Прегледана и обновена на 08-10-2016

Какво е твърд корем при бременност?
При бременност често жените изпитват различни физически и психически промени. Това е нормално, защото при бременност жените ще претърпят не само радостта, но и настъпващото неудобство покрай нарастващото и изпъкващо коремче. С изминаването на всяка гестационна седмица се случват различни промени в организма на жената. През втори триместър на бременността матката е достигнала своето развитие до половина и започва да се намества между тазовата кост и пъпа. В последващото развитие на матката тя достига такъв размер, че започва да притиска коремната стена и по този начин се създава чувство за тежест и трудна подвижност. В следствие на всичко това повечето бременни жени казват, че имат твърд корем при бременност. Важно е да се отбележи, че в повечето случаи няма нищо притеснително и не трябва да се паникьосвате ако вие имате твърд корем при бременност. Както разбрахте това се дължи изцяло на нарастваща матка. За някои това усещане може да се появи най–рано около 12 гестационна седмица от бременността. Появата на твърдият корем при бременност зависи от типа и тяло на жената. Понякога изключителната твърдост може да доведе до ненужни въпроси свързани с физиологията, а от друга страна с много психически стрес за повечето бременни жени. Дори може да се чувствате депресирана и да не може да се концентрирате върху ежедневните дейности. Ако изпитвате психически смущения и дискомфорт поради степента си на твърдост на корема, тогава потърсете вашия гинеколог за допълнителна женска консултация.

твърд корем при бременност

Какви са различните видовете причини за твърд корем при бременност през втория триместър след 21–ва седмица на бременността?
Плода нараства с всяка изминала гестационна седмица от бременността в матката, която е разположена в тазовата кухина между пикочния мехур и ректума. Талията ви неминуемо ще се разшири, след като плода и матката започнат да стават по–големи. Основната причина за твърд корема при бременност е, че матката започва да налага натиск върху стените на корема и те започнат да се разширяват. Това започва да се случва в края на първия триместър и началото на втория. Разбира се феталния скелет на плода се развива най–много през втория триместър от бременността и тогава бременните жени най–често може да изпитат чувството на твърд корем при бременност. Коремът става твърд, след като костите в тялото на бебето започва да се оформят. Това е една от основните причини защо коремът се втвърдява през бременността. Също така слабите и дебелите жени може да изпитват различна твърдост на корема по време на бременността в зависимост от спецификациите на тялото. Преобладаващото положение е, че жените, които са слаби, изпитват по–осезаемо втвърдяване на корема в ранните дни на бременността, докато дебелите жени ще го изпитат най–осезаемо в третия триместър. Повечето бременни жени получават стрии и това също може да доведе до неприятни усещания и коремна болка. Ако болката се появява през третия триместър, е съвсем нормално, тъй като този проблем се случва само когато матката се разширява при растежа на бебето. Стриите не могат да бъдат отстранени напълно, но могат  да се облекчат с нежно масажиране на корема област с локални витаминни кремове и такива, предназначени специално за грижа за кожата на жената по време на нейната бременност. Вижте Стрии при Бременност.  Запекът е друга причина за чувство за твърд корем при бременност. Лошият хранителен прием и неподходящите за новото състояние хранителни навици като ядене твърде бързо, консумиране на бе