Как да си Спра Кърмата

В един определен момент някои кърмачки може да започнат да се питат – Как да си спра кърмата? Това е въпрос зададен от наша читателка и ние отговаряме, чрез тази статия дава точни насоки как, защо и при какви ситуации трябва да си спрете кърмата.

Едно дете се счита за отбито, когато е пило кърма за последен път. Естественото отбиване трае в продължение на много месеци или години. Този вид на отбиване е предпочитана тенденция, защото се случва постепенно и дава време на майка и нейното дете да се приспособяват физически и емоционално към промяната. Постепенното отбиване често е идеален вариант за майката и бебето. Въпреки това – по редица различни причини постепенното естествено отбиване може да не е възможно за всяка майка и дете. За съжаление, внезапното отбиване може да доведе до силен физически и емоционален стрес. Например – внезапното отбиване увеличава риска при майката от блокиране на млечните канали и мастит, както и дълбоко чувство на тъга и празнота. Поради това е важно да има ефективни стратегии за бързо спиране на производството на кърма при ситуациите, които изискват майка да го направи. Внезапното отбиване може да бъде необходимо, ако майката се нуждае от спешна медицинска помощ, която изисква от нея да прекрати кърменето – например, ако тя трябва да започне химиотерапия или при трагично събитие като смърт на детето – при раждане, по време на ранна детска възраст или по-късно.

ВАЖНО: Най-добрата храна за вашето бебе е вашата кърма! Препоръчваме да кърмите вашето бебе докато имате кърма!

как да си спра кърмата

И така нека да продължим и разнищим отговора на въпроса – Как да си спра кърмата? Ще се опитаме със следващата информация да ви дадем насоки и начини как да спрете кърмата си в при различните наложителни видове ситуации, при които се налага да се отбие детето изведнъж:
1. Използване на медикаменти вече не се препоръчва много активно, както е правено в миналото за спиране на майчиното мляко, поради възможните им странични ефекти като екстремно гадене и траен хормонален дисбаланс за известен период от време. Тези медикаменти също не винаги са ефективни, ако се прилагат след първите няколко дни след раждането. Обикновено е необходимо да се вземе по продължителна дозировка, за да спре напълно кърмата ви. Въпреки това, има някои лекарства като например псевдоефедрин и някои форми на хормонална контрацепция, които може да са от помощ на майките при възникване на такава нужда. Обсъждане използването на такива лекарства с вашия лекар специалист, ако желаете да прибегнете към този метод.
2. Стягането на гърди вече не се препоръчва и се възприема като остарял начин да си спрете кърмата. То може да докара голямо неудобство и дискомфорт на майките и може да увеличи сериозно риска от блокирани млечни канали или мастит. Носенето на специализиран сутиен е по-добра идея.
3. Пийте според жаждата си ограничено колко течности, което значително ще намали производството на кърма в гърдите.
4. Пийте градински чай. Макар че използването на градинския чай за пресушаване на млякото да не е детайлно проучван, някои майки намират консумацията на такъв чай за много ефикасен метод за спиране на кърмата. Такъв чай може да се намери във всеки магазин за здравословни храни. Важно е да запомните, че билките могат да взаимодействат с медикаменти, ако приемате такива, така че говорете с лекар, преди да приемате каквито и да било билки.
5. Носете зелеви листа в сутиена си – това е метод, които е бил използван много в миналото, за да облекчи кръвния поток в гърдите и да помогне за спиране на кърмата. Научно не е известно дали зелето може наистина да помогне за облекчаване на гърдите и за спиране на кърмата, но има емпирична подкрепа, тъй като някои майки са намерили използването му полезно по отношение на разглеждания проблем. Ако използвате зелеви листа, измийте и изсушете листата и изрежете всички големи бучки. Охладете листата в хладилника преди да ги поставите вътре в сутиена си. Сменявайте листата на всеки няколко часа и продължавайте да ги използвате, докато гърдите ви започнат да се чувстват напълно празни.
6. Прилагане на топъл душ ще помогне за облекчаване на болката от препалените гърди и също е добро място за малко облекчаване чрез изцеждане на ръка на съвсем малко количество кърма, за да се почувствате по-комфортно. Първоначално може да откриете, че трябва да се облекчавате на всеки няколко часа. С течение на времето количеството кърма ще намалява и ще можете да удължите интервалите между минималното изцеждане за облекчаване до пълното им прекратяване.
7. Използвайте студени компреси за облекчаване на болката например чрез пакетчета с лед, студени компреси с марли или замразени торба с грах. Те може да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на подуването в гърдите.
8. Приемайте противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, което може да помогне за облекчаване на болката, свързана с изсушаването на млякото. Говорете с вашия лекар обаче преди да приемете някакви медикаменти.
9. Обърнете се към специализирани организации за помощ и насърчаване на кърменето, ако имате нужда от това – в зависимост от индивидуалните обстоятелства. Има организации, които могат да бъдат от полза за вас като например Ла Лече Лига и да ви разяснят плюсовете и минусите при желанието дан си спрете кърмата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг