Столче за Хранене

След щателно проучване от Bremennost.bg, тук е събрано всичко което трябва да знаете при избор на столче за хранене!
Когато започнете да давате на бебето твърда храна и най–вече след като то може да седи само, столчето за хранене ще даде на детето безопасно място да експериментира с нови вкусове и текстури. То също така прави лесно за вас да надзиравате процеса на хранене и да почиствате по–лесно и бързо след това. Столчета за хранене се предлагат в голямо разнообразие от стилове и цени. Изберете такова, което на първо място е стабилно и лесно за почистване, също то трябва да бъде достатъчно надеждно на здравина, за да издържи няколко години ежедневна употреба. Вашето дете реално може да използва детско столче за хранене до навършване на възраст от 2 или 3 години. По–обикновено столче също ще ви свърши работа, но някое такова от по–висок клас може да бъде по стабилно и по–полезно в дългосрочен план. Проучете кои столчета за хранене са препоръчвани от родители като най–добри или просто разглеждайте и сравнете поне десетина модела столчета.

столче за хранене

Какви са основните видове столчета за хранене?
Базови модели столчета с метална или пластмасова рамка
: Тези модели са доста прости. Някои от тях представляват само монолитна пластмаса с хамути, други имат малка подложка на седалката. Някой имам табла, друг не. Преимуществото им е, че те обикновено са доста евтини и леки, което ги прави лесни за преместване и съхраняване. Недостатък е, че те обикновено предлагат по–малко комфорт за бебето, отколкото други видове и крият риск от преобръщане при по–активно бебе.

Столчета е повече характеристики и екстри: Те имат всички характеристики на основните модели плюс екстри като добре подплатени седалки, колела за придвижване, подвижни табли, които са лесни за почистване и регулируема височина и наклон на седалката. Някои модели предлагат корекции спрямо възрастта на детето, което дава възможност за по–дълговременно използване при константен комфорт.

Портативен стол или механизъм за прикрепване към обикновен стол: Вместо свободно стоящо детско столче за хранене, някои семейства избират да прикрепят специално портативно столче към масата или да ползват специални ремъци за фиксиране на детето към трапезария стол. Такъв вид столове могат да освободят място в тесни помещения и обикновено струват по–малко от стандартните столчета. И тъй като те са преносими – те могат да бъдат полезни за ресторанти, в къщата на баба, и при пътуване.

Дървени столчета: Дървените столчета може да бъдат много привлекателни, но може да имат и редица недостатъци. Често седалката е твърде дълбока и мястото за краката на бебето е твърде ограничено и неудобно. Дървените табли са по–тежки и по–трудни да се чистят отколкото пластмасовите. Все пак, те могат да имат по–малко дупчици и пространства в конструкцията, които могат да се превърнат в капан за трохи и разливи, както и някои модели може да се конвертират в обикновен стол и маса, когато детето ви порасне.

Какво да търсите при покупката на столче за хранене?
Тип столче за хранене: това ще варира в зависимост от вашия вкус и изисквания, но все пак обърнете по–специално внимание на размера и на пространствените ви ограничения.

Табла: най–удобният вариант е този, при който таблата се отделя лесно и се побира в мивката или съдомиялна машина за почистване. Столчетата с подвижни табли са по–гъвкави, тъй като детето ви расте и те могат да бъдат изтеглени до масата.

Лекота на почистване: храна ще намери пътя си във всяка пукнатина и свободно място на вашето столче за хранене. Проверете седалката, таблата и рамка за трудно почистващи се области и ако намерите твърде много такива, насочете се към различен модел. Седалката трябва да бъде лесна да изчистване или изпиране в пералната машина.

Универсалност: някои столчета се конвертират в детски стол, когато детето ви порасне.

Приспособимост: стол с механизъм за регулиране на височината е удобен, както и с регулируема табла, така че детето ви да не е притиснато, когато то расте.

Здравина: столчетата с широки основи са по–трудни да се преобърнат. Винаги правете проверка за стабилността.

Комфорт: подплатените седалки са по–удобни за бебето. Уверете се, че шевовете по предната част на седалката нямат остри ръбове и няма да драскат детето. Проверете долната част на таблата за дупки или остри ръбове, които могат да наранят пръстите на детето.

Предпазен колан: Вашето детско столче за хранене трябва да има 5–точкова сбруя или 3–точкова сбруя и колан на чатала, за да се запази детето от изправяне или подхлъзване. Проверете заключващия механизъм; такъв, който е твърде прост за работа може лесно да бъде несвършен и да се отвори дори и от натиска на корема на детето. Коланите трябва да са с адаптивна дължина, за да се приспособяват лесно към подрастващото ви дете.

Колела: те улесняват преместването на вашето столче за хранене. Уверете се, че заключването на колелата работи добре, така че да се предотвратят случайни инциденти.

Стандарти за безопасност: Поискайте сертификатите за безопасност на моделите, над които сте се спрели, за да се уверите в тяхната надеждност.

Важни бележки за безопасност: Децата могат да бъдат тежко ранени при падане от столче за хранене, така че винаги трябва да надзиравате детето си и да слагате предпазните колани и катарами. Следвайте препоръчваното тегло и възрастовите граници на производителя, ако са дадени такива.

Какво ще ви струва едно столче за хранене?
Стандартно цената на столчета за хранене започва от около 80 и се качва до около 250 лева или повече. На старо можете да вземете и столче за цена в диапазона от 30 до 50 лева и повече, но трябва да проверите за нарушения в конструкцията и проблеми. Коланите за прикрепяне към обикновен стол може да закупите за около 20–60 лева пак в зависимост дали са стари или нови. Избирайте внимателно вашето столче за хранене – комфортът е важен, здравината и стабилността също, за да сте спокойни и да гарантирате здравето на детето ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!