Здраве

Кога Трябва да Започнем Грижата за Детските Зъби?

Обновена: 25-09-2016

Здравейте приятели, тази седмица ще разгледаме темата, кога трябва да започнем грижата за детските зъби?

За по–лесно ще разделя етапите според възрастта на детето: Кърмачета (до 1 годинка),ранна детска възраст (1–3 год.), Предучилищна (3–6 год.) и училищна възраст (6–12 год.)

Грижа за устната кухина при Кърмачета
Грижата за хигиената на устната кухина започва още преди появата на първото зъбче.Детето се храни предимно с млечна храна и рефлексът, който се развива след това за самопочистване на устата все още липсва. По повърхностите в устата остават хранителни остатъци и биофилм, който подкиселява средата и тогава е много лесно малкото сладурче да развие кандида или още по известна като млечница. Всичко е в ръцете на родителите. За да се предотврати това има няколко прости неща които трябва да спазите: Измийте ръцете си добре, разредете 3% кислородна вода с обикновена вода 1:1, навийте парченце марля на пръста си и потопете в разтвора, след това внимателно обтрийте повърхностите в устата. Това добре ще почисти остатъците и вашето малко сладурче вече е готово за лягане.След пробива на първото зъбче, почиствайте повърхностите по същия начин.Паста и четка не се препоръчват. В края на първата годинка, може да заведете детето на първа среща с лекар по дентална медицина!

Грижа за зъбите през ранна детска възраст (деца от 1 до 3 годишна възраст)
След първата годинка може да помислите за първата четка и паста на детето. Все още децата на тази възраст немогат да изплюват, ето защо е добре да купите паста за зъби, която не съдържа флуор, за да не се превиши дозата.Така, вече имате паста и четка ….нека играта да започне сега! Ваша ще е тежката задача да превърнете миенето на зъбите в игра. Малките съкровища не са много сръчни, така че ще трябва много помощ от ваша страна. За да ви е по– лесно сложете детето в скута си с лице към вас, ако искате и таткото да помага нека детето се облегне на него.С кръгови движения и без много натиск преминете по всички повърхности на зъбките. Може и да не е лесно в началото, но не се отказвайте приятели, така ще си спестите доста неприятности в бъдеще!

грижа за зъбите при децата Грижа за зъбите по време на Предучилищна (деца от 3 до 6 годишна възраст)
Децата са доста по– сръчни и стават много самостоятелни,но вашата помощ още е нужна. Може да оставите детето само да си измие зъбките, а след това да видите резултата и да нанесете нужните корекции. Най– лесно би било детето да е с лице към огледалото, а вие зад него, така то ще види какво му показвате. Може сутрин или вечер да миете зъбите си с вашето дете, на тази възраст децата обожават да копират по големите. Ако имате по – голямо дете помолете го да мие зъбите си с по – малкото, ефекта е поразително бърз. Може да купите паста за зъби с флуор след 3 годишна възраст,ползването на конци също може да започне, доста ще ви е трудно, но не се отказвайте!Може да вземете конци, които са фиксирани на държач, приличат на лък за стрели. Използвайте паста колкото грахово зърно,не повече за да не се образува много пяна в устата на детето.

Грижа за зъбите по време на Училищна възраст (деца от 6 до 12 годишна възраст)
Много трудна възраст, децата са претрупани с домашни, ходят на училище,балет, хор,цигулка и т .н. Вече не можете да следите с какво се хранят,но може да наблюдавате резултата как са измити зъбите им. Може да увеличите времето за четкане до 3 минути, ползването на конци също продължава,не забравяйте да посещавате лекар по дентална медицина профилактично на 6 месеца .

Ако сте мотивирани децата ви да имат здрави зъби, ще трябва да вложите цялото си сърце, душа и търпение за това, още когато са много малки.

Скъпи приятели, пожелавам ви успех,не се отказвайте, за да има вашето дете една топла, голяма и здрава усмивка! Ако имате въпроси, задайте ги с радост ще отговоря! До скоро!

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142

Захранване на Бебе

Предишна публикация

Страх от Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве