Прегледана и обновена на 15-01-2020

Безопасен ли е оралният секс по време на бременност?
Мнозина двойки, които очакват бебе, разчитат на оралния секс като алтернатива на половия акт, но здравните експерти предупреждават, че той може да бъде опасен в някои случаи. Научете как да практикувате безопасен орален секс по време на бременността.

Въпреки че сексът е отпускащ и здравословен за протичането на бременността, изпъкналият ви корем може да направи някои пози малко или много тромави и неудобни. Освен това, някои състояния като цервикална слабост могат да ви принудят да избегнете сношение в по-късен триместър.

банан с целувки от червило като орален секс по време на бременност

Как да разнообразим сексуалните игри по време на бременност? Орален СЕКС?
За да продължат да поддържат някакъв сексуален живот, много от очакващите двойки да търсят други форми на сексуално удовлетворение по време на тези несигурни девет месеца, включително орален секс по време на бременността. Но дали оралният секс по време на бременност е безопасен? Според много лекар по гинекология и репродуктивни науки, оралният секс вероятно е добър за благоразположението на майката, стига да проявява известна степен на предпазливост.

Какви мерки да предприемете за безопасен орален секс през бременността?
За начало, може да възникне сериозно усложнение, ако партньорът ви вкара въздух във влагалището. Притеснението тук е, че кръвоносните съдове във влагалището са разширени и въздухът може да навлезе в съдовете и да предизвика емболия. По същество, въздухът може да блокира кръвоносен съд, който може да повлияе негативно на сърдечно-съдовата система и дори да причини смърт в много редки случаи. Въздушният балон също може да достигне до плацентата и да повлияе на нормалното развитието на плода. Въздушната емболия е много рядка проява и лесно се избягва, ако не се духа въздух във вагината.
Повишеният кръвен обем по време на бременността също прави капилярите ви, включително тези върху и във влагалището много по-чувствителни. Това означава, че кръвоносните съдове могат да се разкъсат с лекота. Кървенето може да е плашещо, но няма да навреди на вас или на бебето ви.

Друг проблем при орален секс по време на бременност е възможността от зараза с полово предавана инфекция като ХИВ, гонорея или хламидии. Но може би най-много се отнася до вируса на херпес симплекс, който може да премине върху плода по време на раждането и потенциално да предизвика усложнения като неврологично увреждане, мозъчно възпаление и смърт. Плодът има най-голям шанс да развие неонатален херпес, ако майка го прихване през третото тримесечие. Това е така, защото имунната система на бременната жена не може да направи антитела срещу вируса.
Жените, инфектирани с херпес по време на бременност, вероятно ще се нуждаят от раждане чрез цезарово сечение, така че е най-добре да предприемете стъпки, за да избегнете предаването. Само оралният секс с партньор, който е бил отрицателен за ППИ, може да ви направи сигурни и спокойни.

Имайте предвид, че също така е безопасно вие да правите орален секс на партньора си– и дори да поглъщате спермата му, ако това носи удоволствие на двамата и е част от вашите сексуални предпочитания, докато сте бременна. Просто не забравяйте да използвате презерватив за предотвратяване на инфекция от несигурни сексуални партньори или тези с диагностицирани полово предавани инфекции. Винаги се консултирайте с вашия лекар, ако не сте сигурни дали във вашия конкретен случай – практикуването на орален секс по време на бременност – е безопасен и подходящ.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Синдром на Гилен Баре

Previous article

Селен при бременност

Next article