Забременяване след Лапароскопия

Какво трябва да знаем за желано забременяване след лапароскопия!
Лекарите често използват лапароскопска хирургия т.е. лапароскопия, за да прегледат вътрешните органи на жената, така че да разберат защо тя е има проблеми в опитите си за забременяване. Хирургическата намеса обикновено се прави в амбулаторни условия и се извършва чрез вмъкване на миниатюрна камера през малък разрез в коремната област. Лекарят внимателно оглежда за всякакви белези за проблем, за липсващи части или органи, които могат да не бъдат на мястото си. Получените снимки при изследването ще покажат на лекаря, ако нещо не е наред с вътрешните органи на жената, така че проблемът да може да бъде разрешен чрез други средства, ако е необходимо. След лапароскопията е много важно за една жена да си даде необходимото време за да се възстанови преди възобновяване опитите си за забременяване. Ще се опитаме най–общо да очертаем стъпките, които е добре да се следват при опитите за забременяване след лапароскопия, но не забравяйте, че най–важни са съветите и предписанията на вашия лекар според вашия конкретен медицински случай:

забременяване след лапароскопия

Стъпка 1 – Много е важно стриктно да се грижите добре за състоянието на разреза си. Според репродуктивните специалисти малкият разрез може да просълзи или от него да потече ясно бистра или розово обагрена течност за няколко дни след операцията. Мястото на разреза трябва да бъде с превръзка за около два или три дни и тя да се подменя редовно, ако стане напоена с течност. Респективно трябва да се избягва и мокренето на мястото, а при вземане на душ – трябва да се прави допълнително водонепромокаемо покритие.
Стъпка 2 – Яжте много лека храна в първите няколко дни след направената лапароскопия. Старайте се да консумирате предимно течни храни, супи, сокове и вода, което ще  поддържа стомаха ви спокоен. Можете да възстановите нормалния си хранителен режим, когато се почувствате вече в пълна кондиция.
Стъпка 3 – Бъдете спокойни, релаксирайте и се отпуснете. Ще се почувствате вероятно доста уморени и ще имате болки след операцията. Бъдете колкото е възможно подвижни и се движете след около един ден, така че да не се схванете и да не получите още повече болки. Когато вашият лекар обаче ви каже да избягвате напрегнати дейности – това означава да преустановите всички физически упражняване и фитнес и да нямате никакви сексуални контакти, докато мястото на операцията не е напълно излекувано. За съжаление опитите за забременяване малко трябва да се отложат.
Стъпка 4 – Задължително избягвайте секс най–малко за 5 дни след операцията. Ако развиете някакви усложнения като болка, кървене или вагинално течение, говорете с вашия лекар незабавно, за да се изясни произхода на тези симптоми.
Стъпка 5 – Възобновете опитите за забременяване след лапароскопия само след разрешение от страна на вашия лекар. Ако по време на половите сношения изпитвате болка или неприятно усещане, спрете секса и изчакайте един или два дни преди да опитате отново. Ако и тогава има проблем, отидете при лекар за консултация..

Направената лапароскопия вероятно няма да попречи по никакъв начин на шансовете ви за забременяване. Въпреки това трябва да избягвате секс веднага след операцията, което просто ще забави плановете ви за съвсем малко време. Говорете с вашия лекар, ако имате каквито и да е въпроси и притеснени. Следвайте внимателно и съвестно указанията на вашия лекар, ако лапароскопията разкрие наличието на някакви аномалии. Тази процедура няма да наруши шансовете ви да забременяване, но може да установи наличието на някакъв сериозен проблем, който именно пречи на вашите опити да имате бебе. За успешно забременяване след лапароскопия може да погледнете една предходна статия, а именно Съвети за Забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация