Може ли да се прави секс по време на бременност

Винаги при бременните жени и партньорите им има разговори за това дали е безопасно да правят секс по време на бременност. Като тук изникват въпроси като: Ще доведе ли половият контакт до спонтанен аборт? Ще навреди ли на нероденото бебе? Има ли сексуални пози, които трябва да се избягват? В следващите редове ще се опитаме да ви представим синтезирана информация, която да ви бъде от помощ, ако се чудите дали може да правите секс по време на бременността ви.

мъж и жена правят секс по време на бременност

Сексът е естествена и нормална част от бременността – ако имате разбира се нормална такава и вашият доктор е дал разрешение за това. Проникването и движението при половия акт няма да повлияя на бебето, защото то е защитено от мускулните стени на матката. Вашето бебе също е обвито от течността на амниотичната си торбичка или така казано околоплодните води.

Контракциите на оргазма са различни от контракции вследствие на родилен процес. Все пак, като най-обща предпазна мярка, лекарите съветват да се спре половият контакт през последните гестационни седмици от бременността, вярвайки, че хормоните в спермата, наречени простагландини, могат да стимулират появата на контракции и да се предизвика преждевременно раждане. Тук изключение може да бъдат случаите на жени, които са след термин и искат да предизвикат раждане, може да видите статията – Предизвикване на раждане. Някои доктори смятат, че простагландините в състава на спермата действително ускоряват процеса и предизвикват раждане, тъй като гелът, използван за  „разширяване“ на шийката на матката и индуциране на раждането, също ги съдържа. Друга група лекари обаче смятат, че връзката между спермата и започването на раждането – е само теоретична и не е доказана чрез по-задълбочени научни проучвания.

Кога да не се прави секс по време на бременност?
Много жени още на първите прегледи при гинеколог, задават въпроса може ли да се прави секс по време на бременност? Вашият преглеждаш доктор може да ви посъветва да не правите секс, ако имате някой от следните видове високорискови фактори за бременността:

– Вие сте изложена на висок риск от спонтанен аборт или анамнеза за минали такива
– Вие сте изложена на риск от раждане преди датата на термина или така казано преждевременно раждане. Също така контракции преди 37 гестационна седмица от бременността
– Имате вагинално кървене, секреция или спазми без известна причина
– Амниотичната ви торбичка има изтекла течност или има разкъсани мембрани
– Шийката на матката се е отворила твърде рано през бременността
Плацентата е твърде ниско в матката – плацента превия
– Имате многоплодна бременност и очаквате близнаци или дори тризнаци  – Вижте нашите подробни публикации за Бременност по месеци с близнаци
– Имайте предвид, ако вашият доктор казва „без секс“ това може да включва всичко, което включва оргазъм или сексуална възбуда, не само сношението.

Сексът и неговото значение за бременните жени?
Преживяванията на всяка жена по време на бременността са различни, включително и тези, които показват как се отнася тя към секса. За някои дами, желанието избледнява по време на бременност. Други пък се чувстват по-вдъхновени и от тяхната сексуалност и по-възбудени от обикновено. По време на бременността е нормално сексуалното желание да идва и да си отива, докато тялото ви се променя така динамично. Може да се почувствате неловко да правите секс, докато коремът ви расте, или може да се почувствате по-секси и по-желани с по-големи и по-плътни гърди. Кажете на партньора си вашите мисли и чувства, не ги задържайте във вас. Може да се наложи да сменявате различни позиции, особено по-късно през бременността, за да намерите една, която е удобна и стимулираща за вас. Избягвайте да лежите по гръб „Мисионерска позиция “ след 4 месец от бременността. Начин да направите секса по-удобен е например да се опитате да лежите настрани заедно. Или може да се опитате да се позиционирате изправени или седнали отгоре. Както винаги, ако не сте сигурни за сексуалната история на вашия партньор, използвайте презервативи. Бременността не предпазва от полово предавани инфекции – като ХИВ, генитален херпес, генитални брадавици или хламидии и тези инфекции могат да повлияят изключително негативно на вашето бебе.

Секс след бременността
В горните редове описахме отговора на въпроса – „Може ли да се прави секс по време на бременност?“, а сега ще обясним малко и за след бременността. Първите 6 седмици след раждането се наричат следродилен период. Някои жени имат и следродилна депресия, но не е винаги се случва това, както се казва изцяло зависи от вас. Сексът през това време може да е последното нещо в съзнанието ви. Причините, поради които желанието ви за секс може да намалее, са:

– Искате да излекувате епизиотомията си – разреза, направен по време на вагинално раждане за по-лесно излизане на бебето навън през родовия канал.
– Зарастване на коремните разрези след цезарово раждане
Нормално кървене след раждането, общо за четири до шест седмици
– Умората след бременност и раждане се увеличава, особено ако сте имали близнаци или тризнаци
– Промяна на хормоналните нива
– Възпалени гърди от кърмене
– Емоционалните проблеми като следродилна депресия, тревожност или проблеми с връзката с бащата
– Сексът обикновено е безопасен, след като всички разрези са напълно излекувани и усещате, че нежните тъкани на вагината ви са излекувани. Това изцеление обикновено отнема няколко седмици. Можете да попитате вашия доктор какво препоръчва. Повечето доктори ще кажат да изчакате поне 6 седмици след раждането преди сношение. Също толкова важно е да се чувствате емоционално готови, физически комфортно, и спокойни. За вас и партньора ви търпението е приятел. Предвид реалността и стреса на ранното родителство, може да отнеме до една година, за да се върне нормалният сексуален живот на двойката.

ДА! Може да правите секс по време на бременност, разбира се ако имате разрешението за това от вашия лекар, че имате една напълно нормална бременност.

Медицинска справка и източници на статията „Може ли да се прави секс по време на бременност“:
1. webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация