Масаж на Бебе

Масажът на бебето е задължителен за кърмачетата. Той е много полезен за деца с ниско тегло, проблеми в физическото и психическото развитие, деца които често боледуват и не на последно място – за укрепване на костната система.

Масажът на бебето започва да се прави след като направи един месец. Последователността е строго определена и тя е: ръце, гърди, корем, крачета, гръб.

масаж на бебето

Задължително е стаята да е добре проветрена. Температурата трябва да е около 22 С.
Масажът на бебето започва с поглаждане и обикновено завършва пак с него. След него следва размачкване на ръцете, гърдите, краката и корема, следва разтриване и накрая масажът завършва с поглаждане.

Ако детето има рахит в тежка форма или заболявания на кожата и кръвта, масажът не е желателен. Също така не се препоръчва и при проблеми със сърцето, бъбреци, черен дроб.

Освен, че масажът на бебето е много полезен, той е и страхотно удоволствие за него.

Масажът действа изключително добре на бебето. Чрез него бебето се тонизира и се развива нервната му система, която както знаете е от изключително значение за развитието на всички останали органи в тялото на новороденото дете.

Чрез масаж бебето развива и емоциите си и двигателната си система.

Когато масажирате детето, обикновено предизвиквате усмивка, а понякога и залп от заразителен бебешки смях. В тази ранна възраст, Вашето докосване е като лек полъх на морския бриз и върши много по–добра работа от думите и усмивките, които щедро давате на бебето си.

Особености на детския масаж
Масажът оказва на организма на кърмачето благотворно въздействие. Под негово влияние от кожата по нервните пътища се отправят безчислени потоци импулси, които достигат кората на главния мозък, оказват тонизиращо въздействие на централната нервна система. По този начин се подобрява основната функция на централната нервна система – контрол над работата на всички органи и системи.

Мощният тактилен дразнител (какъвто е масажът) в кърмаческата възраст е особено важен. Той оказва съществено влияние на развитието на положителни емоции у бебето и на развитието на двигателни реакции.

В първите месеци от живота си, бебето е най–достъпно чрез въздействие върху кожата. Поглаждането на бузките подбужда кърмачето още в първите дни от живота му да се усмихва. Докато усмивка или ласкави думи все още не предизвикват такава реакция.

При детския масаж се използват всички видове прийоми както в класическия масаж за възрастни – поглаждане, разтриване, вибрация, леки ударни движения и някои прийоми от точковия масаж.

Различните прийоми оказват различно въздействие върху нервната система. Поглаждането и нежното разтриване успокояват, пощипването и ударните движения действат възбуждащо. Освен това чрез масажа се въздейства на тези органи и системи, които са най–близо до кожата – преди всичко това е лимфната система. Масажът активно влияе на лимфообращението, ускорява лимфния ток и по този начин помага за освобождаването на продуктите на обмяната от тъканите.

Под влиянието на масажа се разширява периферната капилярна мрежа. Притокът на кръв към мястото на масажа осигурява благоприятни условия за подхранването на кожата. Тя става розова и еластична.

Преди да започнем масажа, трябва да изберем място за неговото провеждане. Това може да бъде специалната ви масичка за повиване или обикновена маса. Постелите одеяло и отгоре чиста пелена. Мястото трябва да бъде добре осветено, далече от отоплителни уреди, да няма течение.

Масажът се провежда за около 30 минути преди кърменето. Ако бебето спи трябва внимателно да го събудите. Вашите ръце трябва да бъдат идеално чисти, сухи, меки, топли, с изрязани нокти. Часовник, гривни, пръстени да се свалят за да не се причини неприятност на детето.

Ако използвате масажно масло трябва малко количество да поставите на своите ръце, да го разтъркате между дланите и чак тогава да погалите детето. Не трябва да забравяте, че кожата на новородените през първите месеци е суха, тънка и лесно ранима. През първия месец се прави само леко поглаждане на новороденото бебе.

Преди да започнете масажа, трябва да знаете, че има заболявания, при които не се прави масаж:

  • При всички белодробни заболявания
  • Тежки форми на атрофия
  • Гнойни и възпалителни заболявания на кожата
  • Туберколоза
  • Порок на сърцето
  • Остър нефрит
  • Остър хепатит

Не се препоръчва да се прави масаж и след проведена имунизация.

Самият масаж на бебето започваме с краченцата, като ги придържаме в присвито положение с едната ръка, а с другата поглаждаме леко, като избягваме коляното. Следва поглаждане на ръчичките последователно, като пак придържаме в леко свито положение с едната ръка, а с другата поглаждаме. С двете длани едновременно поглаждаме гърдите, а коремчето – по посока на часовниковата стрелка. До навършването на 1 месец бебетата не се поставят да лежат по корем. За да направим поглаждането на гръбчето, обръщаме бебето да лежи на една страна.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):