Мамография

Какво е Мамография?
Мамографията е рентгенова снимка на гърдата, която се използва за диагностициране и установяване за рак на гърдата. Изследването мамография открива туморите, които са твърде малки, за да се открият от вас или вашият лекар само чрез допир. Ракът на гърдата е лесно лечим, когато е открит в ранен етап. Профилактичните мамографии могат да предотвратят развитието на рак на гърдата или да намалят риска от развитие на рак. Вашият лекар може да препоръча да започнете тестване още в по–ранна възраст, ако има рискови фактори за образуването на рак на гърдата.

Кога трябва да започна да си правя мамография?
Мамографията може да спаси живота ви и заради това тя е един много мощен инструмент на здравето, който може да ви помогне да направите мъдри здравни и своевременни решения или да предприемете действия за подобряване на вашето здраве.

Мамографията се прави, за да:
– Покаже рак на гърдата при жени без симптоми.
– Потвърди на рак на гърдата при жени със симптоми. Симптомите на рак на гърдата могат да включват бучки в гърдата,  секретиране от зърната или набръчкване и изменения на кожата на една област на гърдите.
– Точно локализиране на съмнителна тъкан на гърдата, за да се изземе проба от нея за изследване под микроскоп (биопсия), когато е открита аномалия.

Как да се подготвя за изследването мамография?
Ако преди това сте правили мамография, винаги си носете вашето изследване. Също кажете на вашия лекар ако вие:
– Сте или може да сте бременна. Мамографията е рентгеново изследване с излагане на ниски дози радиация и не е препоръчително по време на бременност.
– Кърмите. Мамографията може да не предостави ясни резултати на гърдите, които съдържат мляко.
– Имате гръдни имплантанти. Гръдните имплантанти изискват специален модифициран мамографски метод.
– Преди това сте имали биопсия на гърдата. Знанието за местоположението на белег в тъканта ще помогне на рентгенолога да прочете точно вашата мамография.
В деня на мамографията не използвайте никакви дезодоранти, парфюми, прахове или мехлеми на гърдите си. Утайката, останала върху кожата от тези вещества може да попречи на рентгеновите лъчи.

мамография

Как се прави изследването мамография?
Мамографията се извършва от технолог по радиология или мамография. Рентгеновите снимки (мамографии) се тълкуват от лекар, който е специалист  рентгенолог. Вие ще трябва да премахнете всички бижута, които могат да пречат на рентгеновата снимка. Ще трябва да свалите дрехите си над кръста и ще ви бъде дадена хартиена еднократна рокля, която да се използва по време на изследването. Обикновено по време на изследването мамографията се стои. Гърдите ви ще бъдат поставени върху плоска плоча, която съдържа X–ray филм. Друга плоча ще бъде положена с натиск върху гърдите ви, за да се изравни на тъканта на гърдата, което може да бъде и болезнено. Необходима е силна компресия, за да се получи високо качество на снимката. Лекарят може да ви помоли да вдигнете ръката си. За няколко секунди, докато се прави рентгеновата снимка ще трябва да задържите дъха си. Обикновено се правят най–малко две снимки от всяка гърда. Мамографията отнема около 10 до 15 минути. Вие ще бъдете поканени да изчакате (обикновено около 5 минути) в случай, че се налага да се направи повторна снимка. В някои клиники и болници, рентгеновите снимки могат да се разгледат веднага на екрана на компютъра т.е цифрово.

Какво се чувства по време на изследването мамография?
Мамографита често е неприятна, но рядко изключително болезнена. Ако имате менструален цикъл, е най–добре процедурата да се прави в рамките на 2 седмици след края на менструацията. Рентгеновата плоча ще бъде студена, когато поставите гърдите си върху нея. Когато гърдите ви бъдат сплескани, това няма да е приятно, но това е необходимо, за да се изравни тъканта на гърдата и да се получат по–добри снимки.

Какви са рисковете от подлагане на изследването мамография?
– Мамографията може да помогне в ранното откриване на рак. Но намирането на рака по–рано не винаги спасява живота. В някои случаи ракът ще направи разсейки към други части на тялото.
– Мамографията може да представи някакво изменение за рак, дори когато не е рак или да даде фалшиво положителни резултати, което може да доведе до емоционален стрес и ненужни тестове и процедури.
– Мамографията също може да пропуснете намиране рак на гърдата, дори когато той е там – фалшиво отрицателни резултати. Това е по–вероятно да се случи с млади жени, които имат плътни гърди. Фалшиво отрицателните резултати може да попречат на жената да получи лечение и може да даде измамно чувство на сигурност.
– Винаги има незначителен риск от увреждане на клетки или тъкани след излагането на лъчения, включително много ниски нива на радиация, използвани за този тест. Но рискът от увреждане от рентгеновите лъчи е много ниска в сравнение с потенциалните ползи от изследването.

Резултати от мамографията
Резултатите от мамографията обикновено са достъпни в рамките на 10 дни.
Те биват:
– Нормални резултати от мамография: Гръдната тъкан изглежда нормална. Няма необичайни израстъци, бучки или други видове необичайни тъкан. Жлезите, които произвеждат мляко за кърмене и каналите, през които млякото тече изглеждат нормално.
– Анормални резултати от мамография:Наблюдава се необичаен растеж и друг вид тъкан. Раков (злокачествен) или нераков (доброкачествен) тумор може да се види при това изследване. Може да се видят един или повече джобове (кисти) с течност. Повечето аномалии, констатирани по време на мамография не са рак на гърдата. Редовните прегледи са животоспасяващи и заради това е добре да бъдете много отговорни към себе си!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация