Бяс

Какво е Бяс?
Бяс е смъртоносен вирус, разпространен при хора от слюнката на заразените животни. Вирусът на бяс обикновено се предава чрез ухапване. Животните, които най-често пренасят бяс включват прилепи, койоти, лисици, еноти и скунксове. В развиващите се страни от Африка и Югоизточна Азия бездомните кучета разпространяват бяс сред хората.
След като човек започне да показва признаци и симптоми на бяс, болестта почти винаги причинява смърт. Поради тази причина всеки, при който може да има риск от заразяване с бяс, трябва да получава ваксинации срещу бяс за защита.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са симптомите на вируса на бяс?
Първите симптоми на бяс могат да бъдат много сходни с тези на грип и могат да траят дни. По-късни симптоми могат да включват:
– Главоболие
– Гадене
– Повръщане
– Възбуда
– Тревожност
– Объркване
– Хиперактивност
– Затруднено преглъщане
– Прекомерно слюнкоотделяне
– Халюцинации
– Безсъние
– Частична парализа

Кога да посетите лекар?
Потърсете незабавна медицинска помощ, ако сте ухапан от някое животно или сте имали контакт с животно, за което има подозрение, че има бяс. Въз основа на нараняванията и ситуацията, при която е настъпила експозицията, вие и лекарят можете да решите дали да предприемете лечение за предотвратяване на бяс. Дори и да не сте сигурни дали сте били ухапани, потърсете лекарска помощ. Например, прилеп, който лети в стаята ви, докато спите, може да ви ухапе, без да ви събужда. Ако се събудите и намерите прилеп в стаята си, приемете, че си ухапан. Също така, ако намерите прилеп близо до човек, който не може да съобщи за ухапване като малко дете или лице с увреждане, приемете, че лицето е ухапано.
Какви са причините за вируса на бяс?
Инфекцията с бяс се причинява от вируса на бяс. Вирусът се разпространява през слюнката на заразените животни. Заразените животни могат да разпространят вируса чрез ухапване на друго животно или човек. В редки случаи бяс може да се разпространи, когато инфектираната слюнка попадне в отворена рана или лигавиците като устата или очите. Това може да се случи, ако заразено животно оближе отворена рана върху кожата ви.

кучета с бяс

Кои животни могат да предадат вируса на бяс?
Всеки бозайник може да предаде вируса на бяс. Животните, които най-вероятно ще предадат вируса на бяс на хората, включват:
Домашни любимци и селскостопански животни:
– Котки
– Крави
– Кучета
– Порове
– Кози
– Коне
– Диви животни:
– Прилепи
– Бобрите
– Койоти
– Лисици
– Маймуни
– Миещи мечки
– Скунксове
– Мармоти

Какви са рисковите фактори?
Факторите, които могат да повишат риска от бяс, включват:
– Пътуване или живеене в развиващи се страни, където бяс е по-често срещана инфекция, включително страни в Африка и Югоизточна Азия.
– Дейности, които има вероятност да ви свържат с диви животни, които могат да имат бяс, като например проучване на пещери, в които прилепите живеят или лагеруват, без да вземете предпазни мерки за предпазване.
– Работа в лаборатория с вируса на бяс
Раните по главата или шията могат да помогнат на вируса на бяс да пътува до мозъка ви по-бързо.

Как може да се предотврати заразяването с бяс?
За да намалите риска да бъдете в контакт с бясно животно:
– Ваксинирайте домашните си любимци. Котките, кучетата и поровете могат да бъдат ваксинирани срещу бяс. Попитайте вашия ветеринарен лекар колко често домашни любимци трябва да бъдат ваксинирани.
– Дръжте домашните си любимци затворени. Това ще помогне на домашните ви любимци да не влизат в контакт с диви животни.
– Защитете малки домашни любимци от хищници. Тези малки домашни любимци не могат да бъдат ваксинирани срещу бяс.
– Докладвайте бездомните животни на местните власти. Обадете се на местните служители за контрол по животните или на други местни правоприлагащи органи, за да докладвате за бездомни кучета и котки.
– Не се доближавайте до диви животни. Дивите животни с бяс може да изглеждат неустрашими от хората. Не е нормално диво животно да е приятелски настроено към хората, така че стойте настрана от всяко животно, което изглежда безстрашно.
– Пазете дома си от прилепи. Запечатайте всички пукнатини и пропуски, където прилепите могат да навлязат в дома ви.
– Помислете за ваксината против бяс, ако пътувате. Ако пътувате до държава, където бяс е обичайна и ще бъдете там за продължителен период от време, попитайте вашия лекар дали трябва да получите ваксината против бяс.

Как се диагностицира бяс?
По време, когато бясно животно ви ухапе, няма как да разберем дали животното е предало вируса на бяс. Поради тази причина се препоръчва лечение за предотвратяване на заразяването на организма с вируса на бяс, ако лекарят смята, че има вероятност да сте били изложени на вируса.

Лечение на Бяс
Какво е лечението на инфекция с бяс? След като се установи инфекция с бяс, няма ефективно лечение. Въпреки че малък брой хора са преживели бяс, болестта обикновено причинява смърт.
Ако сте били ухапани от животно, за което е известно, че има бяс, ще получите поредица от инжекции, за да предотвратите заразяването на вируса на бяс. Ако животното, което ви ухапе не може да бъде намерено, може да бъде най-безопасно да се предположите, че животното има бяс. Но това ще зависи от няколко фактора, като вида на животното и ситуацията, в която се случи ухапването.

Инжекциите на бяс включват:
– Бързодействаща ваксина (имунизиран имунен глобулин), за да предотврати заразяването на вируса. Част от тази инжекция се прилага в близост до областта, където животното ви ухапа, ако е възможно – най-скоро след ухапване.
– Поредица от ваксинации срещу бяс, за да се помогне на тялото ви да се научат да идентифицират и да се борят с вируса на бяс. Ваксините против бяс се правят като инжекции в ръката ви. Получавате четири инжекции за 14 дни.
Ако ви ухапе животно, потърсете незабавно медицинска помощ за раната. Също така кажете на лекаря за обстоятелствата около вашето нараняване.

Какво можете да направите междувременно:
– Измийте внимателно и старателно раната със сапун и обилно количество вода. Това може да помогне за отмиване на вируса.
– Ако животното, което ви ухапе, може да бъде овладяно или заснето, без да ви причини повече наранявания, направете го. Не убивайте животното с удар или изстрел в главата, тъй като получените наранявания могат да затруднят извършването на лабораторни тестове, за да се определи дали животното има бяс.
– Кажете на вашия лекар, че сте заловили животното, което ви е ухапало. След това той може да се свърже с местния здравен отдел, за да определи какво да се прави с животното.

Източници:
1. cdc.gov/rabies/
2. cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/rabies.html
3. mayoclinic.org/diseases-conditions/rabies/symptoms-causes/syc-20351821

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).