Целулит

Какво е Целулит?
Целулитът е състояние на кожата, при което ясно се виждат зони с видни мастни натрупвания, които на вид са като вдлъбнатини и бучки. Той е най–забележим на задните части и по бедрата. Неговата поява започва обикновено около 16 годишна възраст или след пубертета. На целулитът някои хора казват също и синдром на портокалова кора в разговорния език. Известен факт е, че целулитът засяга и двата пола, но той е по–често срещан при нежната половина. Това е така заради факта, че жените имат по–специфичен вид мазнини и съединителна тъкан в техния организъм. Дерматолозите казват, че целулитът може да засегне почти всяка жена, или до около 90% от всички жени в някакъв момент в живота им.

Видове Целулит
Целулитът се класифицира чрез 3 степени:
– Степен 1 – Целулитът не се забелязва, но по задълбочено изследване на клетките под микроскоп открива анатомични промени в основата им.
– Степен 2 – Целулитът е довел кожата до състояние на по–ниска температура и намалена еластичност, анатомичните промени се наблюдават посредством микроскопични изследвания.
– Степен 3 – Целулитът причинява видими неравности на кожата (тя има вид на портокалова кора), заедно с основните признаци на целулит степен 2.

целулит

Причини за целулит
Причините за появата на целулит не са ясни все още, но има различни теории, които опитват да дадат обяснение за появата му. Сред тях са:
– Хормонални фактори – известно е, че хормоните играят роля в развитието на целулита. Има информация, че инсулина, норадреналина, хормоните на щитовидната жлеза, естроген и пролактина са част от производствения процес на целулита.
– Генетика – някои гени благоприятстват развитието на целулита. В зависимост от расата, пола, метаболизмът, кръвообращението, мазнините по тялото се счита, че гените играят важна роля.
– Диета – хората, които приемат ежедневно твърде много продукти с високо съдържание на мазнини, въглехидрати или сол, но твърде малко полезни фибри – вероятно ще имат целулит.
– Начина на живот – целулитът може да бъде по–разпространен при пушачите и при тези, които нямат физическа активност или седят или стоят в една статична позиция за дълги периоди от време.
– Облекло – еластичните плътни дрехи по задните части, които ограничават притока на кръв, може да допринесат за формирането на целулита.

Как се лекува и премахва целулита?
Има няколко установени видове терапии, които успешно се прилагат за премахване на целулита. Самото лечение на целулит включва различни терапевтичните методи срещу появата на целулита:

  • пневматични масажи
  • масажи, които стимулират лимфния поток
  • топлинна терапия
  • ултразвукова радиочестотна терапия
  • магнитна терапия
  • електрическа стимулация

Вторият клас средства за премахване на целулита се състоят в хранителни добавки и кремове за локално приложение върху засегнатата зона. На нашия пазар има изключително много антицелулитни продукти – български и чуждестранни, но за съжаление няма как да знаете точно кое ще ви подейства на вас, така че трябва да опитате. Повечето продукти са кофеиносъдържаци и такива с растителни екстракти. Ефективен метод е и редовната ексфолиация на засегнатите зони, с помощта на която се отстраняват мъртвите клетки и се насърчава кожната микроциркулация и кръвен поток. Производителите на дрехи са се впуснали в производството на специални дрехи за целулит, като най–общо тези облекла компресират артериите и стимулират увеличаването на кръвта и лимфния поток в зоните с целулит за да намалят количеството целулит чисто визуално.

Техники като например липосукция или диети всъщност не премахват целулита. Обаче здравословното хранене и един балансиран режим и тренировки може да бъде най–добрият и здравословен начин да се намали съдържанието на мазнини в тялото и да се редуцира появата на целулит.

Как можем да предотвратим появата на целулита?
Няма доказан научен метод, че можем да предотвратим с нещо появата на целулит. Едно е сигурно обаче – той е много неприятен и намалява значително самочувствието на засегнатия човек. Заради това е редно да положите всички необходими усилия и да се опитате да окажете превенция на проблема. Положете усилия – хранете се здравословно и задължително с храни с ниско съдържание на мазнини, избирайте храни като плодове, зеленчуци и такива, богати на фибри, пийте много течности, което може да помогнат да се избегне целулита. Също така тренирайте редовно, тъй като поддържането на здравословно тегло и намаляването на стреса се препоръчват в борбата за предотвратяване на така нелицеприятния целулит. Освен това носете по–свободни дрехи, така че кръвния и лимфния поток в тялото ви да бъдат свободни. Ако сте упорити – резултатите няма да закъснеят! Бъдете уверени, че ще се справите с появилия се целулит по кожата!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация