Ацидоза

Какво е ацидоза?
Ацидоза е повишена киселинност в кръвта и другите телесни тъкани или така казано обща киселинност на организма. Ацидозата се появява, когато артериалното рН пада под 7,35. Нивото на рН на кръвта ни засяга всяка клетка в тялото ни. Хроничната ацидоза корозира телесните тъкани и ако това остане неконтролирано – ще се засегнат всички клетъчни дейности и функции.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете причини за ацидоза?
Храненето с ,,бързи” храни драстично повишава киселинността в организма на човек. Забързаният начин на живот в съвремието ни ще доведе до това все повече хора да се сблъскват с постоянни симптоми на нарушено храносмилане и нарастващото застрашаване на свръх окисляване (ацидоза) на клетките на тялото. Този факт е основен корен на много болести. Когато клетките ни са постоянно изложени на киселинна околна среда – това води до ацидоза и след това до хронична ацидоза и накрая до различни заболявания като рак например!

ацидоза

Проучванията показват, че една киселинна анаеробна (в която липсва кислород) телесна среда насърчава развъждането на гъбички, плесени, бактерии и вируси в организма. В резултат на това нашият вътрешен биологичен терен се измества от здравословната алкална среда към нездравословна киселинна среда. Това принуждава организма постоянно да разрушават своята клетъчна енергия, за да неутрализира и детоксикира тези киселини, в крайна сметка се променя околната среда на всяка една клетка и най-накрая се компрометира имунната система, оставайки уязвима срещу различни заболявания. Когато нашето рН в тялото става прекалено киселинно, то започва да създава защитни механизми за предпазване срещу вредните киселини да навлизат в жизненоважни органи.

Какви са първите признаци на ацидоза?
Има редица първи признаци и ефекти, по които може да се разпознае ацидозата.
Нездравословни симптоми на ацидоза:

1. Централната нервна система:
– Главоболие
– Сънливост
– Объркване
– Загуба на съзнание
– Кома
2. Сърдечна система:
– Аритмия
– Повишена сърдечна честота
3. Храносмилателна система:
– Повръщане
– Диария
– Гадене
4. Дихателна система:
– Недостиг на въздух
– Кашлица
5. Допълнителни ацидозни ефекти и състояния:
– бъбречна тубулна ацидоза
– лактатна ацидоза

Какви са симптомите на тежките форми на ацидоза – лактатна ацидоза и бъбречна тубулна ацидоза?
Бъбречната тубулна ацидоза е медицинско състояние, което включва натрупване на киселина в организма, поради увреда на бъбреците. Когато кръвта се филтрира от бъбреците, филтратът преминава през тубулите на нефрона и това позволява обмен на соли, киселинни еквиваленти и други разтворени вещества, преди да се вливат в пикочния мехур като урина. Метаболитната ацидоза, която произтича от бъбречна тубулна ацидоза, може да бъде причинена или от неуспешно възстановяване на достатъчно алкални бикарбонатни йони от филтрата в ранната част на нефрона (проксималните тубули) или от недостатъчна секреция на водородни йони в последните части на нефрона (дисталните тубули). Въпреки че метаболитна ацидоза се среща и при пациенти с бъбречна недостатъчност, терминът бъбречна тубулна ацидоза е запазен за хора с лоша киселинност на пикочните пътища в иначе добре функциониращи бъбреци. Съществуват няколко различни вида БТА, които имат различни синдроми и различни причини. Думата ацидоза се отнася до склонността на бъбречна тубулна ацидоза да понижава рН на кръвта. Когато рН на кръвта е под нормата (7,35), това се нарича ацидемиа.

Лактатната ацидоза е физиологично състояние, което възниква поради увеличаване на млечната киселина в кръвта. Това кара рН-то на кръвта да стане твърде киселинно. Когато тялото или част от тялото е лишено от кислород, това води до тъканна хипоксия. Това води до анаеробно разграждане на глюкозата в клетките. Крайният продукт на тази реакция е млечната киселина. РН на кръвта става твърде кисела поради наличието на излишък на млечна киселина в тъканите. По този начин това води до лактатна ацидоза, което е рядко състояние. Хората, които страдат от лактатна ацидоза, могат да развият сериозни усложнения, особено когато те страдат от определени рискови фактори. В екстремни случаи може да доведе и до смърт.  Когато има излишък на млечна киселина в организма, мускулната, както и сърдечната дейност става много трудна. Сърцето започва да бие бързо, в мускулите се развива усещане за парене. Други симптоми за лактатна ацидоза включват:
– Гадене
– Повръщане
– Коремна болка
– Летаргия
– Абнормно дишане
– Ниско кръвно налягане
– Неравномерен сърдечен ритъм

Лактатната ацидоза може да бъде и резултат от няколко основни заболявания като например някои генетични заболявания, бъбречни заболявания, диабетна нефропатия, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания, а също и от лекарства като метформин. При някои хора кръвоизлив, етанолова токсичност, шок, диабетна кетоацидоза или сепсис може да доведат до лактатна ацидоза. Тя може дори да възникне и поради дефицит на витамин В1 (Тиамин) в организма. Лактатна ацидоза е опасно състояние. Консултирайте се с вашия личен лекар, ако подозирате лактатна ацидоза. Ако също така подозирате, че някои предписани лекарства могат да бъдат причина за възможните симптоми на лактатна ацидоза, говорете с вашия доктор преди да предприемете спиране на лечението. Винаги е по-добре да останете нащрек, когато това се отнася до вашето здраве.

Кое е най-ефективното лечение на ацидоза?
Спрете да ядете киселинни храни и започнете да ядете алкални такива, като се постарайте да поддържате диети, съставена от 80% алкална-формиращи храни. Алкалната диета помага за намаляване на напрежението на киселинно-детоксикиращата система на организма като например на бъбреците. Ще забележите в рамките на няколко дни, че симптомите на ацидоза ще започнат да се подобряват и най-накрая престава да бъде болестно състояние.

Как можем да се предпазим от рН дисбаланс?
Първо, здравословна диета е най-добрият начин да започнете. Ако искате да се премахнат симптомите на ацидоза, съкратете до минимум приема на киселинни храни и напитки като например животински протеини, кафе и вино. Не забравяйте, че само защото храната е химически киселинна – това не означава автоматично, че е киселина за средата на организма – например цитрусови плодове като лимоните действително имат алкализиращ ефект върху тялото. За да се поддържа здравословен баланс рН, много лекари препоръчват диета, съставена от някъде около 80 на 20 процента в полза на алкализиращите храни над киселинните за една порция храна. Също така избягвайте Храни богати на Пурини.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).