Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14 седмица и 4 дни. Вашето бебе днес:

За да функционира успешно, плацентата на бебето се нуждае от добро кръвоснабдяване на артериите в стената на матката.

Средства за сън:

Въпреки че може да не се наложи да отидете до банята толкова често през нощта, колкото сте го правили през първия триместър, и може да не страдате от твърде много болежки, сънят може все може да ви бяга през второто тримесечие. Може да имате особено ярки сънища, които могат да нарушават съня ви. Дори и да се чувствате добре,  е от съществено значение да получавате адекватно количество сън: в края на краищата, тялото ви работи усилено, за да създаде друг живот. За да спите повече:

  • Яжте лека вечеря, съдържаща аминокиселината триптофан, която индуцира съня.
  • Не гледай телевизия в леглото за по-лесно заспиване.
  • Намалете кофеина и  не- пийте билкови плодови чайове преди лягане.
  • Вземете вана преди лягане, с мека музика и леко осветление. Уверете се, че водата не е гореща, тъй като това може да ви стимулира, а не да се отпуснете.

Плацентата започва втора вълна на растеж, която ще отнеме почти шест седмици. Външният слой на клетките в плацентата се движи навит на спирала към артериите в матката, разрушавайки мускулната им стена. Това води до разширяване на самите артерии, което води до ниско съпротивление на притока на кръв. Само тези артерии под плацентата се нападат от плацентарни клетки по този начин. Ако тези клетки се движат твърде дълбоко, те могат да се сливат твърде плътно с мускула на матката и да има трудности при отделянето им след раждането. Ако вълната на нахлуващите клетки е недостатъчна, обаче, ниската устойчивост на притока на кръв не се развива. Това може да увеличи риска от развитие на прееклампсия при майката и да причини проблеми с растежа на бебето.

Попитайте лекар

Опитвате се да не се печете на слънце, но може ли да използвате лосиони за изкуствен тен?

Слънчевите лосиони за тен са по-безопасни от слънчевите бани или солариумите, но те не са били тествани върху бременни жени, така че техните ефекти не са известни. Може да е по-добре да сте предпазливи и да останете без тен, докато сте бременна. Имайте предвид, че фалшивият тен не предпазва кожата ви, така че, ако го носите, ще трябва да носите допълнителна защита, когато сте на слънце.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):