Топлинен Удар При Деца

През летния сезон освен много вируси има и друга заплаха за малките деца, която на пръв поглед не е страшна, но всъщност може да причини големи последици за детето, като при по–тежки случаи може да се стигне и до смърт. Топлинният удар е често срещан при децата, но се проявява в различни степенни на сила.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е топлинен удар?
Топлинният удар е често бърка със Слънчевия удар, но всъщност, колкото и да си приличат са две коренно различни неща. Човешкият организъм е така създаден, че когато телесната температура се повиши и премине границата на нормалното тялото започва да се поти и така успява да смъкне нивата на температурата до нормалните. При възрастните хора момента с рязко покачване на телесна температура, което изключва заболяване се преборва бързо и организма реагира по–бързо, докато при децата нещата не стоят по този начин. Всъщност не възрастта е определящ фактор за онези, които страдат от топлинен удар, а по–скоро жизнеността и степента на движение и натоварване на тялото, защото е ясно, че децата са много по–енергични и не се спират на едно място. Именно за това лекарите казват, че най–често децата са подложени и страдат от топлинен удар. Когато едно дете е силно натоварено физически в горещите летни дни и тялото покачи рязко своята температура започва бързо потене с цел охлаждане на тялото, но понякога тялото не успява да насмогне и става много опасно. Именно в този момент се поставя и диагнозата топлинен удар.

топлинен удар при деца

Колко градуса е температурата на детето при топлинен удар?
Температурата на детето е изключително висока и много над нормалната, но по–страшно, е че не може да се смъкне лесно (по–долу сме описали някой начини за сваляне на температурата и съответно как да се предпазим от топлинен удар). Обикновено в най–тежките случаи на топлинен удар детето вдига до около 40–41 градуса.

 

Симптоми на топлинен удар при дете
Като всяко неразположение на тялото и това си има характерни симптоми, които помагат на всеки родител сам да разбере какво се случва с детето му. Всеки един от тези симптоми трябва да се комбинира или пък не, но за да сте сигурни че става въпрос за топлинен удар веднага отивате на лекар и там се вземат нужните мерки. Но най–ярките симптоми при топлинен удар са:

  • Отпадналост в комбинация с замаяност
  • Липса на потене
  • Силно главоболие
  • Суха и зачервена кожа

Лечение на топлинен удар при децата
За да не ви плашим веднага казвам, че лечение има , но много зависи от степента на на топлинния удар и колко той е засегнал детето. По принцип при всички без ограничение се действа по един начин до, като дойде екип на бърза помощ. Първо се дава да се пие вода, която не е препоръчително да бъде студена. Ако има излишни дрехи или дори и да няма повече дрехи, то те се събличат почти максимално. Обезателно се застава на сянка, а ако се наложи тялото се слага в банята, за да се започне охлаждане от удара на топлината.

Последици от топлинен удар
Най–често медиците говорят, че топлинния удар е опасен и ако не бъдат взети нужните мерки за бързо лечение, може да се стигне до увреждане на мозъка или дори смърт в следствие на прегряване.

Как да се предпазим от топлинен удар?
Всички знаем, че топлото време може да е опасно за всеки човек, не само за децата затова, трябва да се вземат нужните мерки предварително. Тези мерки помагат за абсолютно всеки човек, който се излага на Слънце за по–дълъг период и е силно активен физически. Ясно, е че сега уточняваме специални предпазни мерки за най–засегната възрастова група, а именно децата до 4 годишна възраст. Хубавото при малките деца, е че при усещане за жажда те веднага търсят начин да си поискат вода от големите и това до някъде помага, но все пак един родител не може да разчита на това детето му, което е невръстно да си поиска вода. Ето и някои основни правила за избягване на топлинен удар на вашето дете:

  • Избор на дрехи – Всеки знае, че шапката е задължителен аксесоар за да се избегне топлинен удар, но все пак не забравяйте, че и как е облечено детето има особено голямо значение. За децата се счита за уместно да бъдат облечени в светли дрехи, които са леки и ефирни.
  • Часове за разходка – това е много важна превантивна мярка за избягване на ситуации, които не са желателни. Поради силата на Слънцето и имайки в предвид, че тялото на детето е крехко не се препоръчват разходки в обедните часове. Най–безопасни за игра на вън през горещите летни дни са сутрешните часове до към 11 и вечер след 18.00 часа, тогава организма е способен да понесе тежестта на топлината.
  • Прием на храна и вода – в случите, когато забележите, че детето леко се е вкиснало при разходката на вън, където е горещо не го насилвайте да се нахрани. Ако просто отказва да яде не го мъчете дайте му една чаша свеж сок или айран и го оставете да с поспи на обед. А относно водата и останалите напитки, те са най–добрия приятел на всеки, който прекарва повече време на вън в горещините. Колкото повече приеме вашето дете течности, толкова по–малка е вероятността да прегрее и достигне точката на топлинен удар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация