Вагиноза

Какво е вагиноза?
Вагиноза или по точно бактериалната вагиноза е лека инфекция на влагалището, причинена от прекомерното развитие на ,,лоши” бактерии. Обикновено в естествената среда на влагалището има много „добри“ бактерии и някои щамове „лоши“ бактерии. Типовете добри бактери помагат за контрола върху растежа на лошите типове. При жените с бактериална вагиноза е разстроен именно балансът в средата. В този случаи добрите бактерии не са достатъчни, за да се контролира развитието на лошите бактерии и така те стават прекалено много. Бактериалната вагиноза в общия случай е лек проблем, който може да се излекува от само себе си в рамките на дни. Но в някои случаи това състояние води до по-сериозни проблеми. Така че най-добрата идея е да се консултирате с вашия доктор и да получите адекватно лечение.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са възможните видове причини за вагиноза?
Експертите не са сигурни какво точно причинява дисбалансът на бактериите във влагалището. Но някои фактора може да направят вероятността това да се случи по-голяма. Рискът от получаване на бактериална вагиноза е по-висока, ако вие:
– Имат повече от един сексуален партньор или имате нов партньор, с чиято история все още не сте запознати.
– Правите си много често дамски душове.

Вие може да можете да избегнете развитието на бактериална вагиноза, ако ограничите броя на сексуалните си партньори и да не правите дамски душ. Бактериалната вагиноза е по-често срещана при жени, които са сексуално активни, но тя може да се получи и ако не правите редовно секс.

вагиноза

Какви са видовете симптоми на вагиноза?
Най-честият симптом за вагинозата е вонящо вагинално течение. То може да изглежда сиво бяло или жълто на цвят. Знак за бактериална вагиноза също може да бъде миризмата на риба от влагалището, която може да бъде много по-отчетлива след секс. Около половината от жените, които имат бактериална вагиноза не забелязват никакви симптоми. Много неща може да доведат до необичайно вагинално течение, включително някои полово предавани инфекции. Посетете вашия лекар, така че да може той да ви изследва и да получите правилно и бързо лечение.

Как се диагностицира бактериална вагиноза?
Лекарите диагностицират вагиноза, след като ви разпитат за симптомите, направят тазов преглед и вземе проба от вагинално течение. Пробата може да бъде тествана и така да се разбере дали имате бактериална вагиноза.

Какви проблеми може да предизвика бактериалната вагиноза?
Вагинозата обикновено не предизвиква други здравословни проблеми, но в някои случаи, макар и доста редки, може да доведе до сериозни проблеми. Ако сте с вагиноза, когато сте бременна, това увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и маточна инфекция след бременността. Ако имате вагиноза, когато подлежите на хирургическа процедура като цезарово сечение, аборт или хистеректомия, е по-вероятно да се получи инфекция на таза. Ако сте с вагиноза и сте изложени на полово предавана инфекция – включително ХИВ, вие сте с по-голям шанс да прихванете инфекцията.

Как се лекува бактериалната вагиноза?
Лекарите обикновено предписват антибиотици за лечение на бактериалната вагиноза. Те се приемат под формата на перорални хапчета или вагинален крем или капсули, наречени овули, които да се поставят във вагината. Ако сте бременна, трябва да вземате хапчета задължително, за да се предпазите от усложнения. Бактериалната вагиноза обикновено отзвучава в рамките на 2 или 3 дни след първия прием на антибиотици, но лечението задължително трябва са продължи 7 дни. Не спирайте да използвате лекарство изведнъж, защото симптомите ви са се подобрили. Не забравяйте да направите пълен курс с антибиотиците. Антибиотиците обикновено работят добре и имат малко странични ефекти. Но като ги приемате, те може да доведат до развитие на вагинална гъбична инфекция. Такава инфекция може да предизвика сърбеж, зачервяване и бяло течение. Ако имате тези симптоми, консултирайте се с вашия лекар, за да ви каже той какво да направите, за да се излекувате възможно най-бързо.

Както разбрахте няма нищо страшно, но разбира се трябва да разберете, че имате вагиноза на време. Тогава е твърде вероятно за няколко дена да си възвърнете здравето от преди това.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация