Бебе на 1 седмица

Първата седмица от живота на бебето ви може да бъде един изключително специален и разтърсващ момент за вас и всички около вас. Може да се почувствате сякаш не можете да си представите живота без малкото си съкровище и също така да бъдете изумени, че животът ви може да се промени така драстично само за една нощ. Въпреки че вашето бебе е само на една седмица, има много, което може да се случи в растежа и развитието му през това време.

Трябва да знаете

 • Правете всички стъпка по стъпка. Имате цял живот, за да се справите с родителството – не е нужно да учите всичко през първите няколко дни!
 • Фокусирайте се върху най-важното. В момента най-важното нещо, от което вие и вашето бебе се нуждаете е почивка и възстановяване.
 • Подхранете тялото си. Ако сте родили, без значение дали нормално вагинално раждане или чрез цезарово сечение, тялото ви е преминало през огромен физически подвиг.
 • Необходимо е време за почивка и възстановяване и е важно да ви се осигури качествена и пълноценна храна.
 • Насладете се. Няма друг път в живота ви като първата седмица с бебето ви, така че се опитайте да се насладите на всеки един момент от досега ви с новороденото бебе, та дори и на миризмите – освен може би тези от използваните памперси.

Тази първа седмица е огромно предизвикателство – физическо и психическо  за новите родители, така че не забравяйте да се грижите за себе си и да подхранвате тялото си. Почивайте, колкото се може повече. Няма да ви казваме да спите, когато бебето спи, защото това не е нещо, което може да стане всеки път, но ви препоръчваме да спите винаги, когато имате възможност.

Пийте много вода и се фокусирайте върху много здравословни мазнини, въглехидрати и протеини, които ще помогнат на тялото ви да се възстанови след раждането

Отглеждане и грижи за новороденото ви бебе

При раждането новороденото се класифицира по един от трите начина според гестационната седмица:

 • малко за гестационната си възраст
 • средно за очакваната възраст
 • голямо за гестационната възраст

Точната височина и тегло на вашето бебе ще варират в зависимост от това дали то е родено в термин или преждевременно, така че при раждането, медицински персонал ще оцени вашето бебе въз основа на средните стойности за определената гестационна възраст. Имайте предвид, че размерът на бебето ви при раждането, както по дължина, така и на тегло, не е точно отражение на това, което то може да бъде като възрастен. Вашето бебе ще отслабне – излишната течност от бременността и раждането ще се редуцира през първите няколко дни от живота му. Всъщност повечето бебета ще бъдат значително по-леки, когато се изписват от болницата. Това е нормално, така че няма нужда да се тревожите. Повечето бебета губят около 10% от първоначалното си тегло при раждане през първите 3 до 4 дни от живота и обикновено го възвръщат в рамките на 7 дни.

Вашето новородено бебе ще има и първия си личен лекар – обикновено до няколко дни след като е било изписано от болницата. При първото домашно посещение – лекарят ще измери обиколката на главата на вашето бебе. Защо? Както се оказва, това е много важно измерване, което помага на лекаря да узнае какво се случва с растежа на мозъка на малкото. На 1 седмица, черепът на бебето все още расте и се отделните зони се съединяват заедно. Средно обиколката на главата на 1-седмично момиченце ще бъде някъде около 35 см – това число е малко по-голямо за момчета с около 2 – 3 см.

Основни етапи на развитието на бебето

Вашето бебе на 1 седмица усилено работи върху фината настройка на уменията, необходими за оцеляване извън утробата. Кои са най-важните приоритети? Сучене и създаване на ефективна имунна и храносмилателна система с добра флора, за да се развие отделен микробиом от майка.

Точно сега вашето бебе разчита силно на усещане за мирис и усещане за допир, така че е важно да имате възможно най-голям контакт кожа до кожата тази седмица. Може да забележите и много рефлекси отрано.

Една ключова поява при новородените е тяхното дишане. Бебето на 1 седмица може да диша неравномерно, с нормални епизоди на апнея, когато те спрат да дишат. Това може да бъде страшно, когато станете свидетел, но неравномерното дишане при новородени е всъщност нормално, особено докато то спи. Разбира се, винаги трябва да следите за проблем и да следвате указанията  за безопасен сън.

