Прегледана и обновена на 28-09-2016

Всеки родител се притеснява дали е успял да даде най–доброто от себе си за своето дете и дали някое негово заболяване няма да се отрази отрицателно на детето и да се разболее. Много хора не знаят, че хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на хормоните, които са отговорни за плодородие и успешна бременност. Тук ще внесем яснота около наличието на хашимото и бременност, което често създава проблеми на жените, които са бременни или искат да забременеят. Тази статия е за Бременност и Хашимото, ако желаете може да видите статията само за Хашимото.

Преди всичко трябва да знаем какво е Хашимото?
Накратко Синдрома на Хашимото е сериозно заболяване свързано с щитовидната жлеза и нейната неспособност да изпълнява своите много важни функции в организма. Въпреки, че е често подценявана всъщност има огромна полза и важна за едно наистина здраво тяло. Не случайно казваме важни функции, защото те не са една или две, като едни от най–важните са усвояването на калории в организма, създаването на нужните хормони, също така и регулирането на нормална сърдечна дейност.

Симптоми на Хашимото
При това заболяване има по–скоро общи симптоми, които не са ярко характерни само за това заболяване. Жените, които познават добре тялото си могат да открият 2 или повече от тези фактори и да потърсят лекарска помощ, за да бъдат направени нужните изследвания. Най– често жените имащи проблеми с щитовидната жлеза и диагноза хашимото имат следните симптоми:

 • Рязко покачване на килограми без причина
 • Усещане за отпадналост и умора
 • Ставни и мускулни болки
 • Трудности при забременяването
 • Високи нива на холестерол в организма
 • Болезнен менструален цикъл – дисменорея
 • Повишена чувствителност на студ
 • Суха кожа, като може също така да е по–бледа самата кожа
 • Дрезгав глас
 • Подуване около гърлото / шията където се намира щитовидната жлеза
 • Запек
 • Депресия
 • Забавен сърдечен ритъм

Хашимото и Забременяване
Важен е моментът, че много жени се притесняват, че това заболяване може да се отрази отрицателно на тяхното бъдещо дете или пък трудно ще успеят да достигнат така желаното забременяване след като имат хашимото. Има много доказани случаи, когато жената зачева по–трудно, когато има Хашимото, а това се дължи изцяло на хормоните, който така казано щитовидната жлеза не успява да контролира правилно. В този случай щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, които са нужни на тялото, съответно се променя и работата на детеродните органи и така жена успява по–трудно да зачене. Важно е ако може да се открие самото заболяване преди опитите за забременяване, за да може да се вземат своевременни мерки относно хормоните.

хашимото и бременност

Хашимото и Бременност
Обикновено от това заболяване страдат жени между 30 и 50 години, но разбира се има изключения и има много диагностицирани случай който са преди 30 годишна възраст – например 19 годишно момиче. Много от жените в тази възраст забременяват за втори път, затова те трябва да следят своята бременност с повишено внимание. Изключително важно е всяка жена да разбере, че е бременна възможно най–бързо, защото колкото по–бързо се вземат мерки за хормоните, толкова по–добре разбира се! Една жена която е бременна и напълно здрава, то нейното тяло е в състояние да отговори на допълнителните изисквания по време на бременността. Едно от тези изисквания е да доставя на плода необходимите хормони. Разбира се ако жената има дисфункция на щитовидната жлеза, то тогава тялото не е в състояние да отговори на нарасналата нужда на хормони по време на цялата бременност. Затова тук е важен момента да се разбере колкото може по–ранно, че жената е бременна, защото тогава ще може още от 4–6 гестационна седмица на бременността да се предприемат нужните мерки за набавянето на нужните хормони по изкуствен път. Има и друг фактор, който е доказан през годините, всяка жена, която има Хашимото и Бременност е изложена на по–голям риск от спонтанен аборт, като това отново се дължи на неправилно работещия организъм на хормонална основа.

Какво се случва с дете родено от майка страдаща от Хашимото?
Това не е рядкост и след това започва голямото притеснение на родителите какво ще стане и дали ще бъде здраво тяхното дете. Знаем, че това е генетично заболяване, но има малко по–различни характеристики от другите генетични заболявания, които познаваме. До някъде е добре за децата, които се раждат, защото за разлика от другите заболявания, които са генетични, те се предават чрез утробата от майката на детето. При Хашимото майката не заразява своето дете (ако така може да се изразим), а само му дава нужните данни образно казано. Детето не е болно, а неговият организъм е предразположен да боледува от това заболяване. Както казахме хашимото може да се отключи на по–късен етап от живота на човек между 30–50 години. Така казано с прости думи това не означава, че непременно детето ще боледува, защото майката е боледувала, а точно обратното то може никога да не развие това заболяване.

Лечение на Хашимото
По принцип пълно лечение няма за това заболяване, но с него се живее без проблеми ако разбира се е диагностицирано и се приемат нужните лекарства. Тяхната функция е да контролират работата на щитовидната жлеза и да се набавят нужните хормони. Много лекари препоръчват жени, които искат да имат деца да се изследват за Хашимото на време, за да могат да реагират и започнат приема на хормоните. След като започне един пациент да приема медикаменти то трябва да се направят нужните изследвания на хормоните за да се провери дали нужните количества се приемат чрез допълнителният прием предписан от лекаря.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Топлинен Удар При Деца

Previous article

За Колко Време се Забременява

Next article