Прегледана и обновена на 16-09-2021

Възпитанието на 3-седмично бебе може да бъде началото на голяма промяна за вас и вашето мъниче. На 3 седмици бебето ви ще започне да става много по-будно и активно. Може дори да изглежда като съвсем различно бебе от това, което сте донесли у дома. Точно когато сте свикнали с неговите навици, бебето ви се променя отново. Добре дошли в родителството!

Докато бебето ви расте, за вас е важно да знаете какво да очаквате от всеки етап от живота и да се подготвите най-добре за предстоящите промени. Ето какво можете да очаквате от вашето 3-седмично дете.

Какво трябва да знаете?

  • Дайте си почивка.
  • Продължете да се грижите за себе си.
  • Уверете се, че бебето ви приема витамин D.

Докато преживявате тази трета седмица с бебето си, не забравяйте да си дадете почивка. Възпитанието на 3-седмично бебе може да бъде предизвикателство. На този етап вашето мъниче може да е по-активно, будно и може да изпитва по-суетливи периоди и да плаче много повече.

Важно е да си правите почивки и да имате план за моментите, когато се чувствате съкрушени. Когато се съмнявате, оставете бебето си на сигурно място и си тръгнете, ако имате нужда от време за вас за няколко минути. Продължете да се грижите за себе си и тялото си след раждането. Най-вероятно се чувствате по-силни, но тялото ви все още се нуждае от много почивка и хранителни вещества, за да продължи да се лекува. Пийте много вода и продължете да приемате вашите пренатални витамини, за да бъдете с пълноценно снабдяване на необходими вещества.                 Ако кърмите, ще трябва да дадете на бебето си добавки с витамин D. Можете да ги намерите в аптеката или чрез лекаря на бебето си. Хранените с адаптирано мляко бебета ще получават адекватни нива на витамин D във формулата си, но кърмените бебета се нуждаят от добавки, тъй като витамин D не се съдържа в кърмата.

Вашето растящо бебе

Бебето ви ще продължи да расте много през този първи месец, в размер на 20/30 грама на ден и ще се издължи с до 4,5–5 сантиметра до края на първия месец от живота. На 2,5 седмици средното мъжко бебе ще има обиколка на главата от 39,21 сантиметра, докато средната обиколка на главата за женските бебета е около 37,97 сантиметра.

Основни етапи на развитието на бебето

Ум и тяло

Вашето бебе на 3 седмици става по-силно и бързо се променя с всеки ден. То може да повдигна главата си за няколко секунди и дори да я обърне на страни, особено за да последва с поглед вас , докато се отдалечавате или ходите из стаята. Вашето мъниче ще се радва да ви гледа и може да изглежда така, сякаш внимателно изучава изражението на лицето ви или ви слуша. Въпреки че все още не може да разбере думите ви, говоренето на глас с вашето бебе е чудесно за развитието на езика, дори и в тази ранна възраст. Докато вашето мъниче расте, може да има моменти на повече плач или суетене, отколкото през предишните седмици, особено вечер. Някои бебета също могат да получат колики на тази възраст. Ето какво можете да направите, за да помогнете на вашето 3 седмично бебе. Въведете успокояваща вечерна рутина. Може да започнете рутина, която включва нежна вана, последвана от бебешки масаж с безопасен бебешки лосион. Ако бебето ви има газове, можете също да следвате техники за масаж на бебета за облекчаване на излишните газове.

Обърнете внимание на диетата си

Ако кърмите, може да е възможно нещо от диетата ви да разстройва стомаха на детето. Ако бебето ви е суетливо след хранене, плюе повече от нормалното или има много газове, може да е полезно да следите какво ядете, за да определите дали има връзка. Установено е, че някои храни като шоколад, кофеин или плодове със семена като малини могат да доведат до проблеми с храносмилането при бебетата.

Поставете бебето на безопасно място

От време на време просто се нуждаете от почивка от бебе, което плаче. Ако то е било нахранено, със сменени пелени и стигате до точката ви на пречупване, ако чувствате, че имате нужда от почивка, направете си такава. Сложете бебето си в креватчето за няколко минути, докато дълбоко вдишвате. Ако някога ви се прииска да разклатите бебето си, оставете бебето и си тръгнете. Всеки родител се нуждае от почивка от време на време и бебе, което има колики или суетливи периоди, може да бъде много голямо предизвикателно.

