Прегледана и обновена на 16-09-2021

На 4 седмици бебето ви е почти на месец и двамата сте преминали през огромна промяна за много кратък период от време. Преди да направите нещо друго, потупайте се по гърба, че сте стигнали дотук, и признайте всичко, което сте постигнали, откакто сте срещнали вашето мъниче. Преминали сте през безсънни нощи, борили сте се с храненето и сте се научили да изпълнявате почти всяка задача с една ръка. Но както всяка нова седмица досега, и за двама ви ще има още много новости!

 

Какво трябва да знаете

Бъдете уверени в избора си, за да запазите вашето бебе на 4 седмици в безопасност и здраве, като следвате настоящите препоръки за безопасност, вместо остарели „съвети“ относно грижите за малкото. Дръжте всички братя и сестри активно участващи в грижата за новия член на семейството, докато се приспособявате към новата рутина. Продължете да наблюдавате вашето мъниче за колики или рефлукс при храненията, тъй като и двете могат да се появят по това време. Поздравете се за всичко, което вие и вашето бебе научихте заедно този месец!

Вашето растящо бебе

Сега, когато бебето ви пораства още малко, вашият лекар ще го измери спрямо собствената им крива на растеж, в зависимост от това колко са били теглото и дължината, когато са се родили. Това позволява на лекаря да се увери, че те все още се развиват по подходящ начин, но и разкрива, че развитието при бебетата може да бъде различно. Ако вашето мъниче е преждевременно родено, например, може да расте по различен начин от доносеното бебе. До един месец, повечето бебета ще наддават около 150 до 200 грама седмично от теглото при раждане и ще растат с около 2,5 см.

Основни етапи на развитието

По принцип не се препоръчва да се започва с проследяването на етапите в развитието на бебетата, докато те навършат 2 месеца, тъй като развитието на новороденото може да варира. Някои бебета ще се развият малко по-бързо от други и някои бебета може да се нуждаят от време, за да „наваксат“. На 4 седмици вашето бебе може да е в състояние по отношение на:

Тялото през 4 седмица

 • Задържа главата си нагоре за няколко минути
 • Повдига ръце към лицето или устата, но няма да мине много време, преди те да стигнат до устата си!
 • Контролира повече движение на главата, като завъртане на врата от едната към другата страна
 • Прави резки, треперещи тласъци на ръката
 • Държи ръцете си в стегнати юмруци
 • Продължава със силни рефлекторни движения

Мозъка през 4 седмица

 • Разпознава вас, вашия партньор или членове на семейството с разширени очи или признаци на вълнение
 • Вижда по-ясно, до около 40 см пред себе си
 • Слуша внимателно, когато говорите или пеете
 • Започва да гука
 • Може да се обърне към познати звуци, включително вашия глас. На този етап слухът е напълно развит.
 • Проучва човешките лица

Кога да се притеснявате?

Тъй като бебетата могат да се развиват толкова различно на тази възраст, важно е да дадете на вашето мъниче време да расте със собствените си темпове. Американската академия по педиатрия отбелязва, че ако бебето ви прояви някой от следните симптоми, трябва да се консултирате с лекаря му за допълнителна оценка:

 • Има слаби способности за хранене и / или смучен
 • Не мига при ярка светлин
 • Не може да следва движещ се обект от едната страна на другат
 • Не е в състояние да фокусира очите с
 • Не движи ръцете или краката си или изглежда „схванато
 • Крайниците му изглеждат прекалено отпуснат
 • Трепери чест
 • Изобщо не реагира на силни звуци

Един ден в живота на бебето на четири седмици

Ако имате други деца, четири седмици може да са времето, в което да започнете да изпитвате съперничеството между братя и сестри. Защо? Е, „новостта“ на новороденото е изчезнала и бебето най-вероятно изисква все повече внимание, което може да означава малко по-малко време за останалите деца. Като семейство, може би всички вие също се връщате към нормалната си рутина, която сега включва съвсем друг човек, така че може да се наложи да се направят някои корекции. Ето няколко начина за предотвратяване и намаляване на съперничеството между братята и сестрите:

Нека децата ви помагат по подходящи за възрастта начини, като например да държат бебето, да сменят памперси и да прибират дрехите.
Бъдете подготвени за промени и регресия в поведението и развитието на вашето дете, като например повече избухливост или връщане към стари навици, ако наскоро са обучени на гърне например да се върнат към изпускане в бельото им.
Насърчавайте приятелите и семейството да прекарват време с другите ви деца, когато те предлагат да помогнат с бебето, или им позволете да помагат с бебето, за да имате повече време за другите си деца.
Придържайте се към обичайните си рутинни практики, доколкото е възможно, включително време на хранене, дрямка и лягане.

