Прегледана и обновена на 30-10-2020

Вие сте в четвърта гестационна седмица и два дни или това е точно 30 ден на бременността.

Вашето бебе днес

Ембрионът на този етап на развитие се състои от два слоя клетки. Сега, третият слой започва да се вижда като “издутина” между двете – тази издатина може да се види в центъра на този образ. През тази трета седмица от зачеването, клетките, които ще станат ембрион, се движат в основата на централната нервна система. При желание научете повече в развитие на ембриона.

Какво се случва вътре във вас

Докато сте заети да установявате бременността си, има невероятни промени, които се случват вътре във вас. Групата клетките, които постепенно че оформят бебето – в момента са обръсна като плосък диск и претърпяват значително развитие. Предният край на ембриона е малко по-широко формиран на кръгъл “възел”. Външните ръбове на ендода и жлеба са леко повдигнати. Клетките се движат от навити ръбове на тези структури надолу в канала, за да лежат между оригиналните два слоя клетки. Това създава три слоя клетки, тези на всяка външна повърхност на диска и тези, които са се завъртели между тях. Възелът и жлебът не се простират по цялата дължина на диска. В края на главата се образува отделен канал, наречен невронен, което в крайна сметка образува мозъка и гръбначния мозък (централната нервна система). След четири дни дискът ще се удължи и разшири в края, който ще формира главата на бебето ви. След шест дни, невралния канал ще има гънки и от двете страни, които по-късно ще се срещнат, за да образуват невралната тръба.

Попитайте лекаря си

Ако сте имали затруднения да забременеете и сега сте диагностицирани със синдром на поликистозните яйчници – каква е перспективата ви? Това състояние причинява на яйчниците да бъдат по-големи от нормалното и да произвеждат голям брой малки фоликули на яйчниците, които никога не растат до пълна зрялост. Ето защо яйцето не се освобождава, за да се оплоди и менструалните периодите са много нередовни (вижте нередовна менструация). Състоянието е честа причина за проблеми с плодовитостта и лечението е насочено към стимулиране на овулацията и намаляване на някои от симптомите, като повишена окосмяване по тялото. Поликистозният синдром на яйчниците изглежда се предава наследствено в семействата.

Фокусирайте се върху отношенията си с партньора

Да, той ще става баща. Ако положителният резултат, който очаквате и на който се надявате, е дошъл –  как да го споделяте с партньора си? Можете да му представите плик, съдържащ вашия положителен тест за бременност, или да обясните, че имате “специален подарък” за него, но той няма да е готов за около 9 месеца. Не трябва да му отнеме много време да го разбере! В идеалния случай изберете време, когато сте двамата сами и се чувствате спокойни, така че да бъде специален момент. Може да искате да направите още един тест с партньора си, само за да се уверите, а също така и да се чувства той ангажиран. Дори и да сте развълнувана и дори и да не можете да се свържете с партньора си за един ден, не се изкушавайте да кажете на майка си и на близките си първо, защото партньорът ви може да е разстроен, разбираемо, ако другите знаят, че ще стане баща преди него. Също може да хвърлите един поглед на статията Как да му кажа, че съм бременна?.

30 ден на бременността минава малко по-малко, а на вас ви остават само 250 дни до датата на термина. Бъдете здрави!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

29 ден от бременността

Previous article

31 ден от бременността

Next article