Кога да се притеснявате?

Може да бъде трудно да се разграничи дали вашето бебе изпитва „нормална“ промяна в настроенията  или нещо друго не е наред. Ако малкото ви проявява признаци на прекомерно плюене, повръща, има кръв в изпражненията, не наддава на тегло или отказва да яде, трябва да потърсите медицинска помощ. Коликите са склонни да започват на възраст около 3 седмици, така че можете да следите колко дълго бебето плаче и кога има тенденция това да се случва. При бебета с колики може да има периоди на плач, които продължават 2 до 3 часа на ден, особено през нощта.

Един ден в живота на бебето на три седмици

На 3 седмици ежедневието на бебето трябва да включва редовно време за поставянето му по корем. Може да не е необходимо да поставяте бебето си под строг график, просто търсете малки промеждутъци през деня, за да въведете времето за това упражнения. Първоначално вашето мъниче може да не го хареса, но това е важен начин да започнете да изграждате мускулите на врата му, за да насърчите правилното развитие. Бъдете практични, като поставите бебето си на килима или одеялото на пода на  детската стая или използвате възглавница за кърмене. Просто не забравяйте винаги да стоите близо до бебето си и никога да не го оставяте без надзор по време на упражненията по корем. Ако това е първото ви бебе, след три седмици може да се чудите какво точно „правите“ с бебе. Разбира се, можете да го гледате цял ден и през нощта) и да сменяте много памперси, но може и двамата да се нуждаете от малко повече стимулация през деня. Три седмици са чудесно време да изпробвате някои нови дейности заедно като например: излизане на разходка с бебето в количка. Купуване на някои играчки, като постелка за игра или бебешки мобилни устройства. Заснемане на филм заедно с бебето ви в столче за кола по време на кратък път.

Основи на грижите за бебето

Хигиена и грижа за гениталиите

Ако бебето момченце има оставен препуциум на пениса, никога не трябва да насилвате препуциума надолу. Препуциума на мъжки пол ще се прибере естествено някъде до 5-годишна възраст, но в някои случаи може да отнеме повече време. Дотогава просто почиствайте главата на пениса, както бихте правили с всяка друга част на тялото. Ако бебето ви момченце и е било обрязано при раждането, можете да продължите да почиствате пениса с нормален сапун и вода. До тази възраст мястото на обрязването трябва да бъде излекувано, така че ако забележите зачервяване, гной или дренаж, не забравяйте да го отведете на лекар. За бебета момичета може да сте забелязали случайни вагинални секрети по време на смяна на памперса или време на къпане през последните няколко седмици. На външен вид може да изглежда бистър, бял или с кръвен оттенък и въпреки че в началото може да е тревожен, е нормален. Вагиналното течение може да бъде причинено от хормоните на майката по време на бременност, раждане и производство на кърма и трябва да се разсее по това време. Ако забележите отделяне, което продължава по-дълго от това, обсъдете го с лекаря на бебето. Хормоните на майката могат също така да накарат бебето ви да изглежда сякаш има уголемени гърди, сравнено с новороденото. До тази седмица обаче това подуване трябва да спадне. По това време бебето ви може да развие запушен слъзен канал, наречен запушване на слъзния канал, в едното или в двете си очи. Може дори да не го осъзнаете, докато не забележите воднисти или зелени дренажи, залепени близо до окото му. Запушените канали са често срещани при бебетата и често ще се минат от  само себе си, докато бебето навърши една година. В някои случаи обаче те могат да се лекуват. Помогнете за изчистването на слъзния канал на бебето, като приложите топъл компрес за кърпи, за да почистите дренажа и да помогнете за изпразването на канала- но след насоки от педиатъра. Можете също така да забележите нови кожни проблеми при вашето бебе на 3 седмици като обриви, бебешко акне или „люспи“ на скалпа им, наречени сквами. Много от кожните раздразнения на тази възраст са незначителни и нормални, но поддържайте малкото си в комфортно състояние, като опитате следното: Избягвайте агресивните сапуни във ваната. Намалете времето за къпане до един или два пъти седмично. Използвайте нежен, безопасен за бебето препарат и омекотители. Следете дали симптомите се влошават с промени в продуктите за грижа за кожата и се опитайте да избягвате всичко, което дразни кожата на вашето бебе. Не „пукайте“ и не стискайте дефектите на вашето бебе, защото те ще се решат сами във времето. Използвайте бебешки гребен или четка, за да премахнете внимателно люспите на главичката, докато сте във ваната. Оставете бебето да си ходи без дрехи и дори памперси за един или два часа в къщата, особено през лятото, ако изпитва топлина или обрив в зоната на пелените.