Основи на грижите за бебето

До четири седмици има шанс да станете професионалист за смяна на памперси! Независимо дали използвате платнени пелени или пелени за еднократна употреба, вашето мъниче може да започне да страда от обрив под пелената от време на време, особено през летните месеци. За да предотвратите и лекувате обрив от пелени:

Сменяйте пелената на бебето по-често

Стремете се към всяко хранене през нощта и веднага щом забележите, че е мокра или замърсена през деня.
Използвайте крем за обрив в зоната на пелената: Можете да приложите крем за обрив от пелена като превантивна мярка, особено ако бебето ви е склонно да получава обриви, ако знаете, че вашето мъниче ще прекарва дълъг ден навън или когато пътувате. Ако използвате платнени памперси, повечето марки не могат да се използват с крем за обриви от пелени, затова проверете етикета за инструкции, преди да приложите каквото и да било.

Проветрявайте го

Най-добрият начин за предотвратяване и лечение на обрив на пелена е да оставите бебето си да стане напълно естествено. Разстелете одеяло на земята и оставете бебето да се наслаждава на чист въздух между промените или след времето за къпане.

Оригване след хранене

Ако бебето ви изглежда прекалено неудобно, особено след хранене, може да изпитва газове. Опитайте тези полезни съвети:

Не забравяйте да оригвате бебето си отдолу нагоре, за да улесните движението на въздуха. Превключване на сухите млека за хранене, разбира се аок давате такива: Вашето бебе може да се наложи да смени формулите няколко пъти, преди да намери такава, която работи най-добре за храносмилателната му система. Можете да опитате нежна формула или да попитате Вашия лекар за препоръки.
Смяна на бутилки: Бутилките са направени по различен начин, така че може да е полезно да опитате няколко вида бутилки, които имат различни видове въздушен поток, за да експериментирате с това, което намалява газовете във вашето мъниче.

Хранене

На четири седмици трябва да можете да разберете дали вашето мъниче получава достатъчно за ядене по това колко добре наддава. Вашето бебе трябва да наддава около 20-30 грама всеки ден. При кърменето е трудно да се знае точно колко мляко консумира вашето бебе, така че вместо това проследявайте продължителността на всяко храненето и наблюдавайте колко добре пълни бебето памперсите си.

На този етап бебетата, хранени с адаптирано мляко, ще ядат приблизително 100 до 120 грама на хранене и непрекъснато увеличават това количество с около една 85 грама на месец, докато достигнат 230 грама. Не забравяйте да оставите бебето да води храненето и никога да не го насилвате да допива бутилка. Обикновено на тази възраст бебето ви все още ще яде около осем до 12 пъти за 24 часа, ще продължи да напикава поне шест пелени и също да има една до три мръсни пелени на ден.
Ако изпомпвате кърмата за съхранение, може да се чудите колко дълго можете да я съхранявате безопасно. Общите насоки за съхранение на кърмата посочват, че тя може безопасно да се съхранява за следните срокове:

 • Четири до шест часа при стайна температура
 • До 24 в охладител с ледени пакети
 • Пет до осем дни в хладилник
 • Две седмици във фризера (ако отделението за фризер е вътре в хладилника)
 • Три до четири месеца във фризера (отделно отделение за фризер)

На тази възраст бебето ви може да се опита да задържи бутилка, но все още не е в състояние да захване нещата, така че може да се изкушите да подпирате бутилка по време на хранене. Специалистите обаче съветват родителите да не го правят, тъй като това може да представлява риск за безопасността на бебетата, да предизвика прекомерно хранене и може да увеличи риска от зъбни проблеми по-късно в живота.

