Хъркане

Какво представлява хъркането?
Хъркането представлява дрезгав или тежък дразнещ звук, който се появява, когато дишането ви е частично възпрепятствано по някакъв начин, докато спите. Случва се хъркането да подскаже сериозен здравен проблем. В допълнение хъркането може да причини неудобство не само за вас, а и за вашия партньор. Повече от половината от възрастните хора понякога хъркат. Различни промени в живота на един хъркащ човек, като намаляване на теглото, избягване на алкохола преди лягане или спане на една страна със сигурност може да ви помогнат да намалите, дори и спрете хъркането напълно.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми при хъркане?
Хъркането често е свързано с нарушение на съня, което се нарича обструктивна сънна апнея (ОСА). Не всички, които хъркат, имат ОСА, но ако хъркането е придружено от някои от следните симптоми, то може да е индикация, че трябва незабавно да отидете на лекар за по–нататъшна оценка на апнеята:
– Прекомерна дневна сънливост
– Затруднена концентрация
– Сутрешно главоболие
– Възпалено гърло
– Неспокоен сън
– Задъхване или задушаване през нощта
Високо кръвно налягане
– Болка в гърдите през нощта
– Хъркането е толкова нетърпимо силно, че нарушава съня  на вашия партньор
– Вие се будите от задушаване или задъхване

хъркане

Ако имате хъркане, кога да отидете на лекар?
Свържете се с лекар, ако имате някой от гореизброените симптоми. Те могат да сочат, че хъркането ви е причинено от сериозно здравословно състояние като обструктивна сънна апнея (ОСА). Ако вашето дете хърка, попитайте педиатъра за това. Децата също може да имат обструктивна сънна апнея. Проблемите уши–нос–гърло — например уголемени сливици, и затлъстяването може да стеснят дихателните пътища на детето, което от своя страна може да доведе до развитие на сънна апнея.

Какви са най–честите причини за хъркането?
Много фактори като анатомия на устата и синусите, консумация на алкохол, алергии, студ и прекомерно теглото, може да доведат до хъркане.
Следните състояния могат да повлияят на дихателните пътища и да причинят хъркане:
– Анатомия в устата като ниско, дебело и меко небце, което може да стесни вашите дихателните пътища. Хората, които са с наднормено тегло може да имат допълнителни тъкани в задната част на гърлото, които могат да стеснят дихателните пътища.
– Консумация на алкохол. Хъркането може да бъде причинено от консумацията на прекалено много алкохол преди лягане. Алкохолът отпуска мускулите на гърлото и намалява вашите естествените защитни сили срещу запушването на дихателните пътища.
– Назални проблеми. Хроничното запушване на ноздрите може да допринесе за хъркането ви.
– Лишаване от сън
– Позиция на съня. Хъркането обикновено се причинява, когато спите по гръб, защото  така се упражнява натиск върху гърлото и се стесняват дихателните пътища.
– Обструктивна сънна апнея. Хъркането може да се свързва с обструктивна сънна апнея. В това сериозно състояние гърлените тъкани частично или напълно блокират вашите дихателните пътища, което пречи на дишането.ОСА често се характеризира със силно хъркане, последвано от периоди на мълчание, когато дишането спира или почти спира. В крайна сметка това намаляване или пауза в дишането, може да е сигнал да се събудите, и вие може да събудите със силно сумтене или звук на задъхване.

Какви са рисковите фактори при хъркането?
Рисковите фактори допринасящи за хъркането, включват:
– Да бъдете мъж. Мъжете са по–склонни да хъркат или имат сънна апнея, отколкото са жени. Разбира се има и жени които хъркат.
– Да бъдете с наднормено тегло. Хората, които са с наднормено тегло или затлъстяване са по–склонни да хъркат или развият обструктивна сънна апнея.
– Пиете алкохол. Алкохолът релаксира гърлените мускули и увеличават риска от хъркане.
– Назални проблеми. Ако имате структурен дефект в дихателните пътища риска от хъркане е по–голям.
– Имате фамилна история на хъркане или ОСА.

Какви може да са усложненията от всекидневното хъркане?
Обичайното хъркане може да донесе голямо неудобство. Настрана от нарушаването на съня на партньора ви, ако хъркането е причинена от обструктивна сънна апнея, то може да носи риск от усложнения като:
– Сънливост през деня
– Чест гняв
– Затруднена концентрация
– По–голям риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт
– Повишен риск от поведенчески проблеми
– Повишен риск от пътно–транспортни произшествия поради липса на сън

Какви са изследванията за диагностика на хъркането?
За диагностициране на състоянието ви, вашият лекар ще направи преглед на симптомите и медицинската ви история. Той също така ще извърши физически преглед. Вашият лекар може да поиска изображения като рентген, компютърна томография или магнитен резонанс за проверка на структурата на дихателните ви пътища. В зависимост от тежестта на хъркането и другите симптоми лекарят ви може да поиска да направите изследване на съня. По време на изследването на съня се отчитат вашите мозъчни вълни, нивото на кислорода в кръва, сърдечната честота, етапите на съня етапи и движението на очите и краката по време на сън.

Има ли лечение за хъркането?
За лечението на състоянието ви, лекарят вероятно ще препоръча първо да направите промени в начина си на живот като намаляне на килограмите, ако сте с наднормено тегло, избягване на алкохола преди лягане, а защо не и изцяло спиране на алкохола, ограничаване на лишаването от сън и избягване на спането по гръб.

За хъркането, причинено от обструктивна сънна апнея, лекарят ви може да предложи допълнително лечение под медицински надзор, което може да ви предпази от множество усложнения за здравето ви. За съжаление обаче лечението на ОСА в България не се покрива от Здравната каса, така че много хора не могат да си позволят лечението и оставят проблема да се усложни с времето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).