Бебе на 2 седмици

С 2-седмично бебе има шанс все още да се адаптирате към родителството. Но може и да сте установили единен ритъм с вашето мъниче и да научите всичко – от малките  признаци на глад до това, което означават различните видове плач. Но има още много да се научи. Ето какво можете да очаквате от живота като родител на 2-седмично дете.

Какво трябва да знаете?

  • Започнете да включвате режим на сън.
  • Потърсете помощ, ако изпитвате значителна болка или кървене, докато кърмите. Всички проблеми, които вашето бебе може да има с кърменето, може да станат очевидни тази седмица.
  • Вървете с потока на хранене.

Втора седмица с вашето бебе е вълнуващо време. И двамата може да се чувствате малко по-будни и бдителни след раждането, така че тази седмица е моментът да се опознаете повече и може би да започнете да опознавате света. Докато се придвижвате през тази седмица заедно не се стресирайте много за това, че детето няма установени ритми на сън. То все още търпи  развитие на мозъка и циркадните ритми, които ще установят график по-късно.

Тази седмица ще искате да продължите с потока на хранене. Именно в този момент бебето ви ще премине през голям скок на растеж, така че може да  чувствате, че то сякаш се храни без спиране. Продължавайте да наблюдавате, за да сте сигурни, че бебето ви навлажнява поне шест памперса на ден и преминава през поне три мръсни пелени.

Не забравяйте да следите и себе си и да отбележите как се чувствате. Ако сте родили бебето си, втора седмица ще отбележи важно време на преход за вас, тъй като хормоните ви се променят след раждането, така че не забравяйте да говорите с вашия партньор и за собственото ви психично здраве.

Вашето растящо бебе:

Обикновено около десетия ден новороденото бебе се връща към теглото си при раждане, дори ако е отслабнало малко през първата седмица от живота. Някои бебета също могат да тежат повече от теглото им при раждането на тази възраст.

Вашето 2-седмично бебе също достига значителен етап на тази възраст, като първият скок на растежа започва около седмия ден. Може да забележите някои разлики при вашето бебе през този период на растеж. Например, то може да е малко по-раздразнително от обикновено, да яде повече и да спи за по-дълги периоди от време.

Отглеждането е трудна работа! Бебето ви ще продължи да расте много през този месец, като скоростта ще набира 20–30 грама на седмица и ще достигне 4,5–5 сантиметра до края на първия месец от живота му. Главата на вашето бебе, докато все още расте, може също да изглежда по-малка в началото на втората седмица, просто защото всяко остатъчно подуване или деформация от раждането досега трябва да изчезне.

Основни етапи на развитието

Тяло

Основният етап от развитието, който се случва с 2-седмично дете, е, че то ще бъде много по-будно от предишната седмица и ще може да остане будно за по-дълги периоди от време. Поради това може да забележите, че очите на новороденото изглеждат така, сякаш се въртят в главата или се кръстосват. Това е нормално, така че не се тревожете.

При раждането вашето бебе може също да е получило леки драскотини или синини по клепачите от раждането, които трябва да изчезнат до тази седмица. Някои бебета може също да имат спукани кръвоносни съдове в очите при раждане от силата на контракциите и раждането. Тези червени петна трябва да се разсеят някъде около тази седмица.

Обърнете внимание на всички нови рождени белези, които се появяват тази седмица. Един тип рождени белези, известен като ягодов хемангиом, не се появява при раждането, но може внезапно да се наблюдава няколко седмици по-късно. Можете също така да забележите, че по-светлите родилни петна изглеждат по-тъмни, докато бебето ви расте. Ако забележите необичайно рождено петно на бебето си, уговорете среща с вашия педиатър, тъй като някои може да се наложи да бъдат лекувани, особено ако са в очите или в устата.

Мозък

Вашето 2-седмично бебе трябва да може да:

  • Плаче, когато то се чувства неудобно, гладно или развълнувано
  • Чува силни звуци
  • Има стряскащ рефлекс
  • Вдига за кратко главата нагоре
  • Погледне лицето ви от малко разстояние. Обикновено бебетата имат най-доброто зрение в диапазон, който е еквивалентен на разстоянието, на което сте, докато кърмите.

Кога да се притеснявате?

За бебе на 2 седмици все още има известно време, преди да възникнат потенциални проблеми. Екранът за изслушване на новороденото трябва да помогне да се определи дали има някакви проблеми със слуха. Ако бебето ви изобщо не реагира на силни звуци, има проблеми със събуждането за хранене или изглежда, че го боли и плаче неутешимо, трябва да се консултирате с педиатър. Консултирайте се с вашия педиатър, ако изглежда, че вашето новородено изобщо не реагира на силни звуци.

Един ден от живота на новороденото на две седмици:

Въпреки че вашето 2-седмично бебе ще бъде по-будно, отколкото през първата седмица от живота му, то все още има нужда от много сън – до 18 часа на ден. Когато започнете да се чувствате по-силни и да можете да се придвижвате повече, може да помислите да използвате бебешка кошара, за да държите малкото си до себе си. Повечето новородени на тази възраст се утешават, като се държат близо до родител и като бонус грижата кожа до кожа има много ползи за здравето и на бебетата, включително насърчаване на наддаването на тегло, увеличаване на количеството на кърмата и регулиране на телесната температура .

Основи на грижите за бебето

Време за баня

Един от най-вълнуващите етапи, които могат да се случат през тази втора седмица, е, че след като пъпната връв на бебето ви падне, да настъпи  времето за баня! Сега ще видите дали вашето мъниче е фен на водата. Ако не е, не се притеснявайте. Шансовете то да се научи да се наслаждава малко повече е доста голям.

Може да е полезно да направите рутина за времето за къпане, за да помогнете на бебето да се научи да се приспособява. Всъщност нощната рутина може да помогне на вашето мъничето да му  „подскаже“, че сънят е на хоризонта. Много експерти по съня препоръчват да не използвате храненето като начин за приспиване на бебето, въпреки че на тази възраст може да е малко по-трудно това да се избегне.

Вместо това опитайте вана и бебешки масаж, преди да го сложите да спи. Имайте предвид, че новородените бебета не трябва да се къпят всеки ден. На тази възраст може да е достатъчно веднъж седмично или на всеки няколко дни.

Ако пъпната връв на вашето бебе на 2 седмици все още не е паднала, може да искате да поговорите с лекаря за техники, които да помогнат за изсушаването. Избягвайте да го намокряте прекалено много и дайте на бебето си достатъчно време за „проветряване“. Уверете се, че кожните гънки около връвта не я поддържат прекалено влажна и никога не я дърпайте или не се опитвайте да я разхлабите. Пъпната връв ще падне тогава, когато е готова.

Ако се откачи, може би се чудите какво да правите с нея. Ако имате желание – я задържете за себе си.

Промени в пелените

Що се отнася до пелените, бебето ви трябва да мине през мекониума – черните катранени  изпражнения, който се появява през първите няколко дни от живота. След този период бебето трябва да отделя три или повече нетвърди изпражнения всеки ден. Те могат да изглеждат жълти и „зацапани“ на външен вид.

Вашето 2-седмично дете също трябва да има шест или повече мокри пелени с урина всеки ден. Ако имате проблеми да разберете точно дали бебето ви е имало мокра пелена, използвайте еднократните пелени с индикаторните линии или шарки върху тях, за да ви помогне да знаете със сигурност.

Хранене

Ако кърмите, вашето новородено трябва да се събужда на всеки два до три часа, за да се храни, като храненето продължава от 15 минути до почти един час. Не забравяйте, че вашите кърмачески сесии започват от момента, в който бебето започва храненето си. Така че, ако започнете да храните бебето си в 2 ч. сутринта и то яде за един час и спрете да кърмите в 3 ч. сутринта, напълно възможно и правдоподобно е, че бебето ви ще бъде готово да яде отново в 4 сутринта!

На този етап кърменето може да се чувства като работа на пълен работен ден, но добрата новина е, че то ще става по-рядко, докато бебето ви расте. Не забравяйте, че в момента се случва сериозен скок на растежа, което означава, че детето ви ще се нуждае от допълнително хранене през тази седмица. Ако вашето бебе е хранено с адаптирано мляко, то може да спи по-дълго в даден момент, но все пак ще трябва да яде поне на всеки четири или пет часа.

Бебето