Прегледана и обновена на 20-09-2021

С 2-седмично бебе има шанс все още да се адаптирате към родителството. Но може и да сте установили единен ритъм с вашето мъниче и да научите всичко – от малките  признаци на глад до това, което означават различните видове плач. Но има още много да се научи. Ето какво можете да очаквате от живота като родител на 2-седмично дете.

Какво трябва да знаете?

 • Започнете да включвате режим на сън.
 • Потърсете помощ, ако изпитвате значителна болка или кървене, докато кърмите. Всички проблеми, които вашето бебе може да има с кърменето, може да станат очевидни тази седмица.
 • Вървете с потока на хранене.

Втора седмица с вашето бебе е вълнуващо време. И двамата може да се чувствате малко по-будни и бдителни след раждането, така че тази седмица е моментът да се опознаете повече и може би да започнете да опознавате света. Докато се придвижвате през тази седмица заедно не се стресирайте много за това, че детето няма установени ритми на сън. То все още търпи  развитие на мозъка и циркадните ритми, които ще установят график по-късно.

Тази седмица ще искате да продължите с потока на хранене. Именно в този момент бебето ви ще премине през голям скок на растеж, така че може да  чувствате, че то сякаш се храни без спиране. Продължавайте да наблюдавате, за да сте сигурни, че бебето ви навлажнява поне шест памперса на ден и преминава през поне три мръсни пелени.

Не забравяйте да следите и себе си и да отбележите как се чувствате. Ако сте родили бебето си, втора седмица ще отбележи важно време на преход за вас, тъй като хормоните ви се променят след раждането, така че не забравяйте да говорите с вашия партньор и за собственото ви психично здраве.

Вашето растящо бебе:

Обикновено около десетия ден новороденото бебе се връща към теглото си при раждане, дори ако е отслабнало малко през първата седмица от живота. Някои бебета също могат да тежат повече от теглото им при раждането на тази възраст.

Вашето 2-седмично бебе също достига значителен етап на тази възраст, като първият скок на растежа започва около седмия ден. Може да забележите някои разлики при вашето бебе през този период на растеж. Например, то може да е малко по-раздразнително от обикновено, да яде повече и да спи за по-дълги периоди от време.

Отглеждането е трудна работа! Бебето ви ще продължи да расте много през този месец, като скоростта ще набира 20–30 грама на седмица и ще достигне 4,5–5 сантиметра до края на първия месец от живота му. Главата на вашето бебе, докато все още расте, може също да изглежда по-малка в началото на втората седмица, просто защото всяко остатъчно подуване или деформация от раждането досега трябва да изчезне.

Основни етапи на развитието

Тяло

Основният етап от развитието, който се случва с 2-седмично дете, е, че то ще бъде много по-будно от предишната седмица и ще може да остане будно за по-дълги периоди от време. Поради това може да забележите, че очите на новороденото изглеждат така, сякаш се въртят в главата или се кръстосват. Това е нормално, така че не се тревожете.

При раждането вашето бебе може също да е получило леки драскотини или синини по клепачите от раждането, които трябва да изчезнат до тази седмица. Някои бебета може също да имат спукани кръвоносни съдове в очите при раждане от силата на контракциите и раждането. Тези червени петна трябва да се разсеят някъде около тази седмица.

Обърнете внимание на всички нови рождени белези, които се появяват тази седмица. Един тип рождени белези, известен като ягодов хемангиом, не се появява при раждането, но може внезапно да се наблюдава няколко седмици по-късно. Можете също така да забележите, че по-светлите родилни петна изглеждат по-тъмни, докато бебето ви расте. Ако забележите необичайно рождено петно на бебето си, уговорете среща с вашия педиатър, тъй като някои може да се наложи да бъдат лекувани, особено ако са в очите или в устата.

Мозък

Вашето 2-седмично бебе трябва да може да:

 • Плаче, когато то се чувства неудобно, гладно или развълнувано
 • Чува силни звуци
 • Има стряскащ рефлекс
 • Вдига за кратко главата нагоре
 • Погледне лицето ви от малко разстояние. Обикновено бебетата имат най-доброто зрение в диапазон, който е еквивалентен на разстоянието, на което сте, докато кърмите.

Кога да се притеснявате?

За бебе на 2 седмици все още има известно време, преди да възникнат потенциални проблеми. Екранът за изслушване на новороденото трябва да помогне да се определи дали има някакви проблеми със слуха. Ако бебето ви изобщо не реагира на силни звуци, има проблеми със събуждането за хранене или изглежда, че го боли и плаче неутешимо, трябва да се консултирате с педиатър. Консултирайте се с вашия педиатър, ако изглежда, че вашето новородено изобщо не реагира на силни звуци.

