Причини за Спонтанен Аборт

Тази статия е насочена към различните причини за спонтанен аборт, а в друга наша отделна статия може да научите какво е спонтанен аборт!?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Причините за спонтанен аборт могат да бъдат в бащата, майката или самия плод. Много от причините засега не могат да бъдат доказани, около 25% от причините за спонтанните аборти не са изяснени. Преди да изброим различните причини за спонтанен аборт, трябва да знаем и различните видове и форми на спонтанен аборт: заплашващ аборт, започващ аборт, непълен аборт, пълен аборт, склонност към чести аборти  (хабитуални), протрахиран аборт (удължен).

Нарушения в яйцето:  Водеща причина за около 60% от спонтанните аборти.спонтанен аборт причини у майката, плода и сперматозоиди


Мнозинството нарушения съвпадат с първите седмици на бременността. До 12–ата седмица или първият триместър се развиват до голяма степен органите на детето.
Хромозомни аномалии или хормонални нарушения могат да по­пречат на развитието на яйцето или плода. Смущения на притока на кръв към плода, поради възли или преплитания на пъпната връв. Проблеми в плацентното формиране.

Нарушения у майката: Около 15% причините у майката за спонтанен аборт.
Наред с хромозомните аномалии в яйцето и недоимъка на хормони чести причини за спонтанен аборт са измененията в матката (аномалии, тумори, възпаления или цикатрикси по лигавицата, близнаци, които водят до бързо разтягане на матката може да доводът до спонтанен аборт т.е. много малка матка, недостатъчност на маточната шийка). До аборт могат да доведат също трескави състояния, общи или вирусни инфекциозни заболявания на майката, болести на сърцето, черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, панкреаса, кръвни заболявания, захарен диабет, автоимунни заболявания, преждевременно пукване на околоплодния мехур, недостиг на фолиева киселина и витамин Е, кръвно групова несъвместимост и смущения в храненето. Също към майчините причини можем да причислим и психически и емоционални разстройства. Спонтанен аборт могат да причинят и външни въздействия, като рентгенови лъчи, лекарствени средства, ваксинации, значително физическо натоварване, травма на корема от удар/падане или повишена полова активност.
Причините за аборт от страна на майката, както и за стерилитета имат много тясна връзка с възрастта на жената. Същото се отнася и за уврежданията на детето.

Нарушения в сперматозоидите:
Хромозомните аномалии в спер­матозоидите могат да доведат до аборти. Разстройствата в спермиогенезата винаги трябва да се вземат предвид при чести аборти. Те нарастват значително след 50–ата година от живота, при нарушения във фертилитета у мъжа.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация