Как Мога Да Забременея

Щом сте попаднали на статия с заглавие – как мога да забременея, то може би сте поне малко невежи по въпроса как се правят бебетата, но ако вие и вашият партньор се чувствате готови да увеличите семейство си с нов член – е добре да си направите една среща с вашия гинеколог още преди да започнете опитите, за да сте напълно спокойни и сигурни, че здравословното си състояние е добро и няма да срещнете някакви затруднения. По време на посещението, вие ще получите възможност да прегледате медицинската си история и да обсъдите всички възможни въпроси, които може да възникнат по време на бременност поради минали или настоящи заболявания. Преди да започнете опити за забременяване, вие също трябва да се подготвите със списък на всички настоящи медикаменти, които приемате – в случай че някой от тях може да има отрицателно въздействие върху вашата плодовитост или бременност. Гинекологът ви също така вероятно ще ви направи пълен гинекологичен преглед, кръвни изследвания, тестове за полово предавани болести и при нужда някои генетични тестове, въз основа на семейната ви история. Освен това лекарят ви ще препоръча да започнете да приемате пренатални витамини с фолиева киселина. Добре е да посетите и зъболекар, за да се уверите, че устното ви здраве е добро, за да нямате проблеми в това отношение, когато заченете.

как мога да забременея

Как мога да забременея?
Тук ще ви препоръчаме няколко съвета за забременяване:

Имайте полов контакт точно преди овулация: За да сте сигурни, че сперматозоидите на партньора ви ще се срещат със зрялата яйцеклетка в точното време, опитайте да правите секс през ден като се започне 5 дни преди очакваната овулация  – този 6-дневен период понякога се нарича „прозорец на плодовитостта“, завършващ в деня на овулацията. Ако използвате тест за овулация и получите положителен резултат – правете опит за забременяване точно в този ден и през следващите два дни, ако ви е възможно. Препоръчваме ви да избягвате ежедневния секс, ако зачеването ви е фикс идея, защото така ще добавите допълнителни нива стрес за вас и вашия партньор. Ако все пак сте решили да се забавлявате със секс всеки ден – бъдете спокойни, защото няма доказателства, че честите еякулации намаляват мъжката плодовитост.

Откажете се от тютюнопушенето: Има десетки основателни причини да се откажете от тютюнопушенето, но ако вие или партньора ви пушите – добавяте още една причина към списъка за прекратяване на вредния навик. Тютюнопушенето може да окаже отрицателно въздействие върху плодовитостта, както и да нанесе потенциални вреди на бъдещото ви дете. Почти всички научни изследвания за тютюнопушенето и плодовитостта показват, че тютюнопушенето води до по-висок процент на безплодие и по-дълго време да зачеване. Не само, че пушенето вреди на яйчниците на жената, но и ускорява загубата на яйца и дори може да доведе до по-бързо настъпваща менопауза – от 1 до 4 години по-рано. Освен това, пушенето е свързано с увеличен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с прекомерно ниско тегло и повишен риск от синдром на внезапната детска смърт. Пушенето при мъжете може да намали броя на сперматозоидите и подвижността им, както и да доведе до увеличаване на аномалии във формата и функциите на сперматозоидите.

Сведете до минимум консумацията на алкохол: Все още не е много ясна информацията за връзката между женската плодовитост и алкохола, но е налице известна индикация за по-висок риск от безплодие при жени, които консумират две алкохолни напитки на ден, така че е най-добре да се избегне консумирането на алкохол, когато се опитвате да забременеете. Въпреки това, няма доказателства, че по-умерената консумация на алкохол намалява фертилитета.

Консумирайте кофеин в умерени количества: Високите нива на консумация на кофеин – повече от 3 чаши кафе на ден или 500 мг кофеин са свързани с намален фертилитет и консумирането на повече от 200-300 мг/ден по време на бременност може да се повиши риска от спонтанен аборт. Така че не се колебайте да продължите да се наслаждавате на сутрешното си кафе – просто го оставете единствено в рамките на деня.

Хранете се добре: Въпреки че раждаемостта е намалена при жени, които са супер слаби или са със затлъстяване – има доказателства, че оптимално балансираната и добра диета помага за увеличаване на шансовете на жената за забременее по-бързо. Добрите общи насоки е да се яде добре балансирана храна и да се избегне консумацията на морски дарове с високо съдържание на живак, който е свързан с риск от безплодие, избягвайте и яденето на акула, риба меч, скумрия.

Потърсете медицинска помощ, ако имате нужда от нея: Може да бъде изключително разочароващо да получите цикъл, докато се опитвате да забременеете, знаейки, че още един месец е минал без да сте постигнали желаната цел. Но бъдете сигурни, че по-голямата част от двойките – около 85 до 90 процента зачеват бебе естествено в рамките на една година от стартирането на опитите. По-конкретно на 20-годишна възраст двойката има 93% шанс за забременяване в рамките на 12 месеца, но при по-възрастните – около 40 години –  този брой пада на 70 %. За жените по-млади от 35 години, общото правило е, че ако не забременеят в рамките на една година, трябва да потърсят медицинска помощ. За жени на 35 и повече е добре да говорят с гинеколога си, ако не заченат в рамките на 6 месеца.

Отпуснете се и се забавлявайте: ,,Просто се отпуснете” са вероятно най-малко любимите думи на много от жените, които се опитват да заченат, особено ако това се е проточило по-дълго, отколкото те са се надявали. Но има все повече доказателства, че стресът може наистина да играе роля в безплодието. Ако това ви звучи основателно, може да прибегнете към практикуване на йога или други релаксиращи занимания, за да редуцирате нивата си на стрес, което би могло значително да ви помогне, докато се опитвате да забременеете. Или се опитайте просто да правите повече от това, което ще ви направи щастливи.

Вече знаете отговора на въпроса – как мога да забременея? Изглежда лесно, но понякога е доста трудно за някоя двойка да достигнат така желаното забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).