Кога Жената Може и Трябва да Ражда

Много пъти сме свидетели на невинните детски игри, когато малкото момиченце играе ролята на майкаот малки бъдещите майки гледат своите кукли като деца

и грижливо поема редица задължения към своите „деца“, макар и те да са бездушни кукли. У подрастващата вече девойка постепенно, но  все още не напълно осъзнато се заражда майчиното чувство като плод на нейните мисли по любимия човек, на мечтите за тих семеен кът. И скоро тези мечти стават действителност. Младата жена е майка. Тя горещо притиска до себе си и за първи път усеща до гръдта си топлия дъх на дългоочакваната рожба. В този първи рожден ден за нея и нейния любим другар се въплътяват гордостта и чувството за изпълнен високо-хуманен и обществен дълг. Те са толкова млади, а вече са родители. Ще отгледат едно, две, а даже и повече деца.

Така се реди животът красив и осмислен при повечето семейства и те са наистина щастливи. Но за съжаление има и други семейства само от двама души, при които бременността е нежелана и като призрак витае ден и нощ над тях. Страхуват се от нея и години наред търсят начини и средства за предпазване. Това са обикновено семействата на незавършилите още образованието си жени, студентки или следващи задочно, които смятат, че раждането и гледането на деца ще попречат на тяхното учение или на тяхното развитие в кариерата и доказване на работното място.

Най-хубавите години на майчинство изгубват най-често и жените на изкуството. За да запазят фигурата си или да не попречат на кариерата си, те съзнателно не раждат.жените не раждат деца заради своята работа и кариера Така лекомислено се отнасят към своето майчинско задължение и много други жени, включили се в различните отрасли на новата забързана икономика на 21 век, които винаги намират причини за отлагане на раждането — или защото са „много заети“ и няма кей да гледа децата им, или защото нямат „хубав и удобен“ апартамент или квартира и много други причини. Още по-осъдително е отношението към майчините задължения и на тези жени, които искат „да си походят нагоре – надолу, докато са по-млади“ и затова не желаят да раждат. Осъдителна е постъпката и на онези, които ценейки „свободата“ си, не бързат да се омъжват. Всички те навлизат в категорията на възрастните първескини, при които се очаква по-продължително и трудно раждане, съпроводено с редица опасности както за тях, така и за децата им. Всяка жена трябва да знае, че с напредване на възрастта от 35 години нагоре вероятността за забременяване силно намалява, а след 40 години жените с настъпила бременност са още по малко. Отглеждането на детето в напреднала възраст е по-трудно, тъй като млечната секреция при такива родилки е по-слаба и довежда до изкуствено дохранване на детето. Всичко това води до страх от второ раждане и семейството най-често остава с едно дете, над което денонощно се трепери. Такива деца пред страха да не се простудят и разболеят обикновено биват обличани с много дрехи, изнежвани, често боледуват и създават големи грижи на родителите си. Освен това те растат и се развиват в неестествена за тях среда — само между възрастни, — стават капризни, проявяват егоизъм и са истински деспоти в семейството.

В повечето случай обаче не е важно на каква възраст ще зачене жената, а по скоро въпросът е готова ли е за това?! Едва ли има жена която да каже на 100% аз съм готова да имам дете! В края на краищата изборът на колко години да забременее си оставя нейна.

Днес, когато най-хубавата и плодородна възраст на жената— между 20 и 30 години, в повечето случаи минава в творчески ентусиазъм, в никакъв случай не трябва да се забравя, че това е и най-подходящото време за раждане. Непростимо е пренебрежителното отношение на всички категории жени, които съвсем лекомислено и без чувство на отговорност пристъпват към прекъсване на настъпилата бременност, без да имат уважителни причини за това. Особено виновни са тези, които са бременни за първи път или имат само едно дете. Лекарите съветват: Най-добре е жените да раждат, докато са по- млади. Това е по-добре не само за самите тях, но и за децата им. Младите родители по-лесно понасят капризите на децата, по-лесно могат да се доближат до тях и по-добре да ги разберат. Също така малката разлика във възрастта на децата в едно семейство ги сближава, желанията им са сходни и по-лесно- се удовлетворяват. Жената има интерес да роди децата си, докато е по-млада, и то едно след друго в по-кратки интервали от време. И без това с раждането на едното дете тя е ще е принудена да се лишава от много неща и да търпи много неудобства. Ако наскоро се роди друго, този период на приспособяване се скъсява значително.

Неотменим дълг на жената, каквато и да е тя, е да роди, да бъде назована с най-прекрасната и съдържателна дума „МАМО“, да отгледа и възпита достойни граждани. Колкото тежка и отговорна задача се поставя с това задължение, майката винаги се чувства щастлива и с гордост пристъпва към нейното реализиране. Тя среща подкрепата и пълното съдействие на своята половинка в живота, когато семейството е изградено върху здрав морал и искрена любов.

В повечето случай разбира се това да желаем дете и това да заченем са две различни неща и понякога не се припокриват… Успех на всички които желаят дете в този момент без значение дали са на 20, 30 или 40 години – Човек сам чертае своя живот!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 2.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).