Кога Мога да Забременея

Знаете ли кога може да забременеете?
Забременяването е прекрасно събитие в живота на всяка влюбена двойка! Но, не забравяйте, че то не се случва лесно всеки път и е необходимо да проявите търпение и да останете спокойни и уверени. Може би сте се чудили кога можете да забременеете, ние ще ви отговорим на този въпрос чрез няколко прости стъпки и съвети, които да следвате.

Като цяло въпросът „Кога мога да забременея?“, може до се раздели на две, като се отговори по два различни начина. Първият отговор е чисто физиологически „Кога мога да забременея“ и втория е какви стъпки да следвате за да знаете „Кога мога да забременея“! Първо всяка жена може да забременее веднага след първия менструален цикъл още с навлизането на тийнейджърските години т.е веднага когато вече има редовен менструален цикъл, а от там и редовна овулация. Защото както може би знаете една жена може да зачене само по време на овулация. Второ всяка жена може да забременее, когато:
кога мога да забременея

1. Спре да използва контрацептиви. Някои противозачатъчни имат по–дълъг период на преустановяване от други, така че имайте предвид, че няма да можете да зачене веднага. Времето, необходимо за тялото на жената, да бъде готов да забременее след преустановяване на контрацепцията, варира.

2. Разберете кога сте в овулация. Ако можете да определите овулацията си, шансовете ви за забременяване ще бъдат много по–високи. Има няколко трика за проследяване на овулацията:
– Бройте от първия ден на последния си менструален период. Средно повечето жени овулират на 14тия ден след първия на менструацията. Ако имате редовен цикъл, можете да изчислите времето на овулация чрез разделяне на вашия цикъл на половина. Например, ако вашият период обикновено трае 28 дни, най–вероятно ще овулирате около 14 дни от началото  на вашия цикъл. Ако имате по–дълъг цикъл обаче, вие може да овулирате и 20 дни след като менструацията е започнала.
– Следете базалната си температура. Температурата на тялото ви ще се повиши леко, когато вие сте овулация. Дръжте термометър до леглото си и мерете температурата си веднага сутрин, когато се събуди. Записвайте си температурата всеки ден. Може да наблюдавате всеки месец модела на повишаване на температурата ви и така можете да се предскажете най–доброто време за зачеване.
– Следете цервикалната си слуз. Това звучи гадно, но работи! Когато вагиналното ви течение е ясно и еластично като суров яйчен белтък, вие най–вероятно сте в овулация и трябва да планирате секс три до пет дни от деня, когато сте забелязали тази промяна. След приключването на овулацията – цервикалната слуз става мътна и суха и е малко вероятно да забременеете.
– Използвайте тестове за овулация. Точно както купувате тест за бременност, така можете да вземете тест за овулация от аптека.

3. Правете много секс. Започнете с редовния секс малко преди овулацията. Тук е важно да помните, че едно зряло яйце е жизнеспособно около 24 часа, но сперматозоидите могат да оцелеят до една седмица в маточните тръби. За да се уверите, че няма да пропуснете момента, започнете да опитвате да заченете няколко дни преди овулация ви. За да запазите сперматозоидите свежи – правете секс най–малко един път на ден, докато сте в овулаторен период. Не използвайте спермициди, смазочни материали или продукти за засилване на удоволствието. След като вашия партньор свърши във вас, легнете по гръб и се отпуснете за няколко минути, за да улесните движението на сперматозоидите.

4. Не се обезсърчавайте твърде скоро. Повечето двойки не постигат бременност веднага. От 100 двойки, които се опитват да заченат всеки месец, успяват около 15 до 20. Обаче 95 % от двойките, които се опитват да заченат, забременяване се постига в рамките на две години!

5. Направете пренатален преглед. Някои съществуващи заболявания могат да утежнят или влошат значително забременяването. Вашият лекар вероятно ще извърши вагинален преглед и някои основни кръвни тестове. Някои заболявания, които е добре да се хванат преди бременността, защото биха я застрашили, включват:
Поликистоза на яйчниците
Ендометриоза
Диабет
– Заболяване на щитовидната жлеза

6. Уверете се, че сте здрави. Ако не заченете веднага, използвайте тази възможност да се съсредоточите върху физическото ви състояние. Ще подобрите шансовете си за забременяване, ако:
– Загубите излишното тегло. Проучвания показват, че затлъстелите жени по–трудно зачеват, както и изпитват повече проблеми през време на бременността.
– Пийте пренатални витамини. Още преди да забременеете е добре да си набавите необходимите хранителни вещества във вашия организъм, за да гарантирате доброто развитие на ембриона. Например фолиева киселина, приемана преди да се опитате да заченете, може да намали риска от спина бифида и други дефекти на невралната тръба.
– Яжте храни за увеличаване на плодовитостта. Определени храни насърчават или намаляват плодовитостта и сексуалния апетит.

Може би вече сме ви отговорили на въпроса – Кога мога да забременея?, но най–важно е да разберете, че ще забременеете, когато се фокусирате върху позитивното, колкото е възможно повече. Когато сте с партньора си, започнете да си представяте красивото ви бебе. Избягвайте стреса и не превръщайте  опитите да забременеете в скучна тегоба. Запазете спокойствие и запомнете, че може да отнеме време за забременеете и е хубаво да се срещнете с вашия лекар, за да обсъдите стъпките към постигане на заветната цел и с него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).