Прегледана и обновена на 08-10-2016

Какво е твърд корем при бременност?
При бременност често жените изпитват различни физически и психически промени. Това е нормално, защото при бременност жените ще претърпят не само радостта, но и настъпващото неудобство покрай нарастващото и изпъкващо коремче. С изминаването на всяка гестационна седмица се случват различни промени в организма на жената. През втори триместър на бременността матката е достигнала своето развитие до половина и започва да се намества между тазовата кост и пъпа. В последващото развитие на матката тя достига такъв размер, че започва да притиска коремната стена и по този начин се създава чувство за тежест и трудна подвижност. В следствие на всичко това повечето бременни жени казват, че имат твърд корем при бременност. Важно е да се отбележи, че в повечето случаи няма нищо притеснително и не трябва да се паникьосвате ако вие имате твърд корем при бременност. Както разбрахте това се дължи изцяло на нарастваща матка. За някои това усещане може да се появи най–рано около 12 гестационна седмица от бременността. Появата на твърдият корем при бременност зависи от типа и тяло на жената. Понякога изключителната твърдост може да доведе до ненужни въпроси свързани с физиологията, а от друга страна с много психически стрес за повечето бременни жени. Дори може да се чувствате депресирана и да не може да се концентрирате върху ежедневните дейности. Ако изпитвате психически смущения и дискомфорт поради степента си на твърдост на корема, тогава потърсете вашия гинеколог за допълнителна женска консултация.

твърд корем при бременност

Какви са различните видовете причини за твърд корем при бременност през втория триместър след 21–ва седмица на бременността?
Плода нараства с всяка изминала гестационна седмица от бременността в матката, която е разположена в тазовата кухина между пикочния мехур и ректума. Талията ви неминуемо ще се разшири, след като плода и матката започнат да стават по–големи. Основната причина за твърд корема при бременност е, че матката започва да налага натиск върху стените на корема и те започнат да се разширяват. Това започва да се случва в края на първия триместър и началото на втория. Разбира се феталния скелет на плода се развива най–много през втория триместър от бременността и тогава бременните жени най–често може да изпитат чувството на твърд корем при бременност. Коремът става твърд, след като костите в тялото на бебето започва да се оформят. Това е една от основните причини защо коремът се втвърдява през бременността. Също така слабите и дебелите жени може да изпитват различна твърдост на корема по време на бременността в зависимост от спецификациите на тялото. Преобладаващото положение е, че жените, които са слаби, изпитват по–осезаемо втвърдяване на корема в ранните дни на бременността, докато дебелите жени ще го изпитат най–осезаемо в третия триместър. Повечето бременни жени получават стрии и това също може да доведе до неприятни усещания и коремна болка. Ако болката се появява през третия триместър, е съвсем нормално, тъй като този проблем се случва само когато матката се разширява при растежа на бебето. Стриите не могат да бъдат отстранени напълно, но могат  да се облекчат с нежно масажиране на корема област с локални витаминни кремове и такива, предназначени специално за грижа за кожата на жената по време на нейната бременност. Вижте Стрии при Бременност.  Запекът е друга причина за чувство за твърд корем при бременност. Лошият хранителен прием и неподходящите за новото състояние хранителни навици като ядене твърде бързо, консумиране на бедни на фибри храни, прием на малко течности и т.н.. Когато се храните бързо, има големи шансове да страдате от запек. Запекът е друга често срещана причина на твърд корем при бременност. Дори консумация на безалкохолни напитки и други напитки може да доведе до втвърдяване и болка в коремната област. За да избегнете някои от храносмилателните проблеми през бременността, е добре да приемате храни с високо съдържание на фибри като сурови плодове и зеленчуци. Не забравяйте също да пиете достатъчно течности, защото организма ви има увеличени нужди от това. Вижте Запек при Бременност.

Ако чувството на твърдост на корема през бременността ви, ви носи неприятни усещания и ви причинява притеснения, обсъдете това с вашия наблюдаващ лекар, който да определи дали има нещо, от което да се притеснявате. Разбира се ако е необходимо да назначи правилен храносмилателен режим и мерки за облекчаване на чувството твърд корем при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бяло Течение на Парцали

Previous article

Сънливост

Next article