Конюнктивит при бебе

Какво е конюнктивит?
Конюнктивит е често срещано и лечимо възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана от вътрешната страна на клепачите и бялото на очите. Кръвоносните съдове стават по-видими, когато са възпалени, а очите имат характерното за състоянието зачервяване. Възпалението може да бъде причинено от инфекция, алерген или други дразнители. Бактериалния и вирусния конюнктивит са много заразни.

конюнктивит при бебе

Какви са симптомите на конюнктивит при бебе?
Ако бялото на едното или и на двете очи на бебето и долната част на някой от клепачите му са червени, шансовете то да има конюнктивит – са огромни. Тъй като организма на вашето бебе се опитва да се бори с инфекцията, очите му могат да сълзят или да имат жълти корички.

Важно действие при откриване на симптоми на конюнктивит при бебе!
Обадете се на лекаря на бебето веднага след като забележите симптоми на конюнктивит. Важно е да започнете лечение бързо, за да се избегне разпространението на микроби и да се предотврати рядко усложнение на инфекцията към меките тъкани на окото.

Причини за конюнктивит при бебе?
Ето някои от възможните причини:
Вирусна инфекция: Ако бебето ви е с конюнктивит, както и симптоми на настинка, инфекцията най-вероятно е вирусна. Вирусите са най-честата причина за конюнктивит.
Бактериална инфекция: Ако очите на бебето ви произвеждат гъст жълт секрет, и набъбване на клепачите –  бактерии като стафилококи или стрептококи вероятно са виновни за проблема. Има и сериозна форма на бактериален конюнктивит, която се нарича неонаторум, която се проявява при новородени, изложени на хламидия или гонорея по време на раждането.
Алерген: алергичните реакции са редки при бебета под 1 година, но ако очите на бебето изглеждат сърбящи и подути, както и воднисти и зачервени и има течащ нос, конюктивитът може да бъде форма на алергична реакция към дразнител като прах, цветен прашец или дим.
Блокирани слъзни канали: най-малко 20 на сто от бебетата са родени с един или два напълно или частично запушени слъзни канали. Запушването може да доведе до подобни симптоми на тези на конюктивита като бяла или жълта секреция. Попитайте педиатъра си как да се грижите за блокираните слъзни канали при бебета.

Как се лекува конюнктивит при бебетата?
Ако новороденото ви има конюнктивит, незабавно се обадете на вашия лекар. Това може да бъде сериозна инфекция при кърмачето. Лекарят ще огледа очите на бебето ви и ще попита подробно за неговите симптоми. Какво лечение на конюнктивит при вашето бебе ще назначи лекарят зависи от вида на конюнктивита:

Вирусен конюнктивит – Както се вижда и от името му, той се причинява от вирус. Вирусния конюнктивит обикновено се изчиства от само себе си в рамките на една седмица. Вашият лекар ще ви посъветва да поддържате зоната чиста чрез внимателно измиване на очите на бебето с топла вода. Ако очите на бебето не са се подобрили след две седмици, уведомете вашия лекар.
Бактериален конюнктивит – Ако бактерии са виновни, лекарят ще предпише антибиотиотичен мехлем или капки за около седем дни. Измийте ръцете си и след това внимателно издърпайте долния клепач на бебето надолу и поставете лекарството.  Измийте ръцете си преди и след лечение на очите на бебето. Никога не споделяйте медикаменти или не използвайте стари капки или мехлем. Стари лекарства не могат да бъдат стерилни и може да направи инфекцията по-лоша.
Алергичен конюнктивит – Важно е да се идентифицира алергена и да се държи бебето далеч от него.

Заразен ли е конюнктивита?
Бактериалния и вирусен конюнктивит са изключително заразни. За да се предпазим от разпространение на инфекцията, измивайте ръцете си всеки път, когато приключите грижите за очите на бебето. Дръжте кърпи, дрехи и спалното бельо на бебето отделно от всички останали и ги перете редовно.

Може ли детето ми да отиде в детската градина с конюнктивит?
Някои лекари позволяват на децата да се завърнат след 24 часа лечение например. Други не им позволявайте да се върнат, докато те вече не са с напълно излекувани очи, за да се спре опасността от разпространение на инфекцията, ако такава е основната причина за появата на очното възпаление.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):