Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 38 гестационна седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Едно ехографско изображение може да покаже как бебето ви е положило вече мазнинни резерви. Точното тегло на плода ще зависи сега от това в кой ден ще родите, тъй като вашето бебе ще продължи да расте в матката, въпреки че ще е с по-бавна скорост, отколкото преди. Ако имате домашно раждане, можете да направите акушерката задачата възможно най-лесно, като се организирате всичко на време. Ако ще имате бебе у дома, прекарайте тази седмица в състояние да се уверите, че всичко е наред и че стаята, в която планирате да раждате, е чиста, удобна и подходящо затоплена.

Акушерката ви може да донесе пакет, който съдържа всички неща, които ще й трябват. За да улесните задачата, уверете се, че леглото, на което ще раждате (ако планирате да използвате легло) е леснодостъпно от всички страни. Може да искате да се уверите, че имате много допълнителни възглавници под ръка, както и няколко комплекта чаршафи за подмяна. Дори и да имате намерение да раждате при слабо осветление, трябва да имате добър източник на светлина за акушерката, особено след раждането, когато може да се наложи да ви се напрявят шевове. Помислете все пак добре, в България домашното раждане не е възприета практика днес, защото не могат да се предвидят усложненията, които могат да възникнат и риска за майката и бебето.

Попитайте лекар:

Вече сте толкова изморена. Как ще се справите с раждането?

На първо място, възползвайте се от всяка възможност, която можете да си починете дори ако това означава да дремнете няколко пъти през деня. Всеки къс от съня, който получавате ще направи повишение на вашите енергийни нива, особено ако сте с проблеми в  съня през нощта.

Когато се чувствате активни, опитайте се да направите някои леки упражнения, тъй като това може да насърчи здравословен и спокоен сън. Плуването може да бъде чудесен начин да изразходвате енергия и да се разсеете от всички ежедневни неща и това ще поставя малък или никакъв натиск върху корема и мускули и ставите. Опитайте да ядете храна, съдържаща триптофан преди да си легнете, което може да насърчи съня, и се уверете, че получавате много въглехидрати през деня, за да запазите нивата на кръвната захар стабилни и за да предотвратите енергийните си спадове.

Всички жени ще изпитват желание да напъват по време на раждането, но защото това е болезнено, те могат да се противопоставят на напъните. Медикаменти като епидурална упойка, ще пречат на усещането за нужда да се спре напъването. Акушерката ви ще ви помогне навсякъде и ще ви води, когато е безопасно и най-ефективно да напъвате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

268 ден от бременността

Previous article

270 ден от бременността

Next article