През първата седмица на вашето бебе, обикновено можете да очаквате от него да:

 • Има спонтанна или почти рефлексивна усмивка, която може да се появи още в първите няколко дни от живота му и трябва да присъства на 10 седмици. Това е различно от социалната усмивка, която се появява в отговор на нещо, като когато говорите или пеете на бебето. Бебетата развиват социалната усмивка малко по-късно, когато са на 1-2 месеца.
 • Има еднакви движения на ръцете и краката от двете страни на тялото. Например, новородено бебе на 1 седмица не трябва да движи единия крак или едната ръка много повече от другия, което може да е признак на нараняване или слабост.
 • Повдига главата си за кратко, когато е по корема. Но не забравяйте, че новородените бебета имат лош контрол над главата и се нуждаят от поддържане на тази част от тялото през цялото време.
 • Се фокусира за кратко върху предмети, които са близо до лицето и до около 20 см, което е приблизително разстоянието на кърменето бебе, гледащо лицето на майка си. Зрението бързо ще се развие през следващите няколко месеца. Вашето бебе може също така да бъде в състояние да реагира на силен шум и да погледне и да следва предмети към средната линия на лицето.

Кога да се притеснявате?

Въпреки, че бебетата на 1 седмица спят много, ако те не се събуждат за хранене или не показват някаква промяна в нивата на активност, където се проявяват много по-летаргични от обикновено, ще трябва  да говорите с лекаря на детето. Вие също трябва да се обадите на педиатър, ако забележите някакви допълнителни симптоми, като пожълтяване на кожата или треска. Температурата при новородено бебе може да е признак за много сериозна инфекция, така че не се колебайте да отведете бебето при лекаря или в лекарската служба.

Един ден в живота на бебето на една седмица

Бебето на 1 седмица ще прекара по-голямата част от деня, докато спи. Всъщност приетите медицински стандарти  препоръчват новородените да спят общо между 14 до 17 часа от 24-часов  режим. Въпреки това, тъй като тялото на бебето не е започнала собствен циркаден ритъм с редовното производство на мелатонин, те все още не са със същите модели на сън, каквито би имало едно по-голямо дете, така че точен и ясен график не може да бъде установен. Поради тази причина е най-добре просто да се адаптирате на момента и да опитате да почивате заедно с новороденото. В крайна сметка, скоро то ще се развие ритъм и ще бъдете в състояние да разчитате на някакъв тип график. Дотогава дните и нощите ви може да се почувства малко объркани през първата седмица. Ежедневната ви рутинна процедура ще включва хранене на бебето, спане, почивка, смяна на пелените и повтаряне на всичко това . Това ще бъде малко предизвикателство и е напълно нормално да се чувствате малко изнервени. Дайте си достатъчно време, за да научите какво е да си нов родител! Ако не сте си набавили нужните за новороденото провизии, уверете се, че взимате основното оборудване. Някои от основните елементи в този момент включват:

 • Бебешка седалка за превоз в автомобил или така казано бебешко столче, съобразено с възрастта на детето
 • Бебефон, за да държите под око малкото си, когато сте извън стаята
 • Бебешка  люлка, която да помогне за успокояването на бебето
 • Кърмеща възглавница, ако ще кърмите, за да останете спокойни и да запазите бебето си в правилната позиция

Основи на грижата за бебето

Ето какво трябва да знаете, за да се грижите успешно за едноседмично бебе – от смяната на пелените до къпането и полезните техники за успокояване.

Грижа за пъпната връв

Родителите често слагат спирт на пъпната връв на бебето си, докато то не падне, но напоследък това вече не е препоръчителна практика. Вместо това, световните педиатрични асоциации препоръчват на родителите всъщност да не правят нищо! Пъпната връв на бебето ви ще падне сама след около седмица.

Къпане на новородено бебе

За да избегнете прекалено мократа пъпна връв и да я изсушите по-бързо, обикновено е най-добре да миете вашето бебе с гъба за баня. Можете да използвате бебешка ваничка, в която не потапяте областта на пъпа, или просто да поставите кърпа на пода и да използвате топъл парцал. Първо измийте със сапунена вода, последвана от топла вода, за да почистите кожата на бебето. Може да забележите много  бяло вещество. Това е Верникс, който защитава кожата на бебето в утробата и е напълно нормално новородените бебета да го имат. Можете да го изтриете, ако искате, но той ще се абсорбира и в кожата на бебето и от само себе си. Кожата на бебето ви може да изглежда суха и напукана по това време, което е друг постродилен ефект и изобщо не е опасно за бебето.

Смяна на памперси (пелени)

През първите няколко дни от живота си, вашето новородено бебе все още ще изхвърля мекониум, което е смес от кожни клетки, слуз и други вещества, които вашето бебе поглъща по време на раждането, което прави изпражненията му да изглеждат тъмни, лепкави и почти като катран. Докато бебето ви стане на 5 – 7 дни, то ще се нуждае от много пелени и трябва да има шест или повече мокри памперси и три до четири с изпражнения всеки ден. Бебетата, които са изключително кърмени на гърдата, ще имат изпражнения, които могат да варират по цвят, от ярко жълто до зеленикаво. През тази седмица изпражненията на бебето ви ще се променят от гъсто, зелено, подобно на катран вещество – мекониум, до зелено-жълти изпражнения.

