269 ден от бременността

Вие сте в 38 гестационна седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Едно ехографско изображение може да покаже как бебето ви е положило вече мазнинни резерви. Точното тегло на плода ще зависи сега от това в кой ден ще родите, тъй като вашето бебе ще продължи да расте в матката, въпреки че ще е с по-бавна скорост, отколкото преди. Ако имате домашно раждане, можете да направите акушерката задачата възможно най-лесно, като се организирате всичко на време. Ако ще имате бебе у дома, прекарайте тази седмица в състояние да се уверите, че всичко е наред и че стаята, в която планирате да раждате, е чиста, удобна и подходящо затоплена.

Акушерката ви може да донесе пакет, който съдържа всички неща, които ще й трябват. За да улесните задачата, уверете се, че леглото, на което ще раждате (ако планирате да използвате легло) е леснодостъпно от всички страни. Може да искате да се уверите, че имате много допълнителни възглавници под ръка, както и няколко комплекта чаршафи за подмяна. Дори и да имате намерение да раждате при слабо осветление, трябва да имате добър източник на светлина за акушерката, особено след раждането, когато може да се наложи да ви се напрявят шевове. Помислете все пак добре, в България домашното раждане не е възприета практика днес, защото не могат да се предвидят усложненията, които могат да възникнат и риска за майката и бебето.

Попитайте лекар:

Вече сте толкова изморена. Как ще се справите с раждането?

На първо място, възползвайте се от всяка възможност, която можете да си починете дори ако това означава да дремнете няколко пъти през деня. Всеки къс от съня, който получавате ще направи повишение на вашите енергийни нива, особено ако сте с проблеми в  съня през нощта.

Когато се чувствате активни, опитайте се да направите някои леки упражнения, тъй като това може да насърчи здравословен и спокоен сън. Плуването може да бъде чудесен начин да изразходвате енергия и да се разсеете от всички ежедневни неща и това ще поставя малък или никакъв натиск върху корема