Прегледана и обновена на 31-08-2016

Бременността е най–чаканото събитие за много жени, но понякога се стига до ситуацията извънматочна бременност (ектопична бременност). Има много причини за извънматочна бременност и в тази статия ще ги обясним и разискваме.

След като узрялото яйце бъде оплодено, то претърпява редица промени и стига до такъв стадий на развитие, в който става годно да се посели в предварително подготвената лигавица на маточната стена.
Предполага се, че придвижването на оплоденото яйце през маточната тръба, която е около 10 см, трае около 8—10 дни. Пребиваването на яйцето повече от тоя срок може да допринесе за възникване на извънматочна (тръбна) бременност. Задържането на оплоденото яйце в тръбата повече от 8—10 дни може да се дължи или на нарушаване механизма на придвижването му, или на механично препятствие по пътя на яйцето. Като преки фактори за това се сочат нервни причини, както и леките сраствания, които стесняват тръбите и намаляват проходимостта като последица от възпаление на тръбите, особено след прекарани аборти в извънболнична обстановка. причини за извънматочна бременност

Какви са основните причините за извънматочна бременност?
Извънматочна бременност често е причинена от увреждане на маточните тръби. Оплодената яйцеклетка може да има съпътстващи проблеми, когато преминава през повредена маточна тръба, в следствие на което яйцето се имплантира и започва да се развива в маточната тръба.
Причините поради които може да се стигне до извънматочна бременност или евентуално може да имате проблеми с маточните тръби са:

  • Пушачи. Колкото повече пушите, толкова риска от ектопична бременносте по–голям.
  • Структурни физиологични проблеми – по–вероятно е да имате извънматочна бременност, ако имате необичайна форма на маточната тръба (например запушване или стесняване на маточните тръби и други физиологични изменения).
  • Тазова възпалителна болест една е основна причина за извънматочна бременност. Тя е бактериална инфекция на женската репродуктивна система. Повечето случаи са причинени от инфекция във влагалището или на шийката на матката (цервикса), което се е разпространило в репродуктивните органи по–нагоре. Много различни видове бактерии, може да предизвика тазова възпалителна болест, но в повечето случаи са резултат от инфекция като хламидия, която е вид полово предавана инфекция, която може да бъде придобита по време на незащитен полов контакт с партньор имаш тази инфекция. Също така и гонореята може да доведе до тазова възпалителна болест. Хламидия често протича без забележими симптоми, така че жените могат и да не знаят, че са заразени (още за бактериите Хламидии). Но бактерия може да причини възпаление на маточните тръби, който е известен като салпингит. Салпингит води до четирикратно увеличение на риска от извънматочна бременност.
  • Ендометриозата, което може да причини повреди на съединителна тъкан в и