Рязане на нокти

Подрязването на ноктите на бебето, когато те изглеждат дълги е важно и може да предотврати случайно надраскване на лицето, или по-сериозно, на някое от окото. Можете да използвате бебешки ножички или бебешка нокторезачка. Може да се нуждаете от допълнителен комплект ръце в помощ, или можете да го направите, докато бебето спи или яде, за да избегнете допълнителни нежелани движения.

Оригване на бебе

Обикновено трябва да оригвате бебето си след всяко хранене, за да предотвратите образуване на газове. Кърмените бебета може да не се налага да се оригват толкова често, колкото бебетата, хранени от бутилка, тъй като те не поглъщат толкова въздух по време на хранене. Но всяко бебе е различно, така че обърнете специално внимание на това как бебето действа след хранене. Ако веднага изглеждат нервни или неудобни, може би е време за оригване. Ако имате проблеми с това бебето да се оригне, опитайте нова позиция на задържане. Например, опитайте да оригвате бебето си, лежащо на рамото ви.

Хранене на новородено бебе

За бебе на 1 седмица все още може да избирате предпочитаната от вас техника на хранене и тя може да се промени, докато бебето ви расте. Можете да изберете да храните бебето си с кърма от гърдата, с изцедена кърма от бутилка, с адаптирано мляко от бутилка или смес от кърма и адаптирано мляко. През първите 24 часа след раждането на вашето бебе може да забележите, че то изглежда особено сънливо и незаинтересувано по отношение на храненето. Това може да бъде нормално, тъй като бебетата се възстановяват след раждането. Те са преминали през много сериозно предизвикателство, така че просто проверете дали вашето бебе яде достатъчно като следите по колко мокри и мръсни памперси има.

Кърмене на бебето

Кърмата осигурява оптимално хранене за бебето, но всяка семейна ситуация е различна, така че има много фактори, които влияят на решението какво е най-добре за вас и вашето бебе. Не забравяйте, че кърменето не трябва да бъде „всичко или нищо“ също. Ако държите бебето ви да се храни с кърма – можете да избирате между различни – от хранене на бебето на гърда, хранене с изцедена кърма от бутилка, смесено хранене с карма и адаптирано мляко. Има и много опции за донорска кърма – от ваша приятелка, позната жена, на която имате доверие.

Ако искате да храните бебето си с майчино мляко от себе си, е много важно да се опитате да предизвикате производството на кърма през тази първа седмица. Можете да направите това като поставите бебето си на гърдата си, като кърмите при поискване и като приемате много течности и почивка. Ако имате нужда от помощ за кърменето, не се колебайте да се обадите на консултант по кърмене, медицинска сестра или лекар, докато сте в болницата или  прибрали у дома. Кърменето може да бъде неудобно и неприятно в началото, особено когато млякото идва и гърдите ви се препълнени, но то никога не трябва да причинява мъчителна болка или кървене. Ако развиете висока температура или имате зачервени петна по гърдите, това може да сигнализира за инфекция, така че незабавно се обадете на вашия лекар.

Може да искате да разгледате тези полезни съвети по отношение на кърменето:

 • Планирайте да кърмите новороденото си бебе 8-12 пъти на ден през първите няколко седмици.
 • Опитайте се да се уверите, че вашето бебе суче и от двете гърди на всяко хранене и напълно изпразва всичката кърма, ако е възможно. Това не само ще насърчи лактацията, но също така ще гарантира, че вашето бебе получава пълноценни хранителни вещества.
 • Има различни видове мляко, отделяни в началото, средата и края на кърменето. В крайна сметка тя съдържа особено много здравословни мазнини, от които бебето ви се нуждае, за да расте.
 • Потърсете помощ, ако започнете да имате проблеми, включително лошо засмукване, болки в зърната или намаляване на кърмата. Тази помощ може да дойде от други майки, които са кърмили децата си, педиатър, който е в подкрепа на кърменето, и/или специализиран консултант.
 • Избягвайте употребата на адаптирано мляко докато установите режим на кърменето, освен ако педиатъра ви не мисли, че то е медицински необходимо.
 • Повечето експерти препоръчват да не се въвежда употребата на бутилки или биберони, докато кърменето е добре установена.

Адаптирано мляко

Ако не кърмите, вашето новородено бебе вероятно ще пие мляко, което е адаптирано изкуствено към неговите специфични възрастови нужди. Вашето бебе вероятно ще изпие само по стотина грама наведнъж, на всеки два до три часа, през първите няколко дни. Това количество ще се увеличи бавно до двеста до края на първата седмица.

