Бебе на 6 седмици

На 6 седмици може да се почувствате сякаш бебето Ви е родено току-що или може да се почувствате като че сте го познавали цял живот. Вие и вашето бебе сте преминали през много промени и бурен растеж през последните няколко седмици и това ще води до много нови, вълнуващи събития за двама ви. Ето какво можете да очаквате от развитието на вашето 6-седмично бебе.

Какво трябва да знаете?

 • Дайте си време да се нагласит
 • Полагайте грижи и за себе с
 • Имате план за следродилната депреси
 • Насладете се на първата усмивка на бебето

Ако се връщате на работа през тази седмица, може да ви отнеме известно време да се коригирате. Раздялата най-вероятно ще бъде по-трудна за вас от вашето бебе, така че не забравяйте да се обградите с подкрепата на другите, които са преминали през това.

Продължете да се грижите за себе си и за тялото си. В рамките на 6 седмици може да сте възобновили всички предишни свои дейности, но все пак е важно да се грижите за себе си, да приемате пренатални витамини и да получите много почивка и хидратация.

Симптомите на следродилната депресия могат да започнат между 5-та и 6-та седмица от живота на вашето бебе и да продължи до първия му рожден ден. Научете признаците и симптомите, за да търсите и да споделите с вашия партньор план за това какво да направите, ако симптомите започнат да се развиват при вас. Добра идея е да потърсите добра НЛП терапия.

Скоро вашето бебе ще има обстоен преглед за втория си месец, който ще включва кръг от ваксинации, включително някои комбинирани такива. Бъдете готови да говорите с педиатър, за да се чувствате уверени в този процес.

Тази седмица и следващите седмици ще донесе много вълнуващо събитие – първата усмивка на бебето ви! Насладете се на момента максимално!

Отглеждане на бебе на шест седмици

На 6 седмици вашето бебе е напълняло от около 680 до 900 грама на месец, така че до края на втория месеца, вашето мъниче може да е наддало 1кг и 800гр над теглото от раждането ми.  Вашето малко ще продължи да расте на дължина, средно малко повече от 1,5 на месец. В някои случаи, бебетата са склонни да растат в „изведнъж“ и да добавят много дължина наведнъж, след това да има периоди на по-бавен растеж.

И накрая, но не на последно място, обиколката на главата на бебето ви ще продължи да расте с около 2 сантиметра на месец за първата година от живота. Въпреки че може да изглежда като доста странна статистика да следите, ръстът на главата на вашето бебе е важен показател за неговия растеж и развитие на мозъка.

Основни етапи в развитието на шест седмично бебе

На 6 седмици се случва голямо израстване и вашето бебе достига до основните етапи на уменията и развитието, които то би трябвало скоро да овладее.

Тяло

 • Държи главата си нагоре по време на поставянето му по корем или когато го държите на гърдите си
 • Прави по-плавни движения с ръцете и краката си

Мозък

 • Първата усмивка! „Усмивките“ до този момент може да са по-свързани с газове, така че това е един много вълнуващ момент, когато вашето малко ще започне да се усмихва истински на вас и на другите около тях.
 • Започва да се самоуспокоява. Вашето бебе започва да се учи на важни начини да се успокои като смучене на юмрук, когато се чувства разстроено.
 • Опитва се да държи родителя си под око. Бебетата на тази възраст обичат да гледат човешки лица повече от всичко, така че тази седмица вие сте звездата на шоуто.
 • Обръща се към звуци.
 • „Гука“  в опити да „говори“ с вас.
 • Отегчава се. Няма да чуете хленчене като „Аз съм отегчен!“ още, но дори и в тази млада възраст, вашето бебе може да се дразни без нова стимулация или дейност и може да плаче, когато се чувства отегчено.
 • Следва предмети като пръст или дрънкалка, с очите си през стаята или докато се движи.

Кога да се притеснявате?

Не всички бебета се развиват с еднакъв темп и винаги ще има съображения за собствените уникални способности и специални нужди конкретно на вашето бебе. Не забравяйте, че има широк спектър от разработки, които могат да се случат дори в рамките на една седмица. Въпреки това, до края на втория месеца, може да искате да обсъдите с лекаря на Вашето бебе, ако забележите нещо, което ви тревожи:

 • Не реагира на силни звуци
 • Не гледа предмети или хора, докато се движат
 • Не се усмихва
 • Не може да си докосне с ръцете до устата.
 • Не може да държат главата си, когато лежи на корема си.

Един ден от живота на вашето бебе на 6 седмици

Сега, когато бебето ви може да се отегчи и да се усмихва, това може да повлияе на това как прекарвате дните си заедно. Тези две основни прояви означават, че може да се наложи да смените нещата тази седмица, за да бъде бебето ви спокойно и в настроение. Докато изпробвате нови дейности, играчки или дори глупави лица, за да изведете първите усмивки на малкото си, ето още няколко предложения, които да ви държат заети и щастливи.

Разходете се

Повечето бебета обичат да се разхождат малко на чист въздух и да видят забележителностите и звуците навън. На 6-седмична възраст, вашето мъниче все още се нуждае от количка с прикачена седалка за кола.

Използвайте бебешка люлка

Бебешките люлки са чудесен начин вашето малко да се забавлява и да освободи собствените ви ръце за малко почивка. Не оставяйте бебето си да спи само и без надзор в бебешката люлка.

Въвеждане на нови играчки

Подходящите играчки за 2-месечните бебета са свързани с насърчаване на двигателни умения и уменията за реакция, които вашето малко започва да се развива. Когато вашето бебе открива ръцете си и как да държи предмети, плюшени, ярко оцветени или лесни за достигане играчки са идеални за тази възраст.

Основни грижи за бебето на 6 седмици

Грижите за бебето през тази седмица може да бъде концентрирано около приспособяване към нова рутина, ако се готвите да се върнете към работата си. Може да се почувствате като че ли току-що сте установили някаква рутина и сега трябва да започвате от начало, но с време и търпение, семейството ви ще се чувства отново комфортно. Ако сте работеща майка, имайте предвид следните съвети:

 • Разкрийте митовете за връщане на работа след отпуск по майчинство
 • Направете преход за връщане на работа, ако работите от дома
 • Научете как да изпомпвате и съхранявате кърмата докато сте на работа, ако кърмите
 • Всяко бебе е различно и някои бебета могат да бъдат засегнати от корекцията в тяхната рутина. Други бебета може да се нуждаят от малко повече време, за да се адаптират.

Ако забележите, че вашето бебе изглежда да плаче повече тази седмица, това може да се дължи на промяна в ежедневието, или може да бъде и нормална част от развитието на този етап. Специалисти по педиатрия казват, че плаченето може всъщност да се увеличи по време на 6 до 8 седмици от живота на бебето, така че може да се наложи малко повече търпение тази седмица, за да отмине този етап.

Хранене на 6 седмично бебе

Понякога между седмици 3 и 6, бебето ви ще премине през нов растежен период, така че може да забележите леки промени в навиците за хранене и сън. Важно е да продължите да следвате сигналите на детето и да го храните при поискване. На 6 седмици вашето бебе може да има кърмачески сесии с трайност около 15 до 20 минути. Изхожданията му могат да се променят значително тази седмица. До този момент бебето ви може да пълни памперса си по няколко пъти на ден, а може би и често след всяко хранене. Но когато навлезе във втория месец от живота си, то може да започне да намалява броя на изхождането.

На тази възраст, е много нормално за кърмените бебета да имат изхождане само веднъж дневно, или да пропуснат няколко дни напълно. В действителност бебета, които са изключително на гърдата и не получават никаква формула, изобщо може да имат за една седмица само по едно движение на червата.  Изхождания, които са твърди, приличат на пелети. Нормалните движения на червата варират от насипни до меки. Бебетата, хранени с формула, са по-склонни да се запекат, отколкото изключително кърмени бебета, особено с високо наситена с желязо формула.

Сън при 6 седмично бебе

Вашето бебе най-вероятно няма да спи през цялата нощ все още, но се надяваме, че миналата седмица сте забелязали, че през деня малкото ви е по-будно и спи по-дълго през нощта. На тази възраст, вашето бебе все още ще спи средно 16 часа на 24-часов период. Можете да започнете да иниц