Хранене

Всяко бебе на 3 седмици трябва да е достатъчно голямо, за да опита залъгалка, ако искате да я въведете разбира се. Някои лекари съветват родителите да избягват използването на залъгалки в началото на живота на бебето, тъй като това започва да обърква кърменето като пречи на захапването на зърната. Международните асоциации по педиатрия препоръчват да се опита, защото проучванията показват, че употребата на залъгалка е свързана с по-ниска честота на синдрома на внезапната детска смърт Но, не забравяйте, че няма правилно или грешно решение за използването на залъгалка, така че това е личен избор . Не всички бебета непременно ще искат да използват залъгалка, така че никога не го насилвайте. Въпреки че новородените бебета ще растат с огромни темпове през цялата първа година, може да забележите леко намаляване на честотата на храненията от миналата седмица. Не забравяйте, че бебето ви преминава през скок на растеж през втората седмица. Тази седмица бебето ви все още трябва да бъде хранено при поискване, а кърмаческите сесии могат да продължат от 20 минути до цял час. Ако кърмите, също е много важно да продължите да прилагате добавки с витамин D на вашето бебе всеки ден. Вашият педиатър е трябвало да ви изпише безплатни капки витамин D, но ако не го направи, го попитайте.                Добавките с витамин D са толкова важни за вашето новородено бебе, ако кърмите, тъй като кърмата естествено не съдържа необходимите нива на витамин D, от които се нуждае вашето мъниче. Недостигът на този витамин може да бъде изключително сериозен за новородените бебета, особено тъй като костите им продължават да растат. До трета седмица, ако кърмите и въобще планирате да храните бебето си от шише, независимо дали, за да се върнете на работа или просто имате бутилка като опция, може да започнете да изцеждате и да замразявате кърма. Помислете за изпомпване, след като нахраните бебето си, но само ако сте сигурни, че то е приключило напълно с храненето. Краят на сесията с кърма съдържа вид мляко, наречено задно мляко, което е различно по състав от млякото в началото на храненето. То съдържа по-висок състав на мазнини и е важно бебето да завърши изпразването на гърдите ви напълно, преди да помпате. Ако изпомпването след хранене не работи за вас, можете също да опитате да включите изпомпване през деня, например в ранния следобед, когато бебето ви може да спи. Използвайте безопасни контейнери или пликове за  съхранение във фризер и етикетирайте цялата си кърма, след като се съхранява, за да знаете кога е била изцедена.

Спане

Всяко бебе на 3 седмици трябва да спи около 16-18 часа на ден. Разбира се имайте в предвид, че при различните деца това време може да се различава. Можете да продължите да се опитвате да въвеждате сигнали за сън, като например времето за къпане или четенето на бебешки книги, но установяването на строг график за сън все още не е най-добрата идея. Продължете да оставяте бебето да води пътя за сън през тези няколко седмици.

Здраве и безопасност

Много бебета на 3 седмици се радват да бъдат повивани, за да се успокоят или да заспят. Ако решите да повивате вашето мъниче, важно е да сте наясно с указанията на  педиатъра за безопасен сън, които гласят, че съществува висок риск от синдром на внезапната детска смърт за бебета, които се повиват и след това се поставят по корем или отстрани. Ако повивате 3-седмичното си дете, уверете се, че сте го положили само по гръб, за да заспи. Също така се препоръчва на родителите да  завиват плътно около гърдите детето и  да държат по-разхлабени пелените около бедрата, за да предотвратят влошаването на случаите на дисплазия на тазобедрената става. Но след като бебето ви започне да се търкаля, е време да спрете повиването. Всяка продължителна жълтеница, която вашето бебе е имало, трябва да бъде решена досега. Ако бебето ви изглежда жълто или има пожълтяване на бялото на окото, кожата или изглежда летаргично, трябва да се консултирате с вашия педиатър.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 2 седмици

Previous article

Бебе на 4 седмици

Next article