Кърмене и Цикъл

Възможно ли е кърмене и цикъл по едно и също време? Кога е нормално да ми се върне цикълът по време на кърмене и друга полезна информация свързана с кърменето, цикъла и забременяването след раждане.

Кърменето е период, в който вашият организъм работи в нетипичен от нормалния му режим. Хормоните ви нива са различни, от там е вероятно и цикълът ви да се промени доста в сравнение с това, което е бил, преди да забременеете. По време на кърменето се отделят високи нива на пролактин, който по принцип потискат вашия менструален цикъл и овулацията. Някои кърмачки нямат цикъл, докато кърмят, при други настъпва до месец–два след раждането, при трети след по–голям интервал. Как ще бъде при вас – не се знае. Съветваме ви да не разчитате на разпространеното схващане, че щом кърмите – не можете да забременеете и да се консултирате с вашия гинеколог за всички въпроси около цикъла ви по време на кърмене и как да се предпазите от забременяване. Кога ще получите цикъл след раждането в периода на кърмене – както казахме никой не може да каже. Всичко е много индивидуално. Ще разгледаме най–честите въпроси около кърменето и цикъла ви, а именно – отношението кърмене и цикъл, а от там овулация и възможност за забременяване.

Може ли все пак кърменето да ви предпази от бременност?
кърмене и цикъл

Изключителното кърмене в действителност е доказано, че е отлична форма на контрол на раждаемостта, но има определени критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Изключителното кърмене в 98–99,5 % от случаите е ефективно при предотвратяване на бременност, стига да е изпълнено всяко едно от следните условия:
– Вашето бебе е по–малко от шест месеца
– Вашият менструален цикъл още не се е възстановил.
– Бебето е кърменето на поискване и не получава нищо друго освен кърма или само символични количества други храни.

Времето за възобновяване на цикъла ви варира значително от жена до жена и зависи от това колко чувствително е тялото ви спрямо хормоните, участващи в лактационния процес. Честотата на кърменето и общото времетраене, прекарано в кърмене за 24 часа – са най–силните фактори, водещи до възобновяване на цикъла ви. Въвеждането на твърди храни може да бъде фактор в това отношение.

Ако практикувате кърмене на поискване, шансът за забременяване практически е нула през първите три месеца, по–малко от 2 % между 3 и 6 месеца и около 6 % след 6 месеца, ако майката все още няма цикъл. Средното време за връщане на менструалния цикъл е около 14 месеца след раждането.

Кърмене и цикъл по едно и също време?! Възможно е да имате един или понякога повече месечни цикъла преди вашата овулация да се възобнови. Цикли без овулация са най–често наблюдавани през първите шест месеца след раждането. Не е необичайно кърмещите жени да докладват за циклични спазми или оплаквания от типа на предменструален синдром в период от няколко седмици или дори месеци преди цикъла им се възобнови. Когато това се наблюдава, тялото вероятно се „подготвя“ за връщане на менструацията, но кърменето забавя този процес.

Трябва ли да спрете да кърмите, за да забременеете отново?
Може би не. Ако вие все още сте в преход към пълно възстановяване на фертилността, кърменето може да повлияе на успеха на имплантацията. След като се осъществи имплантацията успешно, кърменето не би следвало да засегне по какъвто и да е начин протичането на една здравословна бременност. Забременяването в процес на кърмене – е индивидуално за всяка жена. При някои процесът става бързо, но при други е нужно да се разсее честотата на кърменията и да се съкрати денонощното количество кърма, което се поема от детето и съответно се произвежда от тялото на майката. Ако искате да продължите с кърменето, но и да заченете със следващото си дете, най–добре посетете гинеколога си и се посъветвайте с него какво да предприемете. Може би лекарят ще препоръча изследвания за констатиране на моментния ви здравен статус, както и ще ви предпише добавки, които да подсилят организма ви.

Много жени се чудят дали кърменето ще засегне надеждността на тестове за бременност. Отговорът е категорично не — тестовете за бременност измерват количеството на хормона hCG  или човешки хорионгонадотропин в кръвта или урината, а нивата на този hCG по никакъв начин не са свързани и не се повлияват от кърменето. Развиващата се плацентата започва освобождаването на хормона при  успешно осъществена имплантация, бременността обикновено може да бъде открита с тест за бременност в рамките на 7–14 дни след имплантацията.

Някои жени казват, че кърмене и цикъл са две несъвместими понятия, но както разбрахте не е точно така. Не се тревожете за нищо – това е нашият съвет, няма как да прогнозирате кога ще се върне вашия цикъл, докато кърмите – дали на втория или на десетия месец. Има жени, които кърмят по две и повече години и не получава месечно кървене. Ако все пак имате някакви притеснения, които ви пречат да водите нормално ежедневия – се консултирайте с лекар специалист, които да ви даде компетентно становище спрямо вашето индивидуално състояние и развитие.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация з