Фиброаденом

Какво е фиброаденом?
Фиброаденомите са твърди, неракови бучки на гърдата. Жените са по податливи на такива образувания на възраст между 15 и 35 години. Тези образувания може да се чувстват твърди, гладки или да нямат определена форма. Обикновено са безболезнени. Фиброаденомите са различни и се различават по размер и могат да се увеличават или свиват от само себе си. Фиброаденомите са сред най-честите неракови (доброкачествени) бучки на гърдата при младите жени. Лечението може да включва наблюдение за откриване на промени в размер или усещането, биопсия за оценка на естеството на бучката или за определяне на типа операция, чрез която да се премахнат.

фиброаденом

Какви са симптомите на фиброаденома?
Фиброаденомитве са твърди бучки на гърдата, които обикновено са:
– Кръгли с различни гладки граници
– Лесно се преместват при натиск на кожата
– Твърди са
– Безболезнени са
– Може да имате един или няколко фиброаденоми в едната или дори и в двете гърди.

Кога да отида на лекар ако напипам твърди образования по гърдите си?
При здравите жени с нормална тъкан на гърдата често се напипват бучици. Уговорете среща с вашия лекар, ако:
– Откривате нова бучка на гърдата
– Забелязвате промени в гърдите си
– Бучката на гърдата нараства или се наблюдават други промени

Защо се появяват и какви са основните причини за фиброаденомите?
Причините за появата на фиброаденомите все още не е съвсем неизвестна, но те най-вероятно са свързани с проблеми с репродуктивните хормони. Фиброаденомите се появят по-често по време на репродуктивните години и понякога могат да уголемят своя размер при бременност или при спирането на използването на хормонална терапия и може да се свият след започването на менопаузата, когато хормоналните нива намаляват.

Какви видове фиброаденоми се наблюдават?
В допълнение към простите фиброаденоми има:
Комплексни фиброаденом – те представляват специфични  промени в клетъчната структура като например свръхрастеж на клетки или състояние още известно като хиперплазия. Специалист патолог може да  направи диагностика на една  сложна комплексна фиброаденома след преглед на тъкан от биопсия.
Младежка фиброаденома. Това е един от най-често срещания вид на бучка на гърда, която се открива при млади момичета и дори в юношеска възраст между 10 и 18 години. Тези фиброаденоми могат да станат много големи, но след време могат да се свият напълно и да изчезват.
Гигантски фиброаденоми. Те могат да нараснат и да станат дори по-големи от 5 сантиметра. За тях понякога може да се наложи спешно премахване, защото оказват голям натиск на останалата гръдна тъкан.
Филодемен тумор. Обикновено са доброкачествени, но някои филодемни  тумори могат да станат и злокачествени. Лекарското мнение обикновено е те да бъдат премахнати.

Какви могат да бъдат усложненията?
Повечето фиброаденоми не оказват влияние на риска от рак на гърдата. Въпреки това, рискът от поява на рак на гърдата може рязко да се увеличи, ако имате комплексен фиброаденом или филодемен тумор.

Как се диагностицира заболяването?
По време на клиничния преглед на гърдата, вашият доктор ще направи проверка на двете гърди за различни видоизменения под формата на бучки и други проблеми. Някои фиброаденоми са твърде малки, за да се чувстват осезаемо, така че те могат да бъдат открити само посредством образни тестове.

Тестове за оценка на бучките на гърдата:
Диагностична мамография. Мамографията използва рентгенови лъчи за представяне на изображение на подозрителни области в гръдната тъкан. Фиброаденомите може да се появят на мамографията като гръдна маса с гладки кръгли ръбове, различни от околните тъкани на гърдата.
Ултразвук на гърдите. Тази технология използва звукови вълни за произвеждане на снимки на вътрешността на гърдата. Вашият доктор може да препоръча ултразвук в допълнение към мамографията за оценка на бучката на гърдата, ако имате гъста гръдна тъкан.

За жени, по-млади от 30, които имат бучка на гърдата, лекарят вероятно ще назначи ултразвук първоначално за еднократна оценка. Ако мамографията покаже, че имате бучка на гърдата или други аномалии – ултразвукът може да се използва за по-нататъшна оценка на бучката. Чрез този уред също така може да се определи дали една бучка на гърдата е твърда или пълна с течност.

Процедури за оценка на бучката на гърдата:
– Фина аспирация с игла. Чрез тънка игла, поставена в гърдата, Вашият лекар ще изтегли съдържанието на бучката на гърдата. Ако течността излиза, бучката вероятно е киста.
– Основна биопсия.  Лекарят използва игла за събиране на тъканни проби от бучката, които отиват в лаборатория за последващ анализ.

Какво е лечението за фиброаденомите?
В много случаи фиброаденомите не изискват лечение. Въпреки това, някои жени избират хирургичното отстраняване за тяхното спокойствие. Ако вашият лекар е достатъчно сигурен, че вашата бучка на гърдата е фиброаденом – въз основа на резултатите от клиничните прегледи на гърдата, тестовете за изображения и биопсията- може да не се наложи операция.

Може да решите да не се оперирате, защото:
– Хирургията може да наруши формата и текстурата на гърдата
– Фиброаденомите понякога се свиват или дори изчезват сами
– Фиброаденомите изглеждат стабилни – няма промени в размера на ултразвука в сравнение с по-ранните ултразвукови тестове.

Ако сте твърдо решили да не ползвате хирургия, е важно да следите фиброаденомите с последващи прегледи при специалисти. Ако на по-късен етап започнете да се притеснявате за фиброаденомите, можете да преразгледате опцията за операция, за да ги премахнете.

Хирургия за премахване на фиброаденома
Вашият доктор може да препоръча операция за премахване на фиброаденома, ако някой от вашите изследвания покаже необичаен резултат или ако фиброаденома стане изключително голям или причинява други симптоми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).