Кога Трябва да Започнем Грижата за Детските Зъби?

Здравейте приятели, тази седмица ще разгледаме темата, кога трябва да започнем грижата за детските зъби?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

За по–лесно ще разделя етапите според възрастта на детето: Кърмачета (до 1 годинка),ранна детска възраст (1–3 год.), Предучилищна (3–6 год.) и училищна възраст (6–12 год.)

Грижа за устната кухина при Кърмачета
Грижата за хигиената на устната кухина започва още преди появата на първото зъбче.Детето се храни предимно с млечна храна и рефлексът, който се развива след това за самопочистване на устата все още липсва. По повърхностите в устата остават хранителни остатъци и биофилм, който подкиселява средата и тогава е много лесно малкото сладурче да развие кандида или още по известна като млечница. Всичко е в ръцете на родителите. За да се предотврати това има няколко прости неща които трябва да спазите: Измийте ръцете си добре, разредете 3% кислородна вода с обикновена вода 1:1, навийте парченце марля на пръста си и потопете в разтвора, след това внимателно обтрийте повърхностите в устата. Това добре ще почисти остатъците и вашето малко сладурче вече е готово за лягане.След пробива на първото зъбче, почиствайте повърхностите по същия начин.Паста и четка не се препоръчват. В края на първата годинка, може да заведете детето на първа среща с лекар по дентална медицина!

Грижа за зъбите през ранна детска възраст (деца от 1 до 3 годишна възраст)
След първата годинка може да помислите за първата четка и паста на детето. Все още децата на тази възраст немогат да изплюват, ето защо е добре да купите паста за зъби, която не съдържа флуор, за да не се превиши дозата.Така, вече имате паста и четка ….нека играта да започне сега! Ваша ще е тежката задача да превърнете миенето на зъбите в игра. Малките съкровища не са много сръчни, така че ще трябва много помощ от ваша страна. За да ви е по– лесно сложете детето в скута си с лице към вас, ако искате и таткото да помага нека детето се облегне на него.С кръгови движения и без много натиск преминете по всички повърхности на зъбките. Може и да не е лесно в началото, но не се отказвайте приятели, така ще си спестите доста неприятности в бъдеще!

грижа за зъбите при децата

Грижа за зъбите по време на Предучилищна (деца от 3 до 6 годишна възраст)
Децата са доста по– сръчни и стават много самостоятелни,но вашата помощ още е нужна. Може да оставите детето само да си измие зъбките, а след това да видите резултата и да нанесете нужните корекции. Най– лесно би било детето да е с лице към огледалото, а вие зад него, така то ще види какво му показвате. Може сутрин или вечер да миете зъбите си с вашето дете, на тази възраст децата обожават да копират по големите. Ако имате по – голямо дете помолете го да мие зъбите си с по – малкото, ефекта е поразително бърз. Може да купите паста за зъби с флуор след 3 годишна възраст,ползването на конци също може да започне, доста ще ви е трудно, но не се отказвайте!Може да вземете конци, които са фиксирани на държач, приличат на лък за стрели. Използвайте паста колкото грахово зърно,не повече за да не се образува много пяна в устата на детето.

Грижа за зъбите по време на Училищна възраст (деца от 6 до 12 годишна възраст)
Много трудна възраст, децата са претрупани с домашни, ходят на училище,балет, хор,цигулка и т .н. Вече не можете да следите с какво се хранят,но може да наблюдавате резултата как са измити зъбите им. Може да увеличите времето за четкане до 3 минути, ползването на конци също продължава,не забравяйте да посещавате лекар по дентална медицина профилактично на 6 месеца .

Ако сте мотивирани децата ви да имат здрави зъби, ще трябва да вложите цялото си сърце, душа и търпение за това, още когато са много малки.

Скъпи приятели, пожелавам ви успех,не се отказвайте, за да има вашето дете една топла, голяма и здрава усмивка! Ако имате въпроси, задайте ги с радост ще отговоря! До скоро!

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация