Бебе на 5 седмици

Само за няколко седмици, вие сте пораснали толкова много като родител. До 28-мия ден, вашето бебе приключва с дефинирането му като „новородено“. Може би се чудите как толкова бързо е изминал този месец. Без значение какво ви е било през последните четири седмици като родител на новородено, ето какво ще може да очаквате вашето бебе на 5 седмици.

Какво трябва да знаете?

 • Имате план: Ако се връщате на работа през следващата седмица, направете план за безпроблемен преход
 • Запазване на спомените: Докато опаковате дрехите на новороденото си за съхранение или дарение, не се страхувайте да изберете няколко значими за вас, за да си спомните това специално време в живота си
 • Дръжте на здравия си разум: Ако имате бебе, което е нервно вечер, не забравяйте, че това е етап, който ще премине„
 • Подгответе се за следващия етап от живота с бебето: Надяваме се, животът след етапа на новородено ще включва много повече сън и повече възможности за вас да се върнете към някои нормални и приятни за вас дейности.

Тъй като вашето бебе излиза от периода на новороденото, може да се върнете на работа скоро. Не забравяйте да започнете да планирате плавен преход и да научите вашето бебе на хранене от бутилка през тази седмица.

Една от най-емоционалните части за тази седмица може да бъде да се размества гардероба на вашето бебе. То може бързо да израства  дрехите за новородено и това може да бъде трудна промяна за някои родители.

Нервната система на Вашето бебе все още се приспособява към живота извън утробата, така че може да отнеме до 16 седмици, за да премине всяка вечерна раздразнителност.

Отглеждане на бебето

Можете да очаквате вашето 5-седмично бебе да продължи планираното развитие на своята графика за личностно израстването и да показва следните етапи на растежа:

 • Натрупва от около 450 до 900 грама на месец
 • Нараства с около 25 сантиметра между раждането и навършването на 12 месеца
 • Обиколката на главата расте с около 2 сантиметра на месец

Основни етапи от развитието при бебе на 5 седмици

Въпреки че всяко бебе е различно, вашето 5-седмично дете трябва да прави следните физически и емоционални етапи, подходящи за възрастта му:

Тяло

На 5-седмична възраст, вашето бебе трябва да може да:

 • Държи главата си нагоре под 45-градусов ъгъл, докато лежи по корем. Това може да означава, че когато държите малкото си на гърдите си, то може да вдигне главата си назад, за да ви погледне. Бъдете внимателни – докато то набира сила всеки ден, все още не разполага с достатъчно необходимата сила да поддържа главата си в това положение, така че продължавайте да поддържате врата си.
 • Задържа дрънкалка или друга малка играчка в ръката си. Това е огромно развитие! Уменията на вашето мъниче да „стиска“ са извървели дълъг път от новороденото до сега.

Мозък

Когато дребосъчето ви излиза от етапа на новороденото, има големи промени в мозъка му през тази седмица. Основната разлика, която може да забележите веднага е, че вашето бебе ще бъде много по-нащрек. Отминали са дните на спане денонощно – което е както добра, така и лоша новина. Ще получите възможност да видите повече от личността на вашето дете и забавните етапи започват да се появяват тази седмица, които включват:

 • Гука, сякаш се опитват да „имитира“ думи с малки движения на езика в устат
 • Следи вашето движение от едната страна на страна, така че може да почувствате, че то сякаш ви гледа, докато се движите през стаята или гледа играчка, докато я премествате от едната страна на друга
 • Концентрира зрението си върху нещо като лицето или мобилния ви телефон, за по-дълги периоди от врем
 • Успокоява се при реакция на гласа ви.

Кога да се притеснявате?

Важно е да се вземат предвид всички специални ситуации за вашето бебе. Но помнете, че  бебетата просто се развиват с различни темпове. Въпреки това, ако вашето дете не може да следва хоризонтално движение визуално и не показва подобрение в способността си да се държи, може да се свържете с вашия лекар.

Един ден от живота на вашето бебе на пет седмици

На 5 седмици вашето бебе може да изглежда като изцяло ново бебе – то има повече време за известяване през деня и започва да спи за по-дълги периоди през нощта. Може да  да намерите за полезно да създадете „бебешки станции“ в целия си дом, където сте най-активни. Например ако прекарвате време в хола или кухнята, опитайте да сложите кошара за игра, за да може вашето бебе да си подремне, докато го държите под око, или да имате безопасно място да ги оставите за минута, докато започнете вечерята.

Основи на грижата за бебето

Ако бебето ви има тенденция да плаче много във вечерните часове, но не е било диагностицирана с колики, то може да преминава през нормална част от развитието си. Едно проучване по педиатрично детско здраве установява, че някои бебета ще имат „вечерна раздразнителност“ от две до 16 седмици, тъй като централната им нервна система продължава да се развива. Тъй като централната нервна система все още се учи как да реагира адекватно на дразнители в средата на бебето, вашето дете може буквално да бъде затрупано до края на деня от новости. Може да ви е полезно да създадете успокояваща, по-тиха среда вечер с минимизиране на шума и меко осветление, без много сурова стимулация за бебето.

Хранене на 5 седмично бебе

Ако сте работеща майки, която се е отказала от ползване на отпуска по майчинство в полза на някой друг от семейството, може да планирате да се върнете на работа прз следващите седмици. Петата седмица от живота на бебето може да бъде чудесно време да започнете да правите пробен период за това някой друг да се справи с храненето. Въвеждането на бутилка за първи път може да бъде предизвикателство за някои бебета, но можете да направите прехода малко по-лесен с тези съвети:

 • Някой друг да даде бутилката на вашето бебе за първи път: Помолете партньора си, член на семейството или приятел, за да намалите объркването. Ако се опитате да нахраните бебето си с първата бутилка, то може да се обърка или разочарова, като е близо до вас и ви помирисва, но не  получава  гърдата ви.
 • Избягвайте времето за дрямка и храненето преди лягане: Не се опитвайте да чакате, докато бебето ви е напълно изморено, за да се въведете бутилка; то най-вероятно ще бъде твърде унесено, за да се понесе добре бутилката. Вместо това, се стремете към ранна сутрешна храна, когато е по-вероятно то да бъде нащрек и възприемчиво.
 • Не се отказвайте от това: Ако бебето ви не приеме бутилката в началото, не се отказвайте! Често може да отнеме няколко опита.

До пет седмици може също така да се наложи да коригирате схемата за хранене. За изключително кърмените бебета, може да забележите по-дълъг период на хранене. Хранените с адаптирано мляко бебета също може да се нуждаят от увеличаване на количеството, което те получават. Обикновено бебетата през втория месец от живота ще пие около 120 до 150 грама на всяко хранене, на всеки три до четири часа през деня.

През нощта, вашето бебе може да прави по-дълги паузи, между четири и шест часа. Като цяло, средно  статистическото бебе ще пие между 680 и 900 грама на ден. Няма доказано количество от адаптираното мляко, което е необходимо за всяко бебе на тази възраст – всяко бебе ще бъде различно, така че обърнете внимание на гладните му сигнали и работете с педиатър, за да определите точно от колко мляко се нуждае мъничето. Можете да обмислите увеличаване на количеството на формулата, която давате, ако вашето бебе:

 • Бързо завършва бутилка и изглежда, че търси повече
 • Изглежда, че искате да ядете по-често, като например на всеки два часа, когато то са било на всеки три часа
 • Събужда се по-често, за да се храни през нощта
 • Не напълнява добре.

От друга страна, ако вашето бебе изглежда постоянно иска да яде и не е удовлетворено от формули за хранене, ще искате да говорите с педиатър на вашето бебе, за да сте сигурни, че имате адекватна формула и няма основни медицински състояния.

Сън на 5 седмично бебе

Най-вероятно вашето бебе няма да спи през нощта до най-малко на два месеца. Но тази седмица, бебето ви вероятно ще има повече будно време през деня и ще започне да спи за по-дълги периоди през нощта. То все още ще спи средно 16 часа на 24-часов период. Може да започнете да инициирате някои практики, които ще насърчат вашето малко да спи добре, докато расте като например:

 • Да го приспивате, докато е сънлив.
 • Избягване на това да с