Забременяване с Един Яйчник

Знаем ли достатъчно за така желаното забременяване с един яйчник!
В повечето случаи забременяване с един яйчник е възможно и не е по–трудно, отколкото ако сте с два яйчника. По–важно е дали маточната тръба, по–малка тръба, която свързва яйчника с маточната кухина, е непокътната. Ако фалопиевата тръба, която е прикрепена към останалият яйчник липсва, то тогава зачеването е много малко вероятно, защото яйцеклетката не е в състояние да премине към матката и оплождането не може да се осъществи по естествен път, а трябва да се прибегне до ин–витро оплождане. Както вече може би се досещате, погрешно е, да смятате, че са ви необходими и двата яйчника, за да достигнете до забременяване с така мечтаното бебе. Въпреки че една част от жените, които живеят с един яйчник, получават овулация по–рядко или имат други съпътстващи проблеми с фертилността, което от своя страна прави забременяването по–трудно и изискващо повече усилия, повечето жени само с един яйчник получават нормална овулация и нямат проблеми да заченат. Жените само с един яйчник, които искат да заченат дете, трябва да си направят консултация с лекар, когато имат опасения за състоянието си.

забременяване с един яйчник

По време на посещението при лекаря – той може да назначи кръвни изследвания или направи ултразвук, за да провери дали останалият яйчник произвежда достатъчно яйцеклетки и дали функционира правилно. Той също така може да извърши и редица други тестове, за да се увери, че не се наблюдават други медицински проблеми, които може да попречат на способността за възпроизвеждане и че вие ще успеете да достигнете до забременяване с един яйчник.

Ако имате само един яйчник, се научете да използвате календар за следене на овулацията. Въпреки че всяка жена овулира по различно време по време на менструалния си цикъл, повечето жени ще овулират някъде между 11 и 21 ден от месечния си цикъл. Следенето на плодотворните ви периоди, ще увеличи шансовете ви да планирате и да правите секс в точния момент и това ще може да увеличи шанса да заченете. Следете стриктно за признаците, които ясно показват кога сте в овулация. Жените често наблюдават физически промени по отношение на цервикалната им слуз, повишаване на базалната температура на тялото или показване на положителен резултат за наличие на овулация чрез използване на тестовете за овулация, които са достъпни навсякъде в аптечната мрежа.

Постарайте се, след като знаете, че вече сте в овулация, да имате сексуални контакти три дни преди овулацията и в денят на самата овулацията. Яйцеклетките оцеляват за по–малко от 24 часа след овулация, но сперматозоидите могат да оцелеят в тялото на жената между 3 и 5 дни (Виж Живот на Сперматозоидите). Така че когато правите секс преди моментът на овулация – това ще увеличи многократно вероятността за зачеване.

Вземете си тест за бременност и си го направете две седмици след овулацията. Ако тестът е отрицателен – недейте да изпадате в отчаяние и съжаления, а повторете същия процес със следващия менструален цикъл. Много често на една здрава двойки й отнема няколко месеца до година в опити за зачеване на дете. Това ясно може да ви мотивира и да не се отказвате при първите няколко месеца или дори година, а да направите всичко възможно да постигнете забременяване с един яйчник. Препоръчва се двойките да посетят лекар за консултация и изследвания, ако те не са успели да постигнат бременност в срок от шест до 12 месеца след започване на опитите.

Дали сте с един яйчник или дори ви липсва фалопиевата тръба, добрата новина е, че и в двата случая бременността е достижима цел, въпреки че в определени ситуации може да се наложи лечение и лекарска намеса и ин–витро оплождане например. Дори да сте с един яйчник, няма причина да се тревожите и да мислите, че няма да успеете да си имате бебе. За ваша сигурност и спокойствие си уговорете час при лекар специалист, за да обсъдите с него вариантите ви за действие за постигане на така желаната бременност. Лекарят най–добре ще може да оцени състоянието ви, да назначи изследвания и да ви насочи какво точно да направите, за да успеете да достигнете до желаното забременяване с един яйчник. Най–важно е да бъдете спокойни и да се наслаждавате максимално на процеса по забременяването, за да не го превръщате в един неприятен стресов момент и за вас и за вашия партньор. Ако не сте сигурни дали ще бъдете в състояние да достигнете до така мечтаното забременяване с един яйчник, не се колебайте да се направи среща със специалист по плодородие веднага след като прочетете тази статия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).