Причини за Извънматочна Бременност

Бременността е най–чаканото събитие за много жени, но понякога се стига до ситуацията извънматочна бременност (ектопична бременност). Има много причини за извънматочна бременност и в тази статия ще ги обясним и разискваме.

След като узрялото яйце бъде оплодено, то претърпява редица промени и стига до такъв стадий на развитие, в който става годно да се посели в предварително подготвената лигавица на маточната стена.
Предполага се, че придвижването на оплоденото яйце през маточната тръба, която е около 10 см, трае около 8—10 дни. Пребиваването на яйцето повече от тоя срок може да допринесе за възникване на извънматочна (тръбна) бременност. Задържането на оплоденото яйце в тръбата повече от 8—10 дни може да се дължи или на нарушаване механизма на придвижването му, или на механично препятствие по пътя на яйцето. Като преки фактори за това се сочат нервни причини, както и леките сраствания, които стесняват тръбите и намаляват проходимостта като последица от възпаление на тръбите, особено след прекарани аборти в извънболнична обстановка.причини за извънматочна бременност