Прегледана и обновена на 28-09-2016

Всеки родител се притеснява дали е успял да даде най–доброто от себе си за своето дете и дали някое негово заболяване няма да се отрази отрицателно на детето и да се разболее. Много хора не знаят, че хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на хормоните, които са отговорни за плодородие и успешна бременност. Тук ще внесем яснота около наличието на хашимото и бременност, което често създава проблеми на жените, които са бременни или искат да забременеят. Тази статия е за Бременност и Хашимото, ако желаете може да видите статията само за Хашимото.

Преди всичко трябва да знаем какво е Хашимото?
Накратко Синдрома на Хашимото е сериозно заболяване свързано с щитовидната жлеза и нейната неспособност да изпълнява своите много важни функции в организма. Въпреки, че е често подценявана всъщност има огромна полза и важна за едно наистина здраво тяло. Не случайно казваме важни функции, защото те не са една или две, като едни от най–важните са усвояването на калории в организма, създаването на нужните хормони, също така и регулирането на нормална сърдечна дейност.

Симптоми на Хашимото
При това заболяване има по–скоро общи симптоми, които не са ярко характерни само за това заболяване. Жените, които познават добре тялото си могат да открият 2 или повече от тези фактори и да потърсят лекарска помощ, за да бъдат направени нужните изследвания. Най– често жените имащи проблеми с щитовидната жлеза и диагноза хашимото имат следните симптоми:

 • Рязко покачване на килограми без причина
 • Усещане за отпадналост и умора
 • Ставни и мускулни болки
 • Трудности при забременяването
 • Високи нива на холестерол в организма
 • Болезнен менструален цикъл – дисменорея
 • Повишена чувствителност на студ
 • Суха кожа, като може също така да е по–бледа самата кожа
 • Дрезгав глас
 • Подуване около гърлото / шията където се намира щитовидната жлеза
 • Запек
 • Депресия
 • Забавен сърдечен ритъм

Хашимото и Забременяване
Важен е моментът, че много жени се притесняват, че това заболяване може да се отрази отрицателно на тяхното бъдещо дете или пък трудно ще успеят да достигнат така желаното забременяване след като имат хашимото. Има много доказани случаи, когато жената зачева по–трудно, когато има Хашимото, а това се дължи изцяло на хормоните, който така казано щитовидната жлеза не успява да контролира правилно. В този случай щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, които са нужни на тялото, съответно се променя и работата на детеродните органи и така жена успява по–трудно да зачене. Важно е ако може да се открие самото заболяване преди опитите за забременяване, за да може да се вземат своевременни мерки относно хормоните.

хашимото и бременност

Хашимото и Бременност
Обикновено от това заболяване страдат жени между 30 и 50 години, но разбира се има изключения и има много диагностицирани случай който са преди 30 годишна възраст – например 19 годишно момиче. Много от жените в тази възраст забременяват за втори път, затова те трябва да следят своята бременност с повишено внимание. Изключително важно е всяка жена да разбере, че е бременна възможно най–бързо, защото колкото по–бързо се вземат мерки за хормоните, толкова по–добре разбира се! Една жена която е бременна и напълно здрава, то нейното тяло е в състояние да отговори на допълнителните изисквания по време на бременността. Едно от тези изиск