроглама |
Желязо | 300 микрограма |
Витамин А | 767 микрограма / или 2230 UI |
Витамин D | 0,55 микрограма / или 22 UI |
Витамин E | 0,08 микрограма / или 3 UI |
Витамин К | 2.3 микрограма |
Тиамин (витамин B1) | 210 UG |
Рибофлавин (витамин В2) | 350 микрограма |
Пиридоксин (витамин В6) | 93 микрограма |
Витамин В12 | 1 UG |
Ниацин | 1,5 милиграма |
Биотин | 4 UG |
Пантотенова киселина | 1.8 милиграма |
Фолиева киселина | 85 микрограма |
Аскорбинова киселина | 40 милиграма |
Протеини
Човешкото мляко съдържа два вида протеини: около 60 % суроватка и 40% казеин. Този баланс на протеини дава възможност за по–бързо усвояване от организма на новороденото бебе. Например ако изкуственото мляко има по–голям процент казеин, то ще бъде трудно смилаемо за бебето. Приблизително 60–70% от всички протеини в кърмата са сурватъчни протеини. Тези протеини имат големи защитни своиства. По–долу са изброени специфични протеини, които се намират в кърмата и техните предимства.
– Лактоферин – подтиска растежа на желязо–зависимите бактерии в стомашно–чревният тракт. Това пречи за развитието на някои вредни организми които се нуждаят от желязо, като колиформи и дрожи и е изключително важна съставка от целия състав на кърмата.
– Секреторна IgA също е за защитата на детето от вируси и бактерии, включително от Е коли (E.Coli) и евентуални алергии. Други имуноглобулини като IgG и IgM които се съдържат в кърмата също спомагат за защита срещу бактерии и вирусни инфекции. Добавянето на риба в менюто на майката може да помогне за увеличаване на количеството на тези протеини в майчината кърма.
– Лизозимът е ензим, който предпазва бебето от Е. Coli и салмонела. Лизозимът в майчиното мляко също така подпомага растежа на здрава чревна флора и има противовъзпалително действие.
– Бифидус – подпомага растежа на полезните бактерии, който предпазват бебето от вредните, чрез създаване на киселинна среда.
Мазнини
Майчиното мляко съдържа мазнини, които са от съществено значение за здравето на вашето бебе. То е необходимо за развитието на мозъка, усвояването на мастно разтворимите витамини и е основен източник на калории. Дълговерижни мастни киселини са необходими за мозъка, ретината и нервната система. Те се отлагат в мозъка по–време на последният триместър от бременността и също се намират в състава на кърмата.
Витамини
Количеството и вида на витамините в състава на кърмата са пряко свързани с приема на витамини от майката. Ето защо е важно тя да получава адекватно хранене, което включва храни богати на витамини. Мастно разтворимите витамини, включително витамините A,D,E и K са от изключително важно значение за здравето на бебето. Водоразтворими витамини като Витамин C, рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина също са жизненоважни. Поради необходимостта от тези витамини, много лекари препоръчват на майките дори и след раждането да продължат да приемат пренателни витамини.
Въглехидрати
Лактозата е основния въглехидрат които се съдържа в състава на кърмата. Тя е около 40% от всички калории, които се съдържат в майчината кърма. Лактозата помага да се намали количеството на вредните бактерии в стомаха, което от своя страна подобрява усвояването на калции, фосфор и магнезий. Също така тази съставка в човешкото мляко помага за борба с болестите и подпомага растежа на здрави бактерии в стомаха.
Кърмата е най–добрата храна за бебето!
Кърмата е перфектната комбинация от протеини, мазнини, витамини и въглехидрати. Нямо нищо по–добро за здравето на вашето бебе. Левкоцитите са живи клетки, които се намират само в майчиното мляко. Те помагат на тялото да се бори с инфекциите. Кърмата не може да бъде добавена към изкуствената формула на изкуствените храни заместители – адаптирани млека. Въпреки, че някои жени в крайна сметка не са в състояние да кърмят, много жени които чисто физиологически могат, мислят че не са в състояние да правят това. В днешно време има консултанти по кърмене, които са в състояние да предоставят подкрепа на жените да се научат да кърмят своето бебе. За тези които не са в състояние да кърмят, донор на мляко може да бъде алтернатива, за да може бебето да получава всички така важни основни компоненти които се съдържат в основния състав на кърмата.