Как се Мери Температура на Бебе

Често младите родители се питат как се мери температура на бебе, затова създадохме статията за да ви улесним мили родители. Приятно четене!

Как да разбера температурата на бебето?
Нормална температура при бебета и децата е около 36.4C, но това може да варира леко. За повишена и ненормална температура обикновено се счита за температура от 38C и по-горе.

Вашето бебе може да има висока температура, ако то:
– Чувствате го по-горещо от обичайното при допир – на челото, гръбчето или коремчето
– Чувствате го потно или лепкаво на допир
– Има червенина на бузите

Ако мислите, че бебето ви има висока температура, е най-добре да се провери неговата температура с термометър незабавно. Това ще ви помогне да разберете дали имате нужда да получите медицинска помощ и как да действате в ситуацията.

как се мери температура на бебе

Как се мери температура на бебе?
В идеалния случай вие трябва цифров термометър, за да получите бърза, точна и ясна картина на отчитане. Можете да си купите такъв онлайн или от най-близката аптека и в повечето големи супермаркети.

За да измерите температурата на бебето ви:
– Дръжте го удобно на коляното си и поставете термометъра в една от неговите подмишница-винаги използвайте термометъра в подмишниците на деца под 5 години.
– Нежно, но стегнато – дръжте ръката му срещуположно на тялото, така че да фиксирате термометъра на място за такъв период, какъвто е посочен в инструкциите на производителя – обикновено около 15 секунди, някои цифрови термометри издавай звук, когато са готови с измерването и са особено удобни.
– На дисплея на термометъра ще се покаже дали вашето дете има повишена температура и каква е точно тя

Как да сме сигурни, че отчетените резултати са точни?
Ако използвате цифров термометър и го използвате под мишницата на вашето бебе и следвате инструкциите на производителя, вие трябва да получите точно измерване. Може да повторите меренето още веднъж за да сте спокойни. Има също така няколко неща, които леко могат да променят адекватността на отчетеното – например, ако детето ви е било:
– плътно, увит в одеяло
– в много топла стая
– много активно
– гушкано заедно с бутилка с топла вода
– носи много дрехи

Ако откривате при вас някои от гореизброените случаи – тогава изчакайте ситуацията да се нормализира и премерете температурата му отново, за да видите дали има някакви промени в отчетеното.

Други видове термометри:
Можете да си купите и други видове термометър, но те не могат да бъдат точни, както е един цифров термометър за проверка на температурата на бебе или малко дете, а именно:
– Термометри за ухо – те ви позволяват да премерите температура чрез четене от ухото. Те са бързи, но и много по-скъпи, те могат да дават и  подвеждащи показания, ако вие не ги поставя в ухото правилно, което е по-вероятно да се случи с бебета, защото ушните им дупки са толкова малки
– Никога не трябва да използвате старомоден стъклен термометър, съдържащ живак. Той може да се счупи, освобождаването на малки парчета от стъкло и живак са силно отровни и много опасни. Те вече се използват единствено в болниците и не можете да ги закупите в магазините. Ако детето ви е изложено на живак – потърсете медицинска помощ незабавно.

Какво причинява треска при бебета?
Повишената температура в общия случай е знак, че организма на бебето ви се опитва да се бори с някаква инфекция. Някои бебета и малки деца вдигат температура след като са сложени техните ваксинации. Това трябва да отмине доста бързо и леко от само себе си. Ако сте загрижени, говорете с вашия педиатър.

Какво трябва да направите, ако бебето ми има температура?
Можете обикновено да се справите сами с вашето бебе или дете и у дома, когато то има висока температура. Уверете се, че сте му дали изобилие от напитки, за да се избегне обезводняване. Ако кърмите, предлагайте на вашето бебе много често да суче. Винаги да се свързвайте с вашия лекар, ако:

– вашето дете има други признаци на заболяване като обрив, както и висока температура
– температурата на вашето бебе е над 38C или по-висока, ако те са под 3 месечна възраст
– температура на вашето бебе е  39C или по-висока, ако те са между 3 и 6 месечна възраст

Ако не можете да се свържете с лекаря на детето извън неговото работно време, можете да се обадите и на спешна помощ за съдействие на телефон 112.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):