За да направите кърменето и храненето по-удобни за вас, използвайте възглавница за кърмене, за да държите бебето си, но никога не го оставяйте без надзор по време на хранене.

Сън

На тази възраст повечето бебета все още не спят през нощта. Обикновено повечето 4-седмични бебета ще спят 16-18 часа на 24-часов цикъл, с няколко дрямки през деня и едно или две по-дълги заспивания през нощта. Докато бебето ви наддава добре и няма други медицински проблеми, можете да го оставите да спи толкова дълго, колкото иска, за да можете и двете да получите останалото, от което се нуждаете. Споделянето на стаи ви позволява да можете да визуализирате бебето си, когато то спи, да разберете дали има проблем и да се намесите, ако е необходимо. Когато не сте в стаята с бебето, можете да използвате видео монитор, за да го наблюдавате.

Рискове за бебе на 4 седмици

Как родителите могат да намалят риска от синдром на внезапната детска смърт?

На 4 седмици вашето бебе ще бъде подложено на нов контролен преглед. При това посещение педиатърът ще направи оценка на растежа и развитието на вашето дете и ще прегледа с вас важни насоки за безопасност. Можете да очаквате да бъдете попитани за:

Вашата домашна среда: Ако пушите, трябва да се откажете, за да намалите риска за малкото и да подобрите здравето му. Не трябва да има дим или пасивно пушене около бебето.

Безопасност на столчето за кола: На 4 седмици вашето бебе трябва да е обърнато назад в бебешкото столче.

Въпреки че повечето признаци на колики са склонни да се проявяват на триседмична възраст, все пак е възможно коликите да се развият по-късно. Говорете с  лекаря, ако вашето мъниче има някакви симптоми като:

 • Прекомерно количество газове
 • Често повръщане
 • Плач, който продължава повече от два часа
 • Напълнява, но все още е много суетливо
 • Раздразнителност във вечерните часове

Говорете с вашия лекар, за да сте сигурни, че няма други медицински проблеми с мъничето. В някои случаи рефлуксът може да причини симптоми на колики и са лечими. Признаците на рефлукс включват:

 • Задавяне по време на хранене
 • Отказ на хранене
 • Архивиране по време на хранене или веднага след него
 • Хронична кашлица
 • Дрезгав глас или плач

Докато бебето ви расте, може да срещнете много „съвети“ от семейството и приятелите и, за съжаление, някои от съветите, които ще чуете, ще са остарели и потенциално опасни за вашето дете. Ето няколко от най-често срещаните митове за стари жени около грижите за бебето, заедно с настоящите препоръки за опазване на вашето мъниче:

Митове и Реалност при бебе на 4 седмици

Мит: Бебето на 4 седмици се нуждае от много слоеве дрехи и/или одеала за да остане на топло!
Реалност: Прегряването и разхлабените слоеве са високо рискови фактори за синдром на внезапната детска смърт, така че е важно да запазите вашето мъниче в безопасност, като го държите на комфортна температура и никога да нямате свободни слоеве, включително дрехи, одеяла или шапки с връзки в близост до него. Добро общо правило е, че ако се чувствате комфортно, бебето ви също ще бъде. И ако още не го направите, може дори да помислите за добавяне на вентилатор към стаята на бебето, когато то спи, тъй като използването на вентилатор в спалнята е свързано с намален риск от смърт.

Мит: Бебетата се нуждаят от много вода, за да останат здрави!
Реалност: Кърмата е пълноценно хранене за първата година от живота. Кърмените и хранените с адаптирано мляко бебета не се нуждаят от допълнителна вода през първите шест месеца от живота си, тъй като това може да замести храненето и да доведе до пропускане на вашето бебе на основните хранителни вещества, от които се нуждаят, за да растат.

Мит: Ще разглезите бебето си, като го държите толкова много!
Реалност: Не е възможно. На тази възраст бебетата все още се нуждаят от вас, за да им помогнете да опознаят света, да отговорите на техните нужди и да ги накарате да се чувстват в безопасност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 3 седмици

Previous article

Бебе на 5 седмици

Next article