Никнене на Млечни Зъби

Когато бебето ми ще има млечни зъби?
Никнене на млечни зъби на бебето е голямо събитие в семейството, но преди да празнувате и да е дошъл този момент е важно да се подготвите за деня в които вашето бебе ще се бори с първото си зъбче.  По–голямата част от бебетата започват да имат първите си млечни зъби, когато са между 4 и 7–месечна възраст.  В действителност първото зъбче може да се покаже и след 3–тия месец, но при някои бебета това може да позакъснее до около 1 година и повече от година след раждането. Родителите честват първият млечен зъб на своите деца, като правят снимки или даже правят празненство по този повод. Снимките се добавят към албума с точна дата, така детето като порасне да се радва на първият си млечен зъб.

Зъбите започват да се развиват, докато бебето е още в утробата и това се случва след 10 гестационна седмица. Постепенно зъбните пъпки се преобразуват във венци, а след раждането млечните зъби избиват един по един в продължение на месеци. Никненето на млечните зъби започва първо от долните два зъба в центъра, а след това и горните два млечни зъба в центъра. След това изникват отгоре в страни от двата в центъра. Така зъбче по зъбче се появяват всички млечни зъби на бебето, като последните често се появяват към края на 2–та година от рождението на вашето бебе. При 3 годишна възраст детето трябва да има пълен набор от 20 млечни зъби, които не трябва да падат преди неговите постоянни зъби не са готови да заместят млечните зъби. Това започва се случва около 6 годишна възраст на вашето дете.

никнене на млечни зъби

Какви са началните симптоми при никнене на млечни зъби?
Различните експертите не са съгласни с това че никненето на млечните зъби всъщност причинява някакви симптоми. Някои специалисти ги определят като нервност, диария и треска, защото наблюдават тези симптоми при никнене на млечни зъби при повечето бебета. Други пък казват, че тези симптоми идват от друг скрит проблем и че не са свързани с никненето на млечни зъби при новороденото бебе, а просто са съвпадение през този период от живота на детето.Независимо от това много родители твърдят, че техните бебета изпитват дискомфорт през този период. Симптомите при никнене на млечни зъби включват:

  • Повишено слюноотделяне и лигавене
  • Подуване и чувствителност на венците
  • Раздразнителност или нервност
  • Бебето започва да хапе
  • Отказва храната
  • Има проблеми със съня

Родителите споделят, че по време на никнене на млечните зъби, децата им имат редки изпражнения, течащ нос, или висока температура точно преди да изникне нов зъб, но повечето експерти смятат, че никненето на млечните зъби не е причинител на тези симптоми. Някои майки мислят, че никненето на млечните зъби може да предизвика диария или лек обрив отдолу пелената, защото прекалената слюнка и лигавене се озовава в стомаха и това разводнява изпражненията. Някои експерти казват че ако бебето има някои от тези симптоми, то трябва да се търси причината другаде, а не в започналото никнене на млечни зъби. Единственото нещо с което експерти са съгласни, е че трябва да се обадите на вашият лекар, ако бебето има симптоми, които ви притесняват, като висока температура например. Лекарят може да помогне да се определи дали бебето ви показва признаци на проблем, който трябва медицинска помощ, като ушна инфекция например. Ако бебето ви има разстройство – но не и диария – не се притеснявайте. То ще възстанови нормалното си изхождане от само себе си.

Какво мога да направя, за да облекча дискомфорта на бебето си при никнене на млечни зъби?
Лечението при никнене на млечните зъби е просто, дайте на детето си нещо да дъвче, като някаква чесалка за зъби или студена кърпа. Ако бебето ви е достатъчно голямо, за да яде твърда храна, то  може да получи известно облекчение от студените храни като ябълков сок или кисело мляко. Когато на бебето е трудно да се справи само с никненето на млечни зъби и от това му е дискомфортно, може да му дадете крекери или нещо друго като вид сухар, чрез които да може да си чеши зъбите и да ми е по–добре. Например нежно триене с пръст на възпалените венци на вашето бебе може да облекчи временно болката. Ако тези методи не работят при никнене на млечните зъби, някои лекари препоръчват малка доза парацетамол за кърмачета, но е добре да се консултирате задължително първо с вашият лекар преди да предприемете какво и да било лекарство. Също така може да пробвате триенето на венците с гел за локално облекчаване на болката причинена от никнене на млечни зъби. Геловете в повечето случай са безопасни, но някои деца може да получат алергична реакция. Ако прекомерното лигавене причинява обрив на лицето на бебето, избършете го с памучна мека кърпа, но не търкайте. Също така преди лягане може да го намажете малко с вазелин, който предпазва кожата от по–нататъшно дразнене.

Екипът на Забременяване, Бременност и Раждане – Bremennost.bg се надява да е бил полезен със статията за никнене на млечни зъби на бебето. Прочетете и други свързани статии с отглеждането на вашето дете, за да сте подготвени с предстоящите предизвикателства.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):