Здраве

Кога Трябва да Започнем Грижата за Детските Зъби?

Обновена: 25-09-2016

Здравейте приятели, тази седмица ще разгледаме темата, кога трябва да започнем грижата за детските зъби?

За по–лесно ще разделя етапите според възрастта на детето: Кърмачета (до 1 годинка),ранна детска възраст (1–3 год.), Предучилищна (3–6 год.) и училищна възраст (6–12 год.)

Грижа за устната кухина при Кърмачета
Грижата за хигиената на устната кухина започва още преди появата на първото зъбче.Детето се храни предимно с млечна храна и рефлексът, който се развива след това за самопочистване на устата все още липсва. По повърхностите в устата остават хранителни остатъци и биофилм, който подкиселява средата и тогава е много лесно малкото сладурче да развие кандида или още по известна като млечница. Всичко е в ръцете на родителите. За да се предотврати това има няколко прости неща които трябва да спазите: Измийте ръцете си добре, разредете 3% кислородна вода с обикновена вода 1:1, навийте парченце марля на пръста си и потопете в разтвора, след това внимателно обтрийте повърхностите в устата. Това добре ще почисти остатъците и вашето малко сладурче вече е готово за лягане.След пробива на първото зъбче, почиствайте повърхностите по същия начин.Паста и четка не се препоръчват. В края на първата годинка, може да заведете детето на първа среща с лекар по дентална медицина!

Грижа за зъбите през ранна детска възраст (деца от 1 до 3 годишна възраст)
След първата годинка може да помислите за първата четка и паста на детето. Все още децата на тази възраст немогат да изплюват, ето защо е добре да купите паста за зъби, която не съдържа флуор, за да не се превиши дозата.Така, вече имате паста и четка ….нека играта да започне сега! Ваша ще е тежката задача да превърнете миенето на зъбите в игра. Малките съкровища не са много сръчни, така че ще трябва много помощ от ваша страна. За да ви е по– лесно сложете детето в скута си с лице към вас, ако искате и таткото да помага нека детето се облегне на него.С кръгови движения и без много натиск преминете по всички повърхности на зъбките. Може и да не е лесно в началото, но не се отказвайте приятели, така ще си спестите доста неприятности в бъдеще!

грижа за зъбите при децатаГрижа за зъбите по време на Предучилищна (деца от 3 до 6 годишна възраст)
Децата са доста по– сръчни и стават много самостоятелни,но вашата помощ още е нужна. Може да оставите детето само да си измие зъбките, а след това да видите резултата и да нанесете нужните корекции. Най– лесно би било детето да е с лице към огледалото, а вие зад него, така то ще види какво му показвате. Може сутрин или вечер да миете зъбите си с вашето дете, на тази възраст децата обожават да копират по големите. Ако имате по – голямо дете помолете го да мие зъбите си с по – малкото, ефекта е поразително бърз. Може да купите паста за зъби с флуор след 3 годишна възраст,ползването на конци също може да започне, доста ще ви е трудно, но не се отказвайте!Може да вземете конци, които са фиксирани на държач, приличат на лък за стрели. Използвайте паста колкото грахово зърно,не повече за да не се образува много пяна в устата на детето.

Грижа за зъбите по време на Училищна възраст (деца от 6 до 12 годишна възраст)
Много трудна възраст, децата са претрупани с домашни, ходят на училище,балет, хор,цигулка и т .н. Вече не можете да следите с какво се хранят,но може да наблюдавате резултата как са измити зъбите им. Може да увеличите времето за четкане до 3 минути, ползването на конци също продължава,не забравяйте да посещавате лекар по дентална медицина профилактично на 6 месеца .

Ако сте мотивирани децата ви да имат здрави зъби, ще трябва да вложите цялото си сърце, душа и търпение за това, още когато са много малки.

Скъпи приятели, пожелавам ви успех,не се отказвайте, за да има вашето дете една топла, голяма и здрава усмивка! Ако имате въпроси, задайте ги с радост ще отговоря! До скоро!

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142

Захранване на Бебе

Предишна публикация

Страх от Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве