Ваксини за Бебета

Ваксини за бебета!!! Какво трябва да знаем за тях!!!
Ваксинацията е възприета като най–ефективният начин за защита на детето срещу много опасни заболявания, които преди столетия са довеждали до фатален край голяма част от населението. Ваксините предотвратяват заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш (магарешка кашлица), полиомиелит, инфлуенца тип Б, хепатит В, морбили, паротит, рубеола, варицела, пневмококови и менингококов вирус,  HPV и т.н. Някои хора си поставят и противогрипна ваксина също, която се допуска за деца на възраст над 6 месеца. Не всички налични към момента ваксини са обхванати от всеки провинциален или териториален план на отделните държави. В зависимост от това къде живеете, може да се наложи да платите за някои от тях, ако държите да ви ги поставят и не са включени в имунизационния календар.

ваксини за бебета

Какви ваксини за бебета трябва да приложите?
Вашето дете трябва да получи всички задължителни ваксини според законодателството на държавата в която живеете. Времето за поставяне, както и броят на дозите – може да има малки разлики в зависимост от това къде живеете. Ето какво е заложено в имунизационния календар на Република България към днешна дата:

Задължителни ваксини за бебета:
Пет или шествалентна ваксина, известни като Пентаксима и Хексацима, срещу полиомиелит, дифтерит, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца тип В. Ваксината предпазва кърмачетата срещу изброените много сериозни заболявания, които могат да бъдат животозастрашаващи за деца под 5 годишна възраст. Тя има 3 последователни приема на 2, 3 и 4 месеца, а после и реимунизация на година и четири месеца и на шест години.
БЦЖ ваксина срещу туберкулоза – след раждането и манту на 7 месеца, 7 и 11 години.
Пневмококова ваксина предпазва от инфекции, причинени от Streptococcus пневмония, включително менингит (мозъчна инфекция), пневмония и различни ушни инфекции. Последователен прием на два, три и четири месеца с реимунизация на година.
MMR ваксина, която предпазва от морбили, паротит и рубеола. Поставя се на тринадесет месеца и после на дванадесет години.
Ваксина срещу Хепатит В, която предпазва от хепатит В, който е сериозна инфекция на черния дроб.

Препоръчителни ваксини за бебета:
– HPV ваксина, която предпазва от няколко щама на HPV вируса, които причиняват рак на маточната шийка, някои други ракови заболявания и генитални брадавици.
– Ротавирусна ваксина – тя, заедно с по–горната ваксина, са безплатни за родителите, които желаят да я поставят, но не са задължителни. Ротавирусната ваксина предпазва от сериозни чревни инфекции, които могат да са много опасни за малките деца, особено под година, заради тежката дехидратация, която може да предизвикат поради диарията и повръщането.

Ако детето ви има хроничен здравословен проблем, допълнителните ваксини могат да бъдат необходими, за да го предпазят от инфекции, които здравите деца понасят по–добре. Ако хроничното състояние причинява проблем с имунната система, някои ваксини може да се наложи да бъдат поставени на по–късен момент или дори отложени. Говорете с вашия лекар по такива теми, защото той най–добре може да се съобрази с конкретния ви случай.

Всички ваксини за бебета ли са безопасни?
Дали ваксините за бебета, децата или възрастните са безопасни – е много спорен въпрос, които предизвиква много спорове, както у подкрепящите ваксините, така и у тези, които категорично ги отричат. Най–добре е да изчетете различни гледни точки, да се запознаете с научни трудове, да видите съдържанието на ваксините, да проучите докладваните странични ефекти и да вземете решение какво да правите.

Какво става, ако детето ми е болно, когато ваксината трябва да се сложи?
Ако детето ви е много болно, когато е време за ваксина, говорете с вашия лекар, за да се отложи ваксинацията.

Какви са рисковете от неваксинирането по принцип или неваксинирането в точното време от живота на детето?
Заболяванията, превентирани с детските ваксини са сериозни и дори смъртоносни. Морбилите може да се разпространи в мозъка, да причини увреждане на мозъка и смърт. Паротитът може да доведе до постоянна глухота. Полиомиелитът може да причини парализа. За съжаление тези заболявания не са изчезнали. Не е измислено ефективно и сто процентово гарантирано лечение за болести като морбили, полиомиелит и тетанус. Единственият начин да се предпази детето е чрез ваксинация, макар че ваксината не дава защита срещу заболяването на 100%, а води до по–лесно преболедуване в случай на заразяване.

Как може да се сведе до минимум болката от поставянето на ваксината?
Повечето ваксини за бебета се поставят чрез спринцовка и игли. Иглите могат да навредят до някаква степен, но за да се намали болката можете да:
Приложите локално упойка – крем, който причинява временна скованост един час преди вкарването на иглата. Може да се наложи да потвърдите с вашия лекар каква част от тялото на детето ви ще бъде боцната ръката или крака. Вашият фармацевт може да ви помогне да намерите подходящ крем.
Използвайте техники за отвличане на вниманието, подсигурете спокойствието и физическия комфорт на вашето дете като го гушкате, пеете му, забавлявате го, докато го боцкат.
Ако детето ви плаче или е видимо неспокойно и притеснено след получаване на дозата, можете да дадете Панадол или Нурофен за бебе .

Важно е да изисквате водене на точен ваксинационен дневник на детето в специалния паспорт за тази цел. Така винаги ще можете да дадете информация какви ваксини има детето, ако се наложи да го заведете в болница или по някаква друга причина се наложи да посетите друг лекар, а не този, който се грижи по принцип за здравето на вашето детенце.

В наши дни има родители които смятат, че всички ваксини за бебета са противопоказни и не ги поставят на своите деца. Живеем в информационната ера, където информацията е навсякъде около нас, затова нека всеки родител сам прецени кое е най-доброто за неговото бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!