Здраве

Как се прави аборт

Обновена: 27-11-2018

Преди да обясним точно как се прави аборт, може би е нужно да разберете какво е нужно да направите преди процедурата?
Преди да направите крачка към аборт – е важно да сте говорили за това дали абортът е най-правилното решение за вас и какви са опциите около процедурата. Най-напред ще бъдете подложени на обстоен физически преглед и лабораторни тестове, за да се разбере в колко напреднала бременност сте. Вашият лекар ще ви ориентира, ако има нещо друго, което трябва да направите,  за да се подготвите за аборта. Вероятно ще имате някакво кървене и спазми след аборта, така че ще трябва да си осигурите време за почивка няколко дни след процедурата.

Как се прави аборт?
Преди да започне аборта – ще бъдете подложени на упойка – местна или пълна, в зависимост от спецификите на вашето състояние. Вие ще получите също и антибиотици за предпазване от инфекции. Лекарят може да ви даде и лекарства, за да се отвори шийката на матката преди аборта. По време на процедурата в стаята ще има човек от персонала, който да помогне на лекаря.  По време на аборта лекарят ще:
– Огледа подробно матката ви
– Постави спекулум, за да види всичко във влагалището
– Инжектира обезболяващо лекарство в или в близо до шийката на матката
– Постави тънка тръба през шийката на матката в матката
– Използва малко устройство, с което да извади внимателно тъканта от  бременността извън матката

как се прави аборт В България законово може да се направи аборт до 12 гестационна седмица. Най-често в днешно време се прави аборт с вакуум аспирация. Това е така защото при аборт с вакуум значително се намалява възможността за възникване на усложнения като увреждане на матката, кръвотечения или инфекции. Абортът с вакуум аспирация представлява най-просто казано вкарване на тръбичка наречена канюла в матката и чрез вакум засмукване на фетуса. Лекарят също може да използва малък хирургически инструмент, наречен кюрета, за да премахне всяка тъкан, която остава във вашата матка, така че матката да е напълно празна. Този тип аборт, отнема само около 5-10 минути. Разбира се има възможност да се направи и медикаментозен аборт, които най-общо представлява прием на хапчето по определена схема. Цената на медикаментозния аборт е около 300лв, докато цената на аборт с вакуум е около 230 лв.

Ще боли ли по време на процедурата?
Абортът се чувства различно от всеки, той може да бъде супер болезнен или просто малко неудобен. Вашият лекар ще помогне абортът да бъде възможно най-комфортен за вас. Вие ще получите обезболяващи лекарства, т.е местна или пълна упойка. Може да имате малко спазми след аборта. Повечето жени се връщат към нормалното си състояние на следващия ден.

Какво да очаквам след аборта?
Веднага след аборта ще бъдете настанени в стая за възстановяване за до около един час. Тъй като сте били подложени на успокоителни –  е препоръчително да доведете някой, който да ви помогне да се приберете безопасно. Ще можете да се върнете към работата, училището, шофирането и повечето други нормални дейности още на следващия ден,  ако се чувствате комфортно. Но не практикувайте упорита работа или тежки упражнения за няколко дни. Можете да правите секс, веднага щом се почувствате готови, но се препоръчва период на изчакване поне от около 2 седмици.

Нормално е да има някакво кървене след аборта. Използвайте по-големи превръзки, докато сте с кръвоизлив. Може да има зацапване в продължение на няколко седмици. Повечето хора нямат никакви проблеми след аборт и възстановяването обикновено е бързо и лесно, но е наложително да потърсите вашия лекар веднага, ако вие:
– Напоявате два макси превръзки за час до 2 часа
– Имате болки в корема или спазми, които не се оправят с обезболяващи лекарства
– Имате температура от 39,5 градуса или по-висока

Как ще се чувствам след аборт?
Това варира от човек до човек. Вероятно ще имате някакво кървене и спазми след аборта, така че планирайте почивка след него. Може да имате широк набор от емоции след като направите аборт. Повечето хора чувстват облекчение, но понякога може да се чувствате много тъжни. Това е напълно нормално. Ако вашето настроение ви пречи да правите обичайните си неща, обадете на вашия лекар своевременно.

Как ще се отрази аборта ви на месечните ви периоди?
Абортът слага начало на нов менструалния цикъл, така че вашият период трябва да се върне към нормалното до 4-8 седмици след процедурата. Ако не приемате орални средства за контрол на раждаемостта, вие трябва да имате цикъл до 8 седмици след  аборта. Ако това не стане – свържете се с вашия лекар. Може да имате кървене веднага след аборта, което обаче е различно от менструация. Може да имате тежки кръвоизливи със съсиреци за няколко дни или зацапване в продължение на няколко седмици.

За всяко притеснение относно процедурата и всичко, което я съпътства се обърнете към вашия наблюдаващ лекар, за да се предотврати възможността от възникване на някакви неприятни усложнения, които да застрашат вашето здраве или евентуално възможността да забременеете бързо и да износите една нормална бременност в бъдеще.

Вече сте започнати с особеностите и за това точно как се прави аборт. Както казахме в началото обмислете решението си добре, вземете крайно решение и действайте.

Календар за зачеване

Предишна публикация

Подуване на краката

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве