ЗдравеРечник

Ацидоза

Обновена: 12-11-2018

Какво е ацидоза?
Ацидоза е повишена киселинност в кръвта и другите телесни тъкани или така казано обща киселинност на организма. Ацидозата се появява, когато артериалното рН пада под 7,35. Нивото на рН на кръвта ни засяга всяка клетка в тялото ни. Хроничната ацидоза корозира телесните тъкани и ако това остане неконтролирано – ще се засегнат всички клетъчни дейности и функции.

Какви са видовете причини за ацидоза?
Храненето с ,,бързи” храни драстично повишава киселинността в организма на човек. Забързаният начин на живот в съвремието ни ще доведе до това все повече хора да се сблъскват с постоянни симптоми на нарушено храносмилане и нарастващото застрашаване на свръх окисляване (ацидоза) на клетките на тялото. Този факт е основен корен на много болести. Когато клетките ни са постоянно изложени на киселинна околна среда – това води до ацидоза и след това до хронична ацидоза и накрая до различни заболявания като рак например!

ацидоза Проучванията показват, че една киселинна анаеробна (в която липсва кислород) телесна среда насърчава развъждането на гъбички, плесени, бактерии и вируси в организма. В резултат на това нашият вътрешен биологичен терен се измества от здравословната алкална среда към нездравословна киселинна среда. Това принуждава организма постоянно да разрушават своята клетъчна енергия, за да неутрализира и детоксикира тези киселини, в крайна сметка се променя околната среда на всяка една клетка и най-накрая се компрометира имунната система, оставайки уязвима срещу различни заболявания. Когато нашето рН в тялото става прекалено киселинно, то започва да създава защитни механизми за предпазване срещу вредните киселини да навлизат в жизненоважни органи.

Какви са първите признаци на ацидоза?
Има редица първи признаци и ефекти, по които може да се разпознае ацидозата.
Нездравословни симптоми на ацидоза:

1. Централната нервна система:
– Главоболие
– Сънливост
– Объркване
– Загуба на съзнание
– Кома
2. Сърдечна система:
– Аритмия
– Повишена сърдечна честота
3. Храносмилателна система:
– Повръщане
– Диария
– Гадене
4. Дихателна система:
– Недостиг на въздух
– Кашлица
5. Допълнителни ацидозни ефекти и състояния:
– бъбречна тубулна ацидоза
– лактатна ацидоза

Какви са симптомите на тежките форми на ацидоза – лактатна ацидоза и бъбречна тубулна ацидоза?
Бъбречната тубулна ацидоза е медицинско състояние, което включва натрупване на киселина в организма, поради увреда на бъбреците. Когато кръвта се филтрира от бъбреците, филтратът преминава през тубулите на нефрона и това позволява обмен на соли, киселинни еквиваленти и други разтворени вещества, преди да се вливат в пикочния мехур като урина. Метаболитната ацидоза, която произтича от бъбречна тубулна ацидоза, може да бъде причинена или от неуспешно възстановяване на достатъчно алкални бикарбонатни йони от филтрата в ранната част на нефрона (проксималните тубули) или от недостатъчна секреция на водородни йони в последните части на нефрона (дисталните тубули). Въпреки че метаболитна ацидоза се среща и при пациенти с бъбречна недостатъчност, терминът бъбречна тубулна ацидоза е запазен за хора с лоша киселинност на пикочните пътища в иначе добре функциониращи бъбреци. Съществуват няколко различни вида БТА, които имат различни синдроми и различни причини. Думата ацидоза се отнася до склонността на бъбречна тубулна ацидоза да понижава рН на кръвта. Когато рН на кръвта е под нормата (7,35), това се нарича ацидемиа.

Лактатната ацидоза е физиологично състояние, което възниква поради увеличаване на млечната киселина в кръвта. Това кара рН-то на кръвта да стане твърде киселинно. Когато тялото или част от тялото е лишено от кислород, това води до тъканна хипоксия. Това води до анаеробно разграждане на глюкозата в клетките. Крайният продукт на тази реакция е млечната киселина. РН на кръвта става твърде кисела поради наличието на излишък на млечна киселина в тъканите. По този начин това води до лактатна ацидоза, което е рядко състояние. Хората, които страдат от лактатна ацидоза, могат да развият сериозни усложнения, особено когато те страдат от определени рискови фактори. В екстремни случаи може да доведе и до смърт.  Когато има излишък на млечна киселина в организма, мускулната, както и сърдечната дейност става много трудна. Сърцето започва да бие бързо, в мускулите се развива усещане за парене. Други симптоми за лактатна ацидоза включват:
– Гадене
– Повръщане
– Коремна болка
– Летаргия
– Абнормно дишане
– Ниско кръвно налягане
– Неравномерен сърдечен ритъм

Лактатната ацидоза може да бъде и резултат от няколко основни заболявания като например някои генетични заболявания, бъбречни заболявания, диабетна нефропатия, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания, а също и от лекарства като метформин. При някои хора кръвоизлив, етанолова токсичност, шок, диабетна кетоацидоза или сепсис може да доведат до лактатна ацидоза. Тя може дори да възникне и поради дефицит на витамин В1 (Тиамин) в организма. Лактатна ацидоза е опасно състояние. Консултирайте се с вашия личен лекар, ако подозирате лактатна ацидоза. Ако също така подозирате, че някои предписани лекарства могат да бъдат причина за възможните симптоми на лактатна ацидоза, говорете с вашия доктор преди да предприемете спиране на лечението. Винаги е по-добре да останете нащрек, когато това се отнася до вашето здраве.

Кое е най-ефективното лечение на ацидоза?
Спрете да ядете киселинни храни и започнете да ядете алкални такива, като се постарайте да поддържате диети, съставена от 80% алкална-формиращи храни. Алкалната диета помага за намаляване на напрежението на киселинно-детоксикиращата система на организма като например на бъбреците. Ще забележите в рамките на няколко дни, че симптомите на ацидоза ще започнат да се подобряват и най-накрая престава да бъде болестно състояние.

Как можем да се предпазим от рН дисбаланс?
Първо, здравословна диета е най-добрият начин да започнете. Ако искате да се премахнат симптомите на ацидоза, съкратете до минимум приема на киселинни храни и напитки като например животински протеини, кафе и вино. Не забравяйте, че само защото храната е химически киселинна – това не означава автоматично, че е киселина за средата на организма – например цитрусови плодове като лимоните действително имат алкализиращ ефект върху тялото. За да се поддържа здравословен баланс рН, много лекари препоръчват диета, съставена от някъде около 80 на 20 процента в полза на алкализиращите храни над киселинните за една порция храна. Също така избягвайте Храни богати на Пурини.

Болки в Кръста и Яйчниците при Ранна Бременност

Предишна публикация

Опити за Забременяване

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве
херпангина

Херпангина

Какво е херпангина? Херпангината представлява малки мехури или наричани също язви пo гърлото и горната част на ...
Здраве