График за хранене

Особено през първите няколко седмици, обикновено е най-добре да се храни бебето  при поискване на всеки 1,5 до 3 часа, а не по строга програма. Още съвети за храненето на новороденото включват:

 • Научете кога бебето ви огладнява! Не чакайте, докато бебето ви заплаче, за да започнете да храните.
 • Уверете се, че сте го хранили най-малко 8-12 пъти в 24-часов период.
 • Ако бебето ви не се събужда самостоятелно в около 3-часов режим, за да се храни, е време да се намесите и да му помогнете.
 • Ако бебето ви е твърде сънливо за хранене, можете да помогнете да го събудите, като го съблечете по пелена, за да го държите будно по време на хранене и да се уверите, че то суче активно.

Спане на новороденото бебе на една седмица

Както казахме бебето на 1 седмица ще спи много, но за жалост не непременно през нощта, когато искате да го правите и вие. Въпреки че може да сте в състояние да опитате да се нагодите с малкото, вашето новородено бебе все още се учи да се адаптира към живота извън утробата, така че тази седмица е за да се движите с неговия поток. Спете, когато можете и оставете малкото си да спи, когато то е сънливо.

Отново не забравяйте да следвате указанията за безопасен сън, които включват следното:

 • Споделяйте стаята за спане през първите 6 месеца от живота на вашето бебе чрез кошче, люлка или креватче, което е близо до леглото на майката, но не и в леглото на майката.
 • Винаги поставяйте бебето си да спи на гърба си – никога отстрани или по корем, на твърда повърхност за сън, като например твърд матрак, покрит с добре оборудван чаршаф.
 • В леглото му не трябва да има нищо, включително меки предмети като възглавници и играчки или свободно спално бельо.
 • Ако имате проблеми с това бебето да спи в креватче, помислете за използването на кошара или люлка вместо това. Бебешкото креватче в пълен размер понякога е твърде голямо за новородено.

За да помогнат на всички в семейството ви да се наспят достатъчно, родителите могат да се опитат да се редуват в грижите за бебето  през нощта, да подремват през деня, когато бебето им спи, и да получат помощ от семейството и приятелите си, когато е възможно. Вашият партньор може да помогне през нощта като смени пелена на бебето например.

„Безопасност“ за новороденото у дома

В идеалния случай, домът и околната среда ще бъдат добре защитени още преди да се роди бебето. На първо място трябва да се уверите, че  имате правилно инсталирана седалка за кола, преди да отнесете бебето си у дома. Освен столчето за кола, обърнато към задната част, можете да направите дома си по-безопасен за вашето бебе по следните начини:

 • Уверете се, че леглото на бебето ви е в безопасност. Винаги купувайте ново креватче, за да сте сигурни, че е в крак с препоръките за безопасност. Поставете го далеч от прозорци, кабели, нагреватели и мебели, които могат да паднат.
 • Внимавайте с температурата на топлата вода, с която ще миете бебето – да не е повече от 37-38 градуса, за да предотвратите изгаряния на нежната бебешка кожа.
 • Монтирайте детекторите за дим и въглероден окис и използвайте огнезащитно облекло за лягане.
 • Пазете дома си без дим, така че вашето бебе да не е изложено на пасивен такъв. Така ще се намали риска от синдром на внезапната детска смърт, ушни инфекции, астма и други здравословни усложнения. Вижте също Безопасност на бебето.

Имунизации

Първата ваксина на вашето бебе ще е тази за хепатит В, която се прилага в болницата след раждането или точно преди детето Ви да бъде изписано. Тази ваксина се прилага толкова рано, тъй като може да помогне за предпазването на новородено от заразяване от член на семейството, който може да не знае, че е болен. Вижте всички имунизации при децата до 2 години.

Общи опасения

Едно от най-често срещаните опасения за родителите на новородено бебе през първата седмица е жълтеницата. Това е състояние, което може да се появи при новородените бебета, когато те имат високо ниво на билирубин. Тъй като всяко новородено бебе през първата седмица все още се приспособява към живота извън утробата, то може да има забавяне при изчистването на някои от допълнителните червени кръвни клетки от бременността и раждането. Защото тези червени кръвни клетки се разпадат, те освобождават билирубин, който обикновено се грижи за черния дроб и се елиминира чрез дефектация. Ако бебето не може да се справи обаче билирубинът може да се изгради, което води до класическия признак на „пожълтяване“ на кожата и дори и бялото на очите. Ако вашето бебе е с диагноза жълтеница, много е важно да продължите да храните бебето си, за да изчисти билирубина от системата и да проверявате често с педиатър през първите две седмици от живота на вашето бебе нивата му.

Кога да се обадите на педиатъра?

 • Ако цветът на кожата или очите на Вашето бебе станат на цвят жълтеникави, дори граничещ с оранжево.
 • Ако бебето не кърми или не се суче от бутилката добре
 • Ако бебето ви няма достатъчно мокри пелени
 • Ако на бебето ви му е трудно да се събуди или изобщо не може да заспи

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).