Един ден от живота на новороденото на две седмици:

Въпреки че вашето 2-седмично бебе ще бъде по-будно, отколкото през първата седмица от живота му, то все още има нужда от много сън – до 18 часа на ден. Когато започнете да се чувствате по-силни и да можете да се придвижвате повече, може да помислите да използвате бебешка кошара, за да държите малкото си до себе си. Повечето новородени на тази възраст се утешават, като се държат близо до родител и като бонус грижата кожа до кожа има много ползи за здравето и на бебетата, включително насърчаване на наддаването на тегло, увеличаване на количеството на кърмата и регулиране на телесната температура .

Основи на грижите за бебето

Време за баня

Един от най-вълнуващите етапи, които могат да се случат през тази втора седмица, е, че след като пъпната връв на бебето ви падне, да настъпи  времето за баня! Сега ще видите дали вашето мъниче е фен на водата. Ако не е, не се притеснявайте. Шансовете то да се научи да се наслаждава малко повече е доста голям.

Може да е полезно да направите рутина за времето за къпане, за да помогнете на бебето да се научи да се приспособява. Всъщност нощната рутина може да помогне на вашето мъничето да му  „подскаже“, че сънят е на хоризонта. Много експерти по съня препоръчват да не използвате храненето като начин за приспиване на бебето, въпреки че на тази възраст може да е малко по-трудно това да се избегне.

Вместо това опитайте вана и бебешки масаж, преди да го сложите да спи. Имайте предвид, че новородените бебета не трябва да се къпят всеки ден. На тази възраст може да е достатъчно веднъж седмично или на всеки няколко дни.

Ако пъпната връв на вашето бебе на 2 седмици все още не е паднала, може да искате да поговорите с лекаря за техники, които да помогнат за изсушаването. Избягвайте да го намокряте прекалено много и дайте на бебето си достатъчно време за „проветряване“. Уверете се, че кожните гънки около връвта не я поддържат прекалено влажна и никога не я дърпайте или не се опитвайте да я разхлабите. Пъпната връв ще падне тогава, когато е готова.

Ако се откачи, може би се чудите какво да правите с нея. Ако имате желание – я задържете за себе си.

Промени в пелените

Що се отнася до пелените, бебето ви трябва да мине през мекониума – черните катранени  изпражнения, който се появява през първите няколко дни от живота. След този период бебето трябва да отделя три или повече нетвърди изпражнения всеки ден. Те могат да изглеждат жълти и „зацапани“ на външен вид.

Вашето 2-седмично дете също трябва да има шест или повече мокри пелени с урина всеки ден. Ако имате проблеми да разберете точно дали бебето ви е имало мокра пелена, използвайте еднократните пелени с индикаторните линии или шарки върху тях, за да ви помогне да знаете със сигурност.

Хранене

Ако кърмите, вашето новородено трябва да се събужда на всеки два до три часа, за да се храни, като храненето продължава от 15 минути до почти един час. Не забравяйте, че вашите кърмачески сесии започват от момента, в който бебето започва храненето си. Така че, ако започнете да храните бебето си в 2 ч. сутринта и то яде за един час и спрете да кърмите в 3 ч. сутринта, напълно възможно и правдоподобно е, че бебето ви ще бъде готово да яде отново в 4 сутринта!

На този етап кърменето може да се чувства като работа на пълен работен ден, но добрата новина е, че то ще става по-рядко, докато бебето ви расте. Не забравяйте, че в момента се случва сериозен скок на растежа, което означава, че детето ви ще се нуждае от допълнително хранене през тази седмица. Ако вашето бебе е хранено с адаптирано мляко, то може да спи по-дълго в даден момент, но все пак ще трябва да яде поне на всеки четири или пет часа.

Бебето на 2 седмици ще изисква много хранения, за да расте и да се развива правилно, така че е особено важно за вас да се научите да разпознавате гладните сигнали на вашето бебе. Ако изчакате, докато бебето ви плаче, то може да е твърде разочаровано или стресирано, за да се захване, ако кърмите или сте изморени изобщо, потърсете тези общи признаци, че бебето ви е гладно:

 • Стои будно или просто се събужда често
 • Премества ръце и крака наоколо
 • Поставя пръсти или юмрук в устата си
 • Смуче устните или езика си.
 • Премества главата си от едната страна на другата
 • Обръща се към гърдите ви, докато го държите
 • Гука, въздиша, хленчи или издава други малки звуци
 • Неспокойно е, извива се, суетливо е, развълнувано или мърдащо непрекъснато

Изучаването на тези сигнали за глад може също да ви помогне да разберете, че бебето на 2 седмици не е задължително да се храни по редовен график. Вместо това, вашето бебе може да иска да го кърмите или да яде много пъти за кратък период, а след това да спи. Този тип режим на хранене е типичен и не е причина за безпокойство. Така че, когато бебето ви изглежда гладно, предлагайте гърдата, дори ако това е често.

