Прегледана и обновена на 31-08-2016

Бременността е най–чаканото събитие за много жени, но понякога се стига до ситуацията извънматочна бременност (ектопична бременност). Има много причини за извънматочна бременност и в тази статия ще ги обясним и разискваме.

След като узрялото яйце бъде оплодено, то претърпява редица промени и стига до такъв стадий на развитие, в който става годно да се посели в предварително подготвената лигавица на маточната стена.
Предполага се, че придвижването на оплоденото яйце през маточната тръба, която е около 10 см, трае около 8—10 дни. Пребиваването на яйцето повече от тоя срок може да допринесе за възникване на извънматочна (тръбна) бременност. Задържането на оплоденото яйце в тръбата повече от 8—10 дни може да се дължи или на нарушаване механизма на придвижването му, или на механично препятствие по пътя на яйцето. Като преки фактори за това се сочат нервни причини, както и леките сраствания, които стесняват тръбите и намаляват проходимостта като последица от възпаление на тръбите, особено след прекарани аборти в извънболнична обстановка. причини за извънматочна бременност

Какви са основните причините за извънматочна бременност?
Извънматочна бременност често е причинена от увреждане на маточните тръби. Оплодената яйцеклетка може да има съпътстващи проблеми, когато преминава през повредена маточна тръба, в следствие на което яйцето се имплантира и започва да се развива в маточната тръба.
Причините поради които може да се стигне до извънматочна бременност или евентуално може да имате проблеми с маточните тръби са:

  • Пушачи. Колкото повече пушите, толкова риска от ектопична бременносте по–голям.
  • Структурни физиологични проблеми – по–вероятно е да имате извънматочна бременност, ако имате необичайна форма на маточната тръба (например запушване или стесняване на маточните тръби и други физиологични изменения).
  • Тазова възпалителна болест една е основна причина за извънматочна бременност. Тя е бактериална инфекция на женската репродуктивна система. Повечето случаи са причинени от инфекция във влагалището или на шийката на матката (цервикса), което се е разпространило в репродуктивните органи по–нагоре. Много различни видове бактерии, може да предизвика тазова възпалителна болест, но в повечето случаи са резултат от инфекция като хламидия, която е вид полово предавана инфекция, която може да бъде придобита по време на незащитен полов контакт с партньор имаш тази инфекция. Също така и гонореята може да доведе до тазова възпалителна болест. Хламидия често протича без забележими симптоми, така че жените могат и да не знаят, че са заразени (още за бактериите Хламидии). Но бактерия може да причини възпаление на маточните тръби, който е известен като салпингит. Салпингит води до четирикратно увеличение на риска от извънматочна бременност.
  • Ендометриозата, което може да причини повреди на съединителна тъкан в или около маточните тръби.
  • Контрацепция – Ако използвате вътрематочно устройство, която обикновено е много ефективно при предпазване от бременност. Но ако жената зачене при използването на такъв вид контрацепция е по–вероятно точно това да е причината за извънматочна бременност, защото тази конрацепция дава гаранция за около 99% от случаите в които имате полов контакт. Има и риск, че ако вземете спешна контрацепция, чрез хапче и то не сработи, точно това да е причината за извънматочна бременност.
  • Да бъдат изложени на химически елементи и съставки преди да се родите, които оказват влияние в бъдещото ви развитие, например радиация.
  • Предишна извънматочна бременност е една от основните причини – Като предхождаща анамнеза за ектопична бременност означава, че имате повишен риск за това в бъдеще в сравнение с други жени. В зависимост от основните фактори, рискът от друга извънматочна бременност е някъде между 1 на 10.
  • Възрастта е също фактор и причина за извънматочна бременност – Ако сте на възраст над 35 години вероятността е по–голяма.

Също така и някои медицински процедури може да увеличат риска от извънматочна бременност. Те включват:

  • Хирургичното отстраняване на маточните тръби или други операции в областта на таза.
  • Лечение на безплодие – ин витро оплождане. Предписано лекарство за стимулиране на овулацията (освобождаване на яйцеклетка) може да повиши риска от извънматочна бременност с около четири пъти. В допълнение, вида на лечение на стерилитет, известен като оплождане ин витро (IVF) то не винаги е успешно и може случайно да доведе до извънматочна бременност. Това се случва при около 1 на 22 случая на ин витро оплождане.

Както научихте има различни причини за извънматочна бременност (ектопична бременност). Надяваме се да сме дали яснота на вашите неизяснени въпроси около причините за извънматочна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Предимства на Кърменето

Previous article

Фертилност

Next article