Прегледана и обновена на 01-12-2016

Защо чувствате световъртеж при бременност?
Отговорът на този въпрос зависи от това колко е напреднала бременността ви. В началото през първия триместър може би най–рано към 8 гестационна седмица, вие може да се чувствате замаяни и да ви се гади, но това е поради ниско кръвно налягане. Случва се, защото през бременността хормонът прогестерон отпуска стените на вашите кръвоносни съдове, причинявайки спадане на кръвното налягане. Във втория и третия триместър нарастващата матката има тенденция да оказва натиск върху кръвоносните съдове. Това също може да доведе до чувстване на замаяност и световъртеж при бременност. Появата на световъртеж при бременност е обща характеристика през този период, която засяга до 75% от бременните жени в известна степен.

световъртеж при бременност

Други причини защо може да се чувствате замаяни по време на бременността включват:
– Ако се изправите прекалено бързо, кръвта може да няма достатъчно време, за да достигнат мозъка и да настъпи т.нар ортостатична хипотония.
– Ако стоите в легнало положение прекалено дълго.
– Ако не сте яла за известно време и кръвната ви захар е ниска, особено в късния следобед.
– Ако имате ниски нива на желязо в кръвта (анемия).
– Ако времето е твърде горещо.

Как може да спрете усещането за световъртеж при бременност?
Само по себе си нужното лечение на световъртеж при бременност зависи от причината, поради която вие сте се почувствали замаяни, но първото нещо, което трябва да направите в такъв момент, е да седнете. Това трябва да помогне и виенето на свят да спре и да ви предпази от падане. В такъв момент се опитайте да се забавите, изправяйте се бавно и плавно, особено когато ставате от стол или легло. Ако се чувствате замаяни, когато седите или лежите, това може да се дължи от факта, че плода оказва натиск върху голямата вена от дясната страна на тялото ви, наречена вена кава. Преобръщането на лявата ви страна ще помогне на сърцето да изпомпва кръв около тялото ви по–лесно и ще спре световъртежа ви. Появата дори на лек световъртеж при бременност може да бъде сигнал, че тялото ви казва, че ви трябва тласък на енергия. Ако не сте яли повече от един два часа нивата на кръвната ви захар може да паднат драстично. За правилното лечение на световъртеж при бременност запомнете, че трябва да пиете много вода, безкофеинови напитки или плодов сок, така че да не се дехидратирате. Замаяност от виене на свят може да се случи по всяко време на бременността. Понякога не може да правите нищо, освен да седите или лежите на лявата страна и изчакайте да премине.

Опасен ли е световъртежът за бременността?
Много рядко появата на световъртеж при бременност е опасен за бременната жена и плода които носи в себе си тя. Въпреки това не пренебрегвайте замаяността. Най–голяма опасност представлява припадъкът. Ако се чувствате слаби, легнете на лявата си страна или седнете с глава между коленете ви. Тези позиции ще увеличат притока на кръв към мозъка, което трябва да облекчи чувството за замаяност и отпадналост.

Кога да се обадите на вашия гинеколог при пристъпи на световъртеж при бременност?
Трябва да посетите вашия лекар, ако се чувствате слаби, често сте замаяни или ако имате световъртеж със съпътстващи симптоми като:
– болки в тазовата област или корема
– недостиг на въздух
– замъглено зрение
– сърцебиене
– главоболие
– повръщане

Световъртежът може да се случи, защото вие дишате твърде бързо или твърде дълбоко и се получава т.нар хипервентилация. Тя може да бъде причинена от нещо, което няма нищо общо с вашата бременност. Ето защо, ако имате някакви притеснения за появата на световъртеж при бременност, трябва да потърсите помощ от специалист веднага. Но имайте предвид, че чувството за замайване от топлина, глад, гадене или ставане твърде бързо, често е само една малка част от една нормално протичаща бременна.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Списък за Новородено Зимно Бебе

Previous article

Тревожност

Next article