Спане

Вашето 2-седмично бебе ще спи много, до 18 часа на ден и за по-дълги периоди от време. Ако вашето мъниче не е жълтеникаво и има поне шест мокри и три мръсни пелени на ден, безопасно е да му позволите да спи пет часа или по-дълго. Моля, имайте предвид, че насоките за безопасно спане на бебетата поддържат тезата, че най-безопасното място за спане на новороденото е в собственото му креватче или люлка. Това означава, че трябва да избягвате да оставяте бебето да заспи или да спи в:

 • Столове за кола
 • Люлки
 • Подскачащи седалки или други видове бебешки седалки
 • Вашите ръце или ръцете на партньора ви

Новите родители често се притесняват да събудят бебето, ако заспи някъде другаде, освен детското креватче или люлката, но за да следвате указанията за безопасен сън, винаги трябва да прехвърляте бебето в креватчето му.

Ако вашето бебе вече е направило първия контролен преглед при педиатър, може да не се нуждае от друг, докато достигне едномесечната граница. Вашият педиатър обаче може да следва различни указания или да иска да види бебето ви, ако има конкретен проблем. На 2 седмици бебето ви не трябва да се нуждае от нови ваксинации, ако е получило ваксина срещу хепатит В при раждането. Фокусът на този етап е наистина да расте и да се храни, така че това ще наблюдава педиатърът. Другият приоритет на тази възраст е безопасността за вас и вашето бебе. Следвайте тези съвети, докато навлизате в седмица две и след това:

Никога не оставяйте бебето си само на легло, маса за преобличане, канапе или друга издигната повърхност. Може да не мислите, че бебето ви може да се придвижи много далеч, но бебетата могат да се стреснат и да се подхлъзнат или дори да „скочат“ от ръба и да паднат.

Не се страхувайте да определяте свои собствени правила относно извеждането на бебето на обществено място или ограничаването на посетителите. Имунната система на вашето бебе все още се развива и ако има някакви специални или медицински нужди, още по-важно е да се сведе до минимум излагането на микроби. Ако ви се иска да останете вкъщи или да помолите посетителите да стоят далеч, докато бебето ви укрепне, имате пълното право да го направите.

 • Правете ваксинациите, освен ако не трябва да ги отложите по медицинско предписание.
 • Бъдете наясно с признаците и симптомите на заболяването. Те включват температура от  37,8 градуса, намален апетит, повръщане, раздразнителност и летаргия. Обадете се веднага на лекар, ако бебето ви прояви някой от тези признаци.

Физически проблеми при майката

На втората седмица вашият собствен лекар или специалист по гинекология може също да поиска да назначи преглед, за да ви види. „Бебешкият блус“ – нормалното емоционално лутане нагоре и надолу след раждането, може да приключи през  тази седмица. Те са различни от следродилната депресия, която има тенденция да се развива по-късно.

Виждайки се с лекаря по това време, може да ви помогне да говорите за следродилната депресия и да сте сигурни, че се чувствате психически здрави и да имате план, ако се появят някакви признаци.

След две седмици след родителството адреналинът и вълнението от посрещането на бебето могат да започнат да се изчерпват и реалността на липсата на сън, умората и стреса може да се установи. По-важно от всякога е да бъдете реалисти с това, което можете да постигнете, така че търсете и приемете подкрепа, ако можете. Имайте предвид потенциалните физически проблеми, които може да срещнете, като например:

Проблеми с кърменето

Тъй като нуждите от мляко продължават да нарастват и се пренасят, може да срещнете повече проблеми тази седмица с кърменето. Например, ако засукването на вашето бебе е неправилно, това може да ви причини болка, напукани или кървящи зърна или дори нежелание на бебето ви да яде от гърда. Ако имате някой от тези проблеми, консултирайте се с консултант по кърмене или говорете с вашия лекар.

Мастит

Маститът е усложнение, което може да възникне при кърмене, особено ако имате прекомерно количество кърма или бебето ви има проблеми с пълното изпразване на гърдите ви. Млякото може да се „запуши“ в млечните канали и в крайна сметка да доведе до болезнена инфекция, която трябва да се лекува с антибиотици. Ако имате някаква треска и непреодолима умора заедно с зачервено петно в гърдите, това може да е запушен канал или мастит. Вземете ибупрофен, ако вашият лекар го посъветва, масажирайте мястото с топла кърпа или под душа и хранете бебето си често, дори когато е болезнено да се опитате да изчистите зоната. ще трябва да посетите лекар за лечение на инфекцията.

Усложнения след раждането

До втора седмица, докато тялото ви продължава да се лекува, също така е добра идея да сте нащрек за потенциални усложнения след раждането. Ако сте имали цезарово сечение, проверете разреза си за засилено зачервяване и болезненост, подуване или дренаж. Ако сте имали вагинално раждане, трябва също да търсите всяко внезапно увеличаване на кървенето (то трябва да се забави, но все пак може да кървите до шест седмици), големи съсиреци, неприятно миришещо течение или повишена болка в тазовата област. Едно добро правило е да запомните, че в този момент трябва да започнете да се чувствате по-добре, а не по-лошо, така че ако това се промени, потърсете медицинска помощ.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 1 седмица

Previous article

Бебе на 3